Dacă nu se votează proiectul de buget al judeţului pe 2018, peste 3.000 de angajaţi ai Consiliului Judeţean şi instituţiilor subordonate nu îşi vor primi salariile, în cuantum total de circa 11 milioane lei pe lună.
În ciuda faptului că liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, a susţinut luni că sunt bani în conturile CJ Bihor, liderii instituţiei îl contrazic, spunând că cel mai recent extras de cont arată o sumă totală "de avarie", de 1,1 milioane lei.
Buget de avarie
"Problema cea mai stringentă sunt salariile. Până acum am asigurat de la începutul anului salariile din sursele proprii. Printr-o - zic eu - mobilizare exemplară, am reuşit să restrângem orice cheltuială", a afirmat, marţi, preşedintele Pásztor Sándor, într-o conferinţă de presă pe tema crizei din Consiliul Judeţean.
Angajaţii şi-au primit banii pe lunile ianuarie şi februarie, respectiv 70% din salariile pe luna martie. Acum, însă, dacă bugetul pe 2018 nu va fi votat şi nu se vor vira banii alocaţi de la bugetul central, aceştia riscă să rămână fără salarii.
"Acei 1 milion de lei sunt de avarie, sunt din venituri proprii. Poate am reuşi să dăm 8% din salarii, dar am rămâne fără niciun leu în caz de urgenţe", a spus preşedintele CJ.
Speranţe pentru mai
În aceeaşi conferinţă, vicepreşedintele Traian Bodea, coordonatorul Direcţiei Economice, a atras atenţia că, pe lângă neplata salariilor, vor interveni şi penalităţi pentru întârzieri la plata contribuţiilor la stat, precum şi penalităţi pentru întârzieri la plata facturilor pentru lucrări. "Au consilierii PNL bani puşi deoparte? S-ar putea să ne îndreptăm din nou împotriva lor în instanţă pentru a recupera aceste penalităţi", a spus Bodea.
Cei trei şefi ai CJ Bihor - Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea - au spus că normal ar fi ca aleşii PNL Bihor să voteze proiectul de buget în şedinţa ordinară a lunii aprilie, programată pentru miercuri. Dacă nu va fi aşa, preşedintele Pásztor s-a arătat convins că bugetul va fi votat, totuşi, în luna mai, lăsând să se înţeleagă că până atunci PNL-iştii îl vor valida, obligaţi de instanţa judecătorească, pe cel de-al 18-lea consilier al puterii, PSD-istul Adrian Szatmari.
Interdicţie la vot
O altă problemă este aceea că doi consilieri ai PSD, Stela Babău şi Bujor Chirilă, care conduc asociaţii pentru care CJ Bihor cotizează, anume Ecoland şi Ecolect, nu ar putea vota în mod normal bugetul, aşadar coaliţia nu ar avea majoritate.
Pe această temă, însă - răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI - Ioan Mang a susţinut că s-ar fi găsit o soluţie ca toţi cei 18 consilieri ai puterii să poată vota, şi anume scoaterea din buget a sumelor aferente Ecoland şi Ecolect. Potrivit acestuia, mutarea este legală, întrucât asociaţiile îşi decid singure bugetele prin vot.
De asemenea, atât Mang cât şi Pásztor au susţinut că, de fapt, mai mulţi consilieri ai PNL sunt imposibilitate de a vota bugetul, între care Ionel Avrigeanu, director Aparegio, şi Cornel Borza, angajat la Teatrul Regina Maria în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana.
Proteste de partid?
În conferinţa de marţi, liderii CJ au vorbit şi despre manifestaţiile care se anunţă cu prilejul şedinţei de miercuri, când pe ordinea de zi figurează proiectul de buget pe 2018. După cum BIHOREANUL a scris, Sindicatul Familia din cadrul DGASPC Bihor a anunţat că va organiza o pichetare a Consiliului Judeţean Bihor, în Parcul Traian.
În schimb, Ioan Mang a spun că are informaţii potrivit cărora printre manifestanţi se vor infiltra şi membri PNL. "Culmea ipocriziei este că tot ei convoacă mâine un miting să protesteze în faţa Consiliului şi împotriva conducerii. Nu e nimic corect şi cinstit în ceea ce face (n.r. Ilie Bolojan, preşedintele PNL)", a declarat Mang.
De asemenea, pe Facebook, alţi angajaţi s-au mobilizat să meargă să participe la şedinţa de miercuri, creând evenimentul "Vom fi prezenţi. Ott leszünk". Aceleaşi persoane, care se prezintă ca fiind salariaţi ai CJ sau instituţiilor subordonare, dar nu îşi prezintă identitatea, au format iniţiativa cetăţenească "Suntem prezenţi" şi le-au trimis, pe mail, tuturor consilierilor judeţeni o scrisoare deschisă.
"Suntem prezenţi"
În document, angajaţii subliniază că nu este normal să nu-şi primească banii pentru care au muncit. De asemenea, ei avertizează că, dacă în 25 aprilie, nu va fi votat bugetul pe 2018 "acest lucru ar afecta nu numai traiul, familia și demnitatea a circa 3.000 de persoane, dar și acele mii de persoane nevoiașe asistate de aceste instituții, precum și nevoile sociale și culturale a circa 600.000 de locuitori ai județului nostru".
Totodată, reprezentanţii iniţiativei "Suntem prezenţi" le cer consilierilor să lase "la o parte luptele politice" şi să ajungă la un acord privind problemele care-i afectează pe bihoreni. "Vă rugăm ca în 25 aprilie 2018, să ajungeți la un consens în punctele problematice, și votați bugetul anual al județului Bihor", încheie aceştia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.