URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi dovezi incriminatoare în cazul directorului Colegiului Economic din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 15 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut bogat în informații exclusive și variat. Dintre subiectele noii ediții:

Negrean, lasă-ne!

BIHOREANUL aduce noi dovezi incriminatoare în cazul directorului Colegiului Economic din Oradea, care a vrut să facă show la absolvire, pe banii părinților.

O nouă înregistrare, realizată la o întâlnire a lui Daniel Negrean cu părinții unor elevi de clasa a XII-a, demonstrează cum încerca să-i constrângă să accepte plata banilor pentru organizarea unei ceremonii extravagante de final de an, iar, pentru că aceștia se codeau, directorul a trecut la amenințări și șantaje, spunându-le că, „dacă la o firmă ai fi spus de atâtea ori „nu”, ușa era deschisă și zicea „go!”, „dacă nu-ți place, lasă-ne!”.

INTERVIUL BIHOREANUL

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, președinte UDMR Bihor: „Am avut acest curaj nebunesc...”

Apetitul pentru reforme, simplificare și descentralizare nu l-a părăsit, reușind să impulsioneze ritmul proiectelor de modernizare a localităților, iar acum fiind pe cale să „revoluționeze” urbanismul, construcțiile și amenajarea teritoriului, de care depind atât investițiile publice, cât și cele private.

BIHOREANUL a profitat de prezența sa la Oradea, săptămâna trecută, pentru a-l chestiona despre schimbările deja făcute sau în pregătire, finanțările din bugetul de stat și din fonduri europene ale programelor derulate de Minister, fără a ocoli nici chestiunile politice, de la disputa din coaliție pentru unul dintre ministerele UDMR până la pregătirile pentru alegerile de anul viitor.

Atac la turnuri

Locuitorii caselor din strada Morii se tem că vor fi lăsați fără lumină după construirea în vecinătate a celor mai înalte blocuri din Oradea, de 15 etaje.

Spre nemulțumirea locuitorilor din zonă, un dezvoltator clujean vrea să intre pe piața imobiliară locală cu proiectul unui cvartal de blocuri înalte de peste 50 metri în spatele magazinului Selgros, amplasament traversat și de viitorul tram-tren spre Băile Felix.

Parc pe legheleu

Parcul din satul Tinăud, în care Primăria Aleşd a investit peste 1 milion de lei din fonduri guvernamentale, zace în paragină de peste 10 ani.

Amenajat pe o suprafaţă imensă, de 8 hectare, pe vremea fostului edil Zeno Ţipţer, care visa aici un aquapark termal, parcul din Tinăud a fost abandonat de succesorul său, Ioan Todoca, care îl consideră fără folos şi are alt vis: să-l transforme într-un parc... fotovoltaic.

Clubul anti-cancer

Să fii diagnosticat cu cancer nu înseamnă condamnare la moarte. Mulți bolnavi dau însă crezare acestei percepții și devin tăcuți, se izolează și își așteaptă deprimați sfârșitul.

Astfel de pacienți care s-au înscris în Asociația Buni Prieteni din Oradea au aflat, totuși, că există speranță. Beneficiarii organizației participă la ateliere creative, urmează cursuri de nutriție, consiliere psihologică, kinetoterapie, iar femeile pot primi, la cerere, peruci medicinale din păr sintetic ori natural. BIHOREANUL vă prezintă poveștile lor...

Nokian de Oradea

Retrași din Rusia, finlandezii de la Nokian Tyres fac în locul fostei CET II prima fabrică de anvelope din lume cu emisii zero de CO2. La doar 6 luni după clarificarea opțiunii pentru Oradea, care a câștigat investiția de 650 milioane euro în fața altor 40 de orașe din Europa, lucrările au început sub ochii șefului Guvernului și ai întregii conduceri a companiei, care promite joburi pentru angajați „super-calificați”.

TIMP LIBER

Iunie cu povești

Festivalul Internațional de Teatru Oradea revine cu o ediție bogată în spectacole premiate și tentante. Orădenii vor putea vedea, printre altele, „Familia Addams” în regia lui Răzvan Mazilu, „Eu sunt vântul”, cu Marius Manole, spectacolul „Seaside stories”, în regia lui Radu Afrim, dar și să se dezlănțuie la un concert Zdob și Zdub.

OPINII

Birta cel viteaz
de Mircea Chirilă

Concomitent cu buldozerele care au început lărgirea la patru benzi, pe strada Meșteșugarilor a apărut și primarul Florin Birta, să discute cu riveranii. Trebuie să recunoaștem că e un progres față de vechea administrație. Ilie Bolojan ar fi venit să discute cu oamenii abia după ce mâna unui riveran ieșea de sub stratul moale de asfalt proaspăt turnat. Această întâlnire demonstrează că Birta este viteaz, pentru că asemenea acțiuni sunt pline de neprevăzut...

Nokian și orădenii
de Adrian Criș

Ca totdeauna de la facerea lumii, ceea ce pentru unii este o tragedie poate fi pentru alții o șansă. Războiul a obligat compania Nokian Tyres să abandoneze fabrica din Sankt Petersburg, cea mai europeană și fancy metropolă a Rusiei, și să caute un alt loc, pentru o altă fabrică. Din fericire, a ales Oradea, după analiza a peste 40 de locații. Oradea a fost la bătaie mare cu o mulțime de orașe europene și a câștigat...

PREMIILE LUI BIHOREL

Ambulanța la control: Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descins la SAJ Bihor; Viraj la stânga: Fiul fostului deputat PNL Gavrilă Ghilea s-a înrolat în PSD; Lintea şi belitul: Celebrul primar din Finiş, Ioan Man, acuzat din nou de manevre cu lemne; Sancționat creștinește: Preotul din Oradea care a făcut slujbă unui răposat incinerat a scăpat cu mustrare; De la foarte bine în sus: Fosta șefă a Casei Corpului Didactic Bihor, o victorie în procesul cu Ministerul; Demisia e ruptă din rai: Spitalul Municipal Beiuş a rămas fără... popă!.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Criș, Nokian nu a abandonat nimic în Rusia.
A vândut afacerea către Rosneft, marele producător a Federației Ruse în materie de extracție a țițeiului, cu peste 400.000.000 Euro. A genit la Oradea urmare apropierii de infrastructura de transport din spațiul Schengen ... iar pe deasupra, primește cadou de la nația asta de prostalăi, 100.000.000 Euro cu titlu de subvenție de stat. Profitul la Nokian va fi încă din primul an ... mai mare decât toată economia locală din Oradea. Dar nu impozabil în România, pentru că sediul înregistrat al companiei este in Finlandia, iar aici este "doar o fabrică" fără personalitate juridică înscrisă ca altele ca agent economic vizibil în Registrul Comerțului. Așadar, prezența Nokian la Oradea se va remarca strict prin numărul de angajați taxabili și impozitați, nu altfel. Câștigătoare rămâne în acest caz "cea mai fericită țară din lume".
Postat 15 Mai 2023, 07:36 de KP
Interviul Bihoreanului ... lasă urme în capul unor cititori.
Se impune o clarificare și o completare, pentru prostimea care crede că Europa dă gratis cuiva ceva. Din contră ... prăduiește în mod agresiv. Fondurile europene zis "nerambursabile" se constituie din contribuțiile statelor membre ale UE, cu titlu de cotizații anuale sau multianuale, după caz. Adică din taxele și impozitele tuturor. PNRR, adică Planul Național de Redresare și Reziliență, aferent fiecărui stat membru, se constituie din bugetul fondurilor europene cumulate (48%) și din credite acordate de băncile agreate de către Banca Central Europeană (52%). Așadar, fondurile atrase de care se vorbește sunt taxe, impozite și împrumuturi bancare. Nimic gratuit ... toți banii sunt din ce produce fizic și mental fiecare european.
Postat 15 Mai 2023, 07:23 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON