URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Bilanț cutremurător, după 4 luni în care Spitalul Municipal din Oradea fost unitate anti-Covid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 6 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Greul a trecut?

După 4 luni în care Spitalul Municipal a fost unitate anti-Covid, BIHOREANUL vă prezintă experienţe prin care au trecut medici şi pacienţi, dar şi noile reguli de funcţionare instituite odată cu redeschiderea unităţii pentru bolnavii cronici.

La Municipal, unde în pandemie s-au născut aproape 200 de copii, cel mai tânăr suspect Covid a avut 2 zile, iar cel mai vârstnic 93 de ani. Medicii au îngrijit bolnavi cronici, narcomani, un criminal, IT-işti şi „diasporeni”, au făcut sute de operaţii şi au salvat vieţi, dar au şi pierdut pacienţi tineri aparent în putere. Detalii nemaiștiute până azi...

Bogații care ne conduc

Unora le merge bine! Aleșii bihorenilor şi-au sporit averile după ce în ultimii 4 ani veniturile aproape li s-au triplat.

Primarul Ilie Bolojan, care a cumpărat un Mercedes acum un an, şi deputatul USR Silviu Dehelean, cu un al treilea Audi, sunt nişte modeşti pe lângă deputatul UDMR Rozalia Biro, care și-a mărit colecția de bijuterii, tablouri și mobilă veche, ori preşedintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, care şi-a completat „colecţia” de case şi terenuri. Vezi ce au mai agonisit politicienii noștri și cu câți bani sunt plătiți...

Şpăgari la judecată

După trei luni de cercetări, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat ancheta în cazul celor doi poliţişti de frontieră din Borş, Munteanu Matei şi Viorel Chiş, ridicaţi la sfârşitul lunii aprilie de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie chiar din gheretă şi puşi sub inculpare pentru corupţie.

Acuzaţiile sunt numeroase şi vizează modul în care, în timpul stării de urgenţă, cei doi au încălcat legea înregistrând drept şoferi profesionişti un grup de 7 „stranieri” întorşi din Germania, aşa încât să evite carantina, Matei primind în schimb, zic anchetatorii, o „atenţie” de 200 euro. BIHOREANUL vă prezintă detaliile cazului.

Dansează din nou!

Școala Now Dance, a cunoscutului coregraf Emil Rengle, s-a redeschis la Oradea cu noi cursuri de dans, printre cele mai atractive fiind Disney Dance, unde sunt reproduse coregrafii din cele mai cunoscute musicaluri Disney, și Dance Hall, pe ritmuri jamaicane.

Școala îi reașteaptă pe orădeni la dans, iar pentru a-i atrage, Emil a lansat și un concurs internațional atractiv, în care doritorii sunt încurajați să creeze o coregrafie proprie.

ORADEA NOASTRĂ

Distrugeţi ambrozia!

Pentru mulţi bihoreni, urmează o perioadă de chin: cea mai alergenă buruiană, ambrozia, începe să înflorească şi le va provoca rinite. Chiar şi celor care până acum n-au fost alergici!

Pentru a-i obliga pe români să distrugă buruiana, parlamentarii au dat primăriilor posibilitatea să amendeze proprietarii de terenuri contaminate. Iar amenzile nu sunt deloc mici...

„Florile” viitorului

În urmă cu două săptămâni, mai mulţi adolescenţi voioşi şi energici au luat la pas parcurile din Oradea, dar nu ca să se relaxeze, ci să adune gunoaie aruncate de alţii.

Iniţiativa a avut-o Larisa Nuţiu, o fată de doar 14 ani, care și-a antrenat colegii spunându-le că nu mai pot aştepta după alţii. „Noi trebuie să producem schimbarea, dacă vrem ca pământul să fie mai curat”, e convinsă Larisa. Grupul s-a autointitulat „florile care schimbă viitorul”, copiii propunându-și, ambițioși, să facă lumea mai eco-conştientă.

Negru de murdar

Paralel cu strada Adevărului, printre casele orădenilor, ascuns de copaci impunători, curge discret pârâul Negru, un afluent al Crişului Repede, cu care se uneşte lângă hotelul DoubleTree by Hilton.

Pe cât de lipsit de importanţă pare micul pârâiaş, pe atât este de pângărit, deopotrivă de orădenii care varsă în el, clandestin, ape menajere, dar şi de Compania de Apă Oradea, care asemenea unui cetăţean certat cu legea, deversează de ani de zile ape uzate în pârâul Negru. O poveste despre duhori și neputință!

Reciclăm împreună!

Una dintre cele mai importante invenţii din secolul trecut, plasticul este peste tot: în haine, în aparatele electrice şi electrocasnice, în maşini, în ambalajele alimentelor. Tocmai pentru că este foarte răspândit, el trebuie eliminat inteligent, pentru a nu rămâne sute de ani în natură.

Anul trecut, orădenii au colectat selectiv 1.285 tone de plastic, adică jumătate din cantitatea totală de deşeuri reciclabile strânse de locuitorii oraşului. RER Vest îi îndeamnă pe toţi să colecteze selectiv deşeurile şi ambalajele din plastic.

Oradea ieri, Oradea azi: Parcurile orașului, cum au rezistat ele peste ani

În perioada interbelică, Oradea avea câteva parcuri intens frecventate de către localnici, ca locuri de promenadă și de petrecere a timpului liber. Dar întreținerea lor era dificilă, după cum arată presa vremii. BIHOREANUL vă spune povestea parcurilor interbelice din oraș. Cum au rezistat până astăzi?

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Prefectul a dat ordin să se verifice dacă în Bihor se respectă regulile anti-Covid; Incidente la Bac în Ştei: Curentul şi apa s-au oprit în momente favorabile pentru candidaţi; Reamenajare cu zarvă: Preşedintele Ordinului Arhitecţilor şi-a dat demisia; Orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan va vota la Oscar!;  Prefectura și Poliția, cu ochii pe „flotanții” electorali; S-a deschis aquaparkul din Oradea!; Noul terminal al Aeroportului e gata. Constructorii au fost penalizaţi pentru întârzieri; Primăria pregăteşte o regenerare urbană în cartierul vestic al Oradiei; Şeful IŞJ Bihor, cu tunurile pe directori: „Să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatele de la examene”; Guvernul României propune Ungariei deschiderea unui nou punct vamal, Borş II – Nagykereki etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON