URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 18 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în această săptămână:

Amante criminale

BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian: femeile s-au documentat despre otrăvuri mortale şi au citit tratate de drept ca să comită crima perfectă. Venkli Tünde și Ruba Annamária au decis să scape de soţul celei dintâi, pentru că acesta insista să facă sex cu nevasta care nu îl mai voia, dar se temea să divorţeze şi să-şi asume relaţia cu iubita, de gura familiei şi a comunităţii care le-ar fi judecat aspru.

Citiți despre planul diabolic al celor două, în detaliu, în ziarul BIHOREANUL...

Invazia milogilor

Peste 120 de cerșetori și oameni fără adăpost, din care 90% vin din alte localități, iau zilnic cu asalt străzile Oradiei, împărțiți pe cartiere. Oradea atrage ca un magnet persoane din zonele Aleșd, Diosig, Tinca și Sânmartin care, deși apte de muncă, trăiesc din mila publică, fără ca autoritățile să poată face altceva decât să le confiște încasările și să le îndrume spre localitățile de proveniență.

Războiul rece

Criza gazelor declanșată de războiul din Ucraina anunță o iarnă grea pentru orădeni, în condițiile în care Termoficare a anulat două licitații din lipsă de ofertanți. CET-ul din Oradea are rezervată doar 60% din cantitatea de gaz necesară pentru încălzirea orașului în următorul sezon rece, în condițiile în care vechiul cazan pe cărbune nu mai poate fi pornit, iar criza energiei a făcut ca prețul lemnelor pentru gospodăriile ce se încălzesc individual să se dubleze în ultimul an.

Ai promis, plătești! 

Buturuga mică răstoarnă carul mare: o familie din Oradea a câștigat definitiv procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși. După ce i-a momit cu contracte de economisire-creditare, garantându-le că vor încasa și o primă de la stat pentru banii depozitați, BCR a refuzat să le plătească orădenilor beneficiile, dând vina pe Statul Român, argument pe care judecătorii l-au respins însă și au obligat banca să pună banii jos.

Partidele trăiesc bine

Nu mai puțin de șase liberali bihoreni, în frunte cu primarul Oradiei, Florin Birta, și președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, s-au clasat anul trecut în top 10 al donatorilor pentru partide la nivel național. De unde au avut banii vă spune BIHOREANUL, care a analizat veniturile și cheltuielile principalelor formațiuni în ultimul an electoral, 2020, făcând și un clasament al „investițiilor”.

Tot BIHOREANUL vă arată cât a plătit fiecare candidat și partid pentru fiecare vot, dar și un detaliu puțin cunoscut alegătorilor: cum se pot îmbogăți politicienii din banii de la susținători.

Bihorul în mișcare

Locuitorii Bihorului au început să circule tot mai mult, în orașe și în afara lor, după primul război mondial. În perioada interbelică transporturile s-au îmbunătățit și diversificat, bihorenii putând folosi de la birje, tramvaie și automobile până la trenuri și avioane, iar autoritățile investeau în modernizarea infrastructurii, mai ales rutieră și feroviară.

În 1930 erau înregistrate în Oradea aproape 1.200 de autovehicule. Aveau loc și incidente bizare, precum cel al unui bărbier care, amețit de alcool, a furat o maşină staţionată în faţa propriei prăvălii şi a intrat cu ea într-un zid, ori cel despre un căpitan de poliție care a condus cu viteză şi fără luminile aprinse prin centrul orașului, fiind amendat cu 20.000 lei.

TIMP LIBER
Arta din Căbești

Nu multe comune bihorene sunt recunoscute pentru evenimentele artistice pe care le găzduiesc. Căbești va ieși în curând din tipare, căci va găzdui o tabără națională de sculptură, ce se va încheia cu un festival deschis tuturor curioșilor, în Valea Dâlbii, zonă pitorească de unde începe un traseu turistic spectaculos.

Prima ediție a SculptFEST va avea loc în weekendul 6-7 august și va aduce în Căbești invitați ca Iarba Fiarelor și Subcarpați.

ORADEA NOASTRĂ

Verde la vot

Până pe 5 septembrie, orădenii sunt așteptați să voteze online proiectele pe care le vor câștigătoare în programul de bugetare participativă din acest an. Au de ales dintre 38 de idei, din care o mare parte vizează investiții „verzi” sau menite să combată poluarea din oraș. 

Comerț... pe pană 

Se spune că drumul spre iad este pavat cu bune intenții, și au aflat-o pe pielea lor vânzătorii ambulanți din Oradea. Primăria a vrut să facă ordine în activitatea de comerț stradal și a reușit „performanța” de a lăsa parcurile din tot orașul fără vânzători. După ce anul trecut a adoptat un regulament nou, municipalitatea nici măcar nu le-a dat ocazia comercianților să respecte noua rânduială.

Sanitarul apelor

De fiecare dată când se întristează văzând pungi și flacoane pe malurile râurilor, bihorenii trebuie să-și dea seama că dezastrul este, de fapt, mai mare: la suprafață rămân doar gunoaiele care plutesc, în timp ce restul se „ascund” în adâncuri. Orădeanul Radu Herea vede bine asta. Pasionat de scufundări, el ajunge pe fundul Crișului Repede sau al lacurile din Bihor ori de câte ori are ocazia. Și de fiecare dată iese la suprafață cărând gunoaie...


OPINII 

Despre sinucigașii din Bihor

de Mircea Chirilă

Un individ cu permisul de conducere anulat a intrat într-un TIR. Prietena lui a murit, copilul ei este grav rănit și nici șoferul nu se simte prea bine. Mă întreb dacă fapta e de știre sau mai degrabă de foaie clinică de observație pentru spitalul de la Nucet. Contrar pretențiilor Bisericii, care vede în sinucidere o abdicare de la activitatea de burdușire  a cutiei milogilor, eu sunt de acord cu cei care vor să-și suprime existența. Problema care se pune este modul în care o faci...

Vremea dobitocilor

de Adrian Criș

Șeful Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, un orădean din PSD, Felix Cozma, înoată și el în scandalul trucării unor concursuri pentru posturi din Ministerul Agriculturii, sub patronajul fostului ministru, Adrian Chesnoiu, sensibilizat la rându-i de un și mai fost ministru, Petre Daea, care, culmea, după ce afacerea a explodat, a ajuns să-i succeadă. Un lanț al slăbiciunilor de un balcanism aiuritor, greu de închipuit oriunde altundeva...


PREMIILE LUI BIHOREL

Vremea scadenței: Specialiștii fostului Muzeu al Oradiei trebuie reangajați. Cine plătește pentru concedierea lor abuzivă?; Corpul nediplomatic: Reprezentanții Consulatului Ungariei parchează în Oradea cum vor mușchii lor; Țepele Maicii Mina: Gardul ridicat abuziv de stareța Mănăstirii Sfintei Cruci a fost „legalizat” de Primăria Oradea; Edil fără răspundere: Cum și-a delegat primarul din Lugașu de Jos toate competențele viceprimarului; Ferrari zburător: Bolidul unui afacerist bucureștean, ridicat de Poliția Locală din Oradea; Schi cu forța: Luați-vă clăpari, oficialii din Ministerul Educației au inventat „vacanța de schi”!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON