URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Acuzaţii grave la Brigada de Operaţiuni Speciale, structura secretă a Poliției Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 4 iulie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în această săptămână:

BOS la control

Acuzaţii de favoritisme, angajări controversate, pontări şi decontări fictive la Brigada de Operaţiuni Speciale Oradea, structura secretă a Poliției, specializată în filaje şi interceptări.

În urma verificărilor Direcţiei de Control Intern a Poliţiei Române, la sesizarea Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Bihor şi a unor avertizori de integritate, şeful Brigăzii s-a pensionat subit, iar şeful Serviciului Filaje a rămas fără acces la informaţii clasificate.

Invitaţie la viol

BIHOREANUL a făcut o descoperire halucinantă în cazul celor trei copii folosiţi ca obiecte sexuale de Petru Lucaci, un depravat din Hotar, aflat şi în prezent în libertate.

Lucaci fusese reclamat la 112 cu 8 luni înainte ca abuzurile să-i fie date în vileag, fiind acuzat că a vrut să forţeze una dintre victime să facă sex cu un bărbat, dar poliţiştii au abandonat cercetările pe motiv că... n-au găsit vreun minor „aflat într-o situație vulnerabilă”.

O minte sclipitoare

La 33 de ani obținuse tot ce se putea: absolvise cu 10 liceul Gojdu și facultatea la Cluj, și-a luat doctoratul în Olanda și a predat la cele mai elitiste universități din SUA, de la Princeton la Harvard, revenind în Europa de dorul Lumii Vechi. „Universitățile americane concentrează cei mai buni cercetători, dar viața nu este doar știință, iar noi avem una singură”, se confesează Gavril Farkas (foto), cel mai titrat specialist din lume în geometria algebrică.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unui orădean de geniu, cu numeroase alte preocupări, de la fotbal la filozofie și de la muzica clasică până la politică...

Gabriel Farkas

Bugetar milionar

Șefii instituțiilor din Bihor au adunat averi considerabile din salarii de mii de euro, la care privații nici nu pot visa.

Topul celor mai „grași” bugetari bihoreni e deschis de senatorul Florian Bodog, cu venituri lunare de peste 7.000 euro, urmat de colegii din Universitate, Marcel Boloș, acum ministru, Aurel Căuș și Adrian Hatos, parlamentari, în timp ce prefectul Dumitru Țiplea, șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Florin Birta încasează „doar” 2.700 euro pe lună.

A dat boala-n roșii!

Circa 80% dintre cei 297 de fermieri bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit cu trei săptămâni.

Chiar și după „păsuirea” până la 1 iulie, Direcția Agricolă a scos din program 67 de legumicultori care nu au reușit să vândă 3 tone de roșii fiindcă plantaseră prea târziu suprafețe prea mici, cu tehnologii prea rudimentare, atrași de mirajul subvenției de 3.000 euro.

Apă cu porția

Seceta devine noua pandemie și, spre deosebire de Covid, nu are vaccin, avertiza ONU în iunie 2021, anticipând că o tot mai mare parte a omenirii va trăi cu stresul apei, iar seceta va degrada solul și împuțina recoltele.

Predicția se îndeplinește: în iunie 2022, Europa e afectată crunt de secetă, în Italia fiind chiar stare de urgență. Și România se deșertifică: în Buzău a secat lacul Amara, în Moldova pompierii cară apă cu cisterne în sate, iar furnizarea apei potabile a fost raționalizată în zeci de comune din Arad, Cluj, Iași, Satu Mare ș.a.

Mai nou, și primăriile din Bihor reduc programul de furnizare a apei potabile și-i amenință cu amenzi pe cei care o folosesc la irigații. Autoritățile sunt îngrijorate: există riscul ca lipsa apei să se cronicizeze.

ORADEA NOASTRĂ

Curățenie cu „stranieri” 

De două săptămâni, echipele operatorului de salubritate RER Vest au forțe proaspete. 27 de bărbați din Nepal, țară asiatică aflată la peste 5.400 km depărtare de România, au devenit angajații companiei locale și lucrează zi de zi la colectarea deșeurilor orădenilor.

Chiar dacă în țara lor lucrau ca instalatori ori chiar profesori, bărbații au lăsat totul în urmă, convinși că România le poate oferi lor și familiilor lor un trai mai bun. Oricât de nedrept ar părea, un salariu de gunoier în Oradea bate veniturile pe care le aveau acasă...

PET pentru „pet”

Adesea, orădenii cer să aibă un beneficiu direct pentru colectarea separată a deșeurilor, iar o firmă din oraș a creat un aparat care răspunde acestei doleanțe.

Un tonomat special răsplătește fiecare PET colectat separat cu mâncare pentru un animal de companie (în engleză, „pet”). Așa că orădenii au dublu avantaj: reciclează și își hrănesc prietenii loiali...

Copacii ne privesc

Dacă arborii ar avea ochi, oamenii s-ar înduioșa văzându-i și nu i-ar mai tăia! Așa speră Ana Jarca, o adolescentă din Oradea care, ajutată de o artistă din oraș, dar și de elevi de la patru școli bihorene, și-a dus la îndeplinire planul. 500 de copaci din Oradea și Aleșd au primit perechi de ochi, cu care pot „vedea” cine îi ocrotește și cine îi batjocorește.

Pentru că ideea ei a avut succes, Ana vrea să dea viață tuturor arborilor din pădurea din Băile Felix. Pe lângă ochi, aceștia vor primi și zâmbete...

Ana Jarca

TIMP LIBER

Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?

Toride, dar melodioase. Așa se anunță lunile de vară în Oradea, orașul găzduind în perioada următoare o serie de concerte, multe în aer liber, cu invitați de seamă și repertoriu bogat.

10 tenori din 10 țări vor cânta arii celebre într-un concert caritabil, orchestra Filarmonicii și o invitată specială vor prezenta spectatorilor marile cântece ale epocii interbelice, cum ar fi „Zaraza” și „Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, iar într-o catedrală din oraș va răsuna pop simfonic...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru un început de săptămână care să lase deoparte propaganda unor criminali și complici de-ai acestora:
”Oricine poate fi testat pozitiv pentru practic orice, cu un test PCR, dacă faci un număr suficient de ciclii de amplificare… cu PCR, dacă îl faci bine, poți găsi orice în oricine… aceasta nu înseamnă că persoana respectivă este bolnavă.” Citat din: Dr. Kary Mullis, doctor în științele medicale, inventatorul testului PCR.
Postat 04 Iulie 2022, 07:35 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON