URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: De ce investesc la bursă numeroși orădeni, inclusiv personalități precum rectorul Constantin Bungău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 31 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Orădeni în... acţiune

Într-o perioadă marcată de "îngheţarea" dobânzilor şi de speculă imobiliară, BIHOREANUL vă prezintă o altă soluţie de conservare şi multiplicare a banilor.

Numeroşi orădeni, inclusiv personalităţi precum rectorul Universităţii, Constantin Bungău, investesc constant la bursă, confirmând faptul că pe termen lung, în ciuda unor prejudecăţi şi temeri, acţiunile firmelor sunt mai sigure şi profitabile decât valuta, dobânzile bancare şi investiţiile imobiliare, fiindcă aduc venituri atât din dividende, cât şi din revânzarea la preţuri mai mari.

Redeschiderea a II-a

După 15 luni de pandemie, din care vreme de 14 luni a tratat doar pacienţi Covid, Spitalul Municipal Oradea se redeschide pentru bolnavii cronic.

Propusă încă din februarie, revenirea la normalitate se va produce din 15 iunie, permiţând implicit şi redeschiderea Spitalului Judeţean, pentru ca mii de bihoreni cu afecţiuni cronice să aibă din nou acces la îngrijiri în ambele unităţi. BIHOREANUL vă arată cum se va întâmpla...

Jaf cu trotineta!

Aflați amănunte inedite despre furtul seifului cu sute de mii de euro din sediul firmei Madrugada. 

Hoţii au intrat mascaţi în sediul din Palota al firmei şi au luat seiful proprietarului, în care acesta ţinea aproape 400.000 euro în valută, în lei şi în lingouri de aur, cărându-l până la maşină cu o... trotinetă.

Protest pentru sex

BIHOREANUL vă prezintă povestea cruntă a puşcăriaşilor orădeni care şi-au incendiat celula pentru că li s-au oprit vizitele conjugale.

Pentru rebeliunea din Penitenciarul Satu Mare, soldată cu moartea a trei persoane, Lakatos Peter Karoly a fost condamnat în primă instanţă la 15 ani de detenţie, iar Flavius Hendre şi Octavian Mermeje la câte 14 ani, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Apărătorii coroanei

Decizia directorului Liviu Andrica de a interzice coroanele din plastic în cimitir a declanşat un scandal naţional.

Principalii 14 producători de coroane artificiale din România se pregătesc să dea în judecată ADP Oradea după ce măsura anunţată pentru 1 iunie a făcut ca biserici şi administraţii locale din toată ţara să-i urmeze exemplul.

Ofensiva pro-Nicoară

Demiterea directorului Colegiului Naţional Gojdu, Florin Nicoară, a mutat elevii "de la terase" în stradă. 

Profesorii şi elevii au protestat pentru susţinerea directorului demis, acesta s-a dat victima unei răzbunări, în vreme ce inspectorul general Virgil Blage a reclamat şi "transferuri neclare" la Gojdu, iar zeci de profesori de la alte şcoli au luat apărarea şefului IŞJ Bihor, cerând ca legea să fie una pentru toţi.

Reţeaua furată

Reţeaua de apă nefinalizată din Beiuş pune în pericol vieţile locuitorilor. 

Sistemul este neterminat de aproape 15 ani, de când firma Top Construct a furat peste 2,5 milioane de lei în loc să o reabiliteze, lăsând în urmă 48 de hidranţi care nu pot fi folosiţi de pompieri în caz de incendiu.

Silviu Dehelean: "Nu putem repara repede ce au stricat alţii în iureş"

Ales pentru al doilea mandat după ce în cel precedent s-a remarcat combătând modificarea de către PSD-ALDE-UDMR a legilor justiţiei, aşa încât inculpaţii să scape de răspundere, deputatul Silviu Dehelean încearcă să contrazică percepţia că, ajunşi la guvernare, "oamenii noi" şi-au uitat promisiunile de schimbare, chiar dacă aceasta întârzie.

În interviul acordat BIHOREANULUI, Dehelean vorbeşte despre motivul lentorii cu care se repară legile, şansele limitării - nu eliminării! - pensiilor speciale, transparentizarea Justiţiei, divergenţele dintre PNL, UDMR şi USR-PLUS, dar şi despre împărţirea între acestea a instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ şi pe care ar vrea partidul său să le conducă.

Prietenii din natură

Familiile care vor să iasă din cotidian sunt aşteptate la tururi călare, lecţii de echitaţie, hidrobiciclete, precum şi la zooparc, nu prea departe de Oradea. 

Una dintre noile atracţii din Bihor este zooparcul Green Codru, de la poalele munţilor Codru Moma, întins pe 10 hectare, care îi invită pe vizitatori în mijlocul unor animale precum cerbi, căprioare şi lame.

Drumul deşeurilor

Deşeurile adunate de utilajele AVE Bihor de la clienţii săi din tot judeţul sunt sortate şi valorificate, cu condiţia să fie aruncate corect. Bihorenii care nu vor respecta colectarea separată a deşeurilor vor rămâne cu deşeurile la poartă şi vor primi un avertisment, care îi atenţionează că trebuie să separe resturile.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Caz şocant: Un bărbat acuzat că a violat în mod repetat şi filmat trei copii a fost pus sub control judiciar; Fetiţă de 12 ani, agresată sexual la intrarea într-un bloc din Oradea; Patru maşini, incendiate în Oradea! Cineva le-a dat foc intenţionat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Redeschiderea II.
Decidenții recunosc astfel că oamenii cu boli cronice nu au avut acces la îngrijiri și tratamente. Cu toate că au plătit serviciile medicale conferite prin lege și contributivitatea la CASS. Or, în acest context, e vorba de încălcarea Constituției care permite liberul acces al oamenilor la toate serviciile medicale publice. Și nu e vorba de oricare dintre decidenți, ci strict de cei ai "guvernului meu". Iar acesta e al PNL+UDMR+USR++. Condus de Iohannis. Pe cale de consecință, acești decidenți sunt niște infractori, care au impus măsuri restrictive similare cu cele specifice unui genocid.
Postat 31 Mai 2021, 09:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON