URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2020, 17:02

Noua parcare supraetajată din strada Braşovului, inaugurată de Ziua Oradiei: încă 400 de locuri disponibile pentru şoferi în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

"O construcţie foarte frumoasă". Aşa a descris directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, noua parcare din strada Braşovului, inaugurată de Ziua Oradiei împreună cu primarul ales, Florin Birta. Facilitatea, finalizată cu mai bine de o lună în devans, are aproape 400 de locuri de parcare, dar şi un centru pentru închirierea de biciclete şi trotinete.

Laude pentru ADP şi constructor

Construită de compania Electrogrup din Cluj, noua parcare dispune de 395 locuri pe 6 niveluri, dintre care 4 locuri sunt rezervate pentru persoane cu dizabilităţi şi tot 4 au instalaţii pentru încărcarea autoturismelor electrice, aria ocupată fiind de 2.142 metri pătraţi, iar suprafaţa utilă de 7.740 mp.

"Mulţumesc directorului ADP pentru această a patra parcare construită în centrul oraşului, după cele de la Tribunal, de lângă Spitalul Municipal şi din strada Independenţei", le-a spus jurnaliştilor primarul ales Florin Birta, precizând că în prezent se mai desfăşoară lucrări la o a cincea parcare, cea de la fosta bază Voinţa.

Birta a lăudat şi constructorii, pentru că au reuşit să finalizeze lucrările în devans "cu aproape două luni" faţă de termenul contractual, motiv pentru care a caracterizat compania clujeană drept "o firmă serioasă".

De asemenea, primarul ales a amintit că terenul pentru noua parcare a fost obţinut de municipalitate de la Ministerul Administraţiei şi Internelor după ce s-a angajat să construiască în curtea spitalului Avram Iancu (fostul Spital Militar) un ambulatoriu de specialitate, şi el finalizat, încă înaintea parcării.

"Un oraş potent"

La rându-i, directorul ADP a explicat jurnaliştilor că plata pentru constructor va fi efectuată în aproximativ o lună după recepţionarea noii parcări, fiind vorba despre 16,076 milioane lei.

"Constructorul primeşte toţi banii în aproximativ o lună. Primele trei parcări le-am plătit cu credit-furnizor, dar am observat că în acest fel lucrările durează. Este o premieră şi pentru noi că această parcare a fost finalizată mai devreme", a spus Liviu Andrica, subliniind astfel că antreprenorul a fost motivat să încheie lucrările cât mai repede pentru a-şi primi banii. "Oradea este un oraş potent în derularea investiţiilor", a explicat şeful ADP.

La fel ca primarul ales, Andrica a anunţat că după ce vor fi obţinute avizele de funcţionare din partea ISU, ceea ce va dura "câteva zile", noua parcare va fi disponibilă utilizatorilor în regim gratuit timp de 90 de zile, abia la finele acestor prime trei luni urmând ca accesul să fie taxat.

Totodată, directorul a subliniat utilitatea noii parcări, spunând că aceasta va fi folosită cu atât mai mult cu cât clădirea fostei Policlinici Mari urmează să fie reabilitată ca sediu al Consiliului Judeţean. "Cei care vor veni la CJ vor avea unde să parcheze", a spus el.

"O construcţie frumoasă"

"Este o construcţie foarte frumoasă şi utilă, care se încadrează perfect în ansamblul peisagistic. Odată cu funcţionarea acestei parcări, străzile din zona centrală ar putea fi eliberate de maşini, iar găsirea unui loc de parcare nu va mai fi o problemă", a mai spus directorul ADP înainte de a ghida jurnaliştii într-un tur al clădirii, care într-adevăr este luminoasă şi aerisită, prezentând şi câteva deosebiri faţă de cele existente în prezent.

În primul rând, virajele în noua parcare sunt mai uşor de făcut, circulaţia în incintă este direcţionată pe sensuri unice, iar fiecare loc de parcare este dotat cu senzori şi becuri care semnalizează dacă acesta este ocupat (lumină roşie) sau liber (culoare verde). "Pe rând, vom introduce acest sistem cu senzori şi la celelalte parcări", a specificat Florin Birta.

Parcarea are 6 niveluri supraterane - demisol, parter, 3 etaje şi o terasă, iar la etajul II este legată de magazinul Crişul printr-o pasarelă peste strada Braşovului, ale cărei costuri au fost suportate de fima care administrează centrul comercial. Clădirea este deservită de două ascensoare, aflate la cele două extremităţi.

La parterul acesteia va funcţiona şi un centru pentru închirierea de biciclete şi trotinete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Completare
Ce noroc e sa au neam fost prefect, cum creste un culoar direct in noua parcare, facuta din bani publici, restul fraierilor si riveranii sa se descurce!
Postat 12 Octombrie 2020, 17:17 de Diablo
Locuri handicap
(1) În spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum și în cele organizate vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap. 4 locuri din 400 reprezinta 4% dupa administratia actuala?
Postat 12 Octombrie 2020, 17:13 de Diablo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON