URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2021, 17:22

Noua ordine: Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar Florin Cîţu al Senatului 

Noua ordine: Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar Florin Cîţu al Senatului  (sursa foto: newsmaker.ro, credit: evz.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua coaliţie PNL – PSD începe să-şi instaleze oamenii în funcţiile cheie ale statului. Şeful social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în timp ce şeful liberalilor, Florin Cîţu, a fost ales în cea ce preşedinte al Senatului României. 

Ciolacu şi Cîţu au primit funcţiile datorită parlamentarilor celor două partide, PSD şi PNL. 

În timp ce funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor era vacantă după demisia lui Ludovic Orban, funcţia de preşedinte al Senatului a fost eliberată marţi, prin revocarea reprezentantei USR, Anca Dragu.

După această mutare, reprezentanţii USR au anunţat că vor ataca hotărârea de revocare la Curtea Constituţională a României. "Ca să-i găsească o sinecură de consolare lui Florin Cîţu pentru meritele deosebite de distrugere a coaliţiei cu USR, monstruoasa alianţă PNL - PSD - UDMR a revocat-o azi pe Anca Dragu din funcţia de preşedintă a Senatului, prima femeie care a ocupat vreodată această poziţie. Dincolo de faptul că revocarea forţează Constituţia, ea este şi o avanpremieră la modul în care noua majoritate va acţiona: în forţă, fără respect pentru reguli şi meritocraţie", a scris Cioloş, marţi, pe Facebook.

La rândul ei, Anca Dragu a transmis că funcţia de preşedinte al Senatului se acordă pe un întreg mandat. "Prima grijă a acestui nou USL a fost înlocuirea preşedintelui Senatului pentru a asigura o funcţie pentru partid. Au dat cadou terenul Romexpo către o companie privată. Conform Constituţiei, funcţia de preşedinte a Senatului şi Camerei Deputaţilor este o funcţie cu stabilitate. Preşedinţii se aleg pe perioada mandatelor camerelor, adică până în 2024 în cazul de faţă. Sunt şi decizii ale CCR care arată nevoia de stabilitate şi continuitate ale acestor funcţii. Sunt privite şi ca o manieră de a preveni abuzurile puterii care se poate coagula conjunctural la nivelul Parlamentului", a transmis Anca Dragu, marţi după-amiază.

Amintim că PNL şi PSD au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de coaliţie alături de UDMR. Negocierile au început după ce coaliţia PNL - USR - UDMR s-a destrămat. Reprezentanţii USR au repetat în timpu negocierilor că îşi doresc continuarea coaliţiei, dar fără Florin Cîţu premier. 

După ce PNL şi PSD au negociat, s-au împărţit pe ministere şi funcţii, liberalii pierzând câteva importante, Klaus Iohannis a anunţat luni că îl desemnează pe generalul Nicolae Ciucă pentru a forma un nou guvern în România. În acesta, partidul condus de Marcel Ciolacu va avea 9 ministere şi funcţia de secretar general al Guvernului, asimilată celei de ministru, PNL va avea 8 portofolii, iar UDMR - 3.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nimic nu mai surprinde, cu un tembel precum KWJ la Cotroceni.
Ar mai trebui ca, în baza sondajului care îl indică pe Johannis cu 3% rată de susținere, să vedem un președinte care demisionează și pe Câțu interimar până s-ar organiza alegeri. Lumea de pe urmă ... condusă de drogați, homalăi și sociopați.
Postat 24 Noiembrie 2021, 10:07 de KP
ideologiile pagane ale usrului
ce iritant e sa auzi argument "am fost intr-o coalitie, intr-o functie politica. S-a spart coalitia, nu mai avem sustinere politica, da-o cucului de democratie, daca esti femeie, ramai pe veci in functie ca dictator". Logica USR. Apoi mai mentioneaza de "meritocratie", de parca era in senat de 10 ani si acolo a scris mai multe legi decat alti 50 la un loc. In schimb. Sincer imi pare rau de coalitia care s-a spart, imi pare rau de uratul concubinaj PNL-PSD, dar ba USR sa te dai fata virjina, fara nici o pata.. vi-ati facut-o si voi cu mana voastra. Nu s-a spart coalitia pentru ca totul mergea struna.
Postat 23 Noiembrie 2021, 20:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON