URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 10:25

Neconforme cu anul 2023: Școlile și grădinițele din Bihor fără autorizație sanitară de funcționare

Neconforme cu anul 2023: Școlile și grădinițele din Bihor fără autorizație sanitară de funcționare (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, în anul școlar 2023-2024, Bihorul nu mai are unități de învățământ cu latrine în curte, dar asta nu înseamnă că sunt puse la punct.

La solicitarea BIHOREANULUI, Direcția de Sănătate Publică Bihor a comunicat că 61 de școli și grădinițe din județ nu au autorizație sanitară de funcționare, pentru că sunt într-o stare proastă sau neconformă cu normele actuale. Asta înseamnă fie că grădinițele au spații comune cu școlile, deși potrivit legii ar trebui să fie separate, fie că nu sunt împrejmuite sau pur și simplu arată deplorabil.

Merită menționat că datele furnizate de DSP Bihor nu sunt actualizate. De exemplu, lista include școli și grădinițe din comuna Dobrești, care nu au autorizație sanitară pe motiv că ar avea latrine, ceea ce, spune primarul comunei, Florin Copos, nu este adevărat. „Din acest an școlar, absolut toate clădirile de învățământ din comună au grupuri sanitare. În schimb, e adevărat, sunt în aceeași curte grădinița și școala gimnazială”, a declarat edilul. Școlile și grădinițele din Dobrești nu au latrine, cum încă figurează în evidența DSP Bihor, ci pentru că noile grupuri sanitare nu au fost încă autorizate.

Dintre cele 61 de unități de învățământ fără autorizație, una este în Oradea. Este vorba de Grădinița cu Program Prelungit nr. 51 Oradea, de pe Calea Clujului, care se află lângă Școala Gimnazială Ioan Slavici și care va rămâne în clădirea învechită și neconformă din punct de vedere sanitar doar până când noua clădire dedicată preșcolarilor va fi gata. Pe bani europeni, Primăria construiește aici o grădiniță nouă, care va trebui finalizată până pe 31 decembrie 2023, iar ulterior actuala clădire va fi demolată.

Pe lângă grădinița din Oradea și cele șase unități de învățământ din comuna Dobrești, fără autorizație sanitară mai funcționează grădinițele din Cuzap, Șerani, Budoi, Ponoară, Beznea, Luncșoara, Vășad, Curtuișeni, Aștileu, Călățea, Picleu, Țigănești de Criș, Remeți, Dobricionești, Butani, Ceica, Corbești, Cotiglet, Sărand, Dernișoara, Sacalasău, Calea Mare, Abrămuț, Gurani, Răbăgani, Sîrbi, Burzuc, Bălaia, Urviș de Beiuș, Serghiș, Bogei, Sânnicolau de Munte, Lugașu de Jos, Lugașu de Sus și Urvind.

Motivele sunt fie starea precară a clădirilor, lipsa locurilor de joacă separate și împrejmuite, lipsa gardurilor în jurul unității de învățământ ori faptul că autoritățile locale nici măcar nu au solicitat autorizația.

De asemenea, funcționează fără aviz sanitar școlile din Șerani, Mișca, Călățea, Țigănești de Criș, Picleu, Butani, Cotiglet, Corbești, Bucuroaia, Sărand, Șuncuiș, Abrămuț, Gurani, Galoșpetreu, Urviș de Beiuș, Talpoș, Sânnicolau de Munte, Urvind și Lugașu de Sus.

Și în cazul lor, motivele sunt similare: clădiri neconforme, adică învechite și nereabilitate, curți neîmprejmuite sau chiar spații de învățământ improvizate în cămine culturale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON