URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
26 Septembrie 2023, 10:25

Neconforme cu anul 2023: Școlile și grădinițele din Bihor fără autorizație sanitară de funcționare

Neconforme cu anul 2023: Școlile și grădinițele din Bihor fără autorizație sanitară de funcționare (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, în anul școlar 2023-2024, Bihorul nu mai are unități de învățământ cu latrine în curte, dar asta nu înseamnă că sunt puse la punct.

La solicitarea BIHOREANULUI, Direcția de Sănătate Publică Bihor a comunicat că 61 de școli și grădinițe din județ nu au autorizație sanitară de funcționare, pentru că sunt într-o stare proastă sau neconformă cu normele actuale. Asta înseamnă fie că grădinițele au spații comune cu școlile, deși potrivit legii ar trebui să fie separate, fie că nu sunt împrejmuite sau pur și simplu arată deplorabil.

Merită menționat că datele furnizate de DSP Bihor nu sunt actualizate. De exemplu, lista include școli și grădinițe din comuna Dobrești, care nu au autorizație sanitară pe motiv că ar avea latrine, ceea ce, spune primarul comunei, Florin Copos, nu este adevărat. „Din acest an școlar, absolut toate clădirile de învățământ din comună au grupuri sanitare. În schimb, e adevărat, sunt în aceeași curte grădinița și școala gimnazială”, a declarat edilul. Școlile și grădinițele din Dobrești nu au latrine, cum încă figurează în evidența DSP Bihor, ci pentru că noile grupuri sanitare nu au fost încă autorizate.

Dintre cele 61 de unități de învățământ fără autorizație, una este în Oradea. Este vorba de Grădinița cu Program Prelungit nr. 51 Oradea, de pe Calea Clujului, care se află lângă Școala Gimnazială Ioan Slavici și care va rămâne în clădirea învechită și neconformă din punct de vedere sanitar doar până când noua clădire dedicată preșcolarilor va fi gata. Pe bani europeni, Primăria construiește aici o grădiniță nouă, care va trebui finalizată până pe 31 decembrie 2023, iar ulterior actuala clădire va fi demolată.

Pe lângă grădinița din Oradea și cele șase unități de învățământ din comuna Dobrești, fără autorizație sanitară mai funcționează grădinițele din Cuzap, Șerani, Budoi, Ponoară, Beznea, Luncșoara, Vășad, Curtuișeni, Aștileu, Călățea, Picleu, Țigănești de Criș, Remeți, Dobricionești, Butani, Ceica, Corbești, Cotiglet, Sărand, Dernișoara, Sacalasău, Calea Mare, Abrămuț, Gurani, Răbăgani, Sîrbi, Burzuc, Bălaia, Urviș de Beiuș, Serghiș, Bogei, Sânnicolau de Munte, Lugașu de Jos, Lugașu de Sus și Urvind.

Motivele sunt fie starea precară a clădirilor, lipsa locurilor de joacă separate și împrejmuite, lipsa gardurilor în jurul unității de învățământ ori faptul că autoritățile locale nici măcar nu au solicitat autorizația.

De asemenea, funcționează fără aviz sanitar școlile din Șerani, Mișca, Călățea, Țigănești de Criș, Picleu, Butani, Cotiglet, Corbești, Bucuroaia, Sărand, Șuncuiș, Abrămuț, Gurani, Galoșpetreu, Urviș de Beiuș, Talpoș, Sânnicolau de Munte, Urvind și Lugașu de Sus.

Și în cazul lor, motivele sunt similare: clădiri neconforme, adică învechite și nereabilitate, curți neîmprejmuite sau chiar spații de învățământ improvizate în cămine culturale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON