URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2024, 13:38

Modernizarea străzii Dunărea din Oradea a atras patru oferte din partea constructorilor bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modernizarea străzii Dunărea din Oradea, scoasă la licitaţie de municipalitatea orădeană pentru suma de 7,5 milioane lei plus TVA, a atras patru oferte din partea unor firme de construcţii, toate bihorene.

La concurență...

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Primăria Oradea, termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a lucrărilor de modernizare şi transformare în arteră pietonală străzii Dunărea, care a fost lansată anul trecut, a expirat.

"La începutul acestei săptămâni a avut loc deschiderea ofertelor pentru elaborarea proiectului şi autorizarea lucrărilor (PAC/DTAC), a proiectului tehnic pentru execuţia lucrărilor (PT) şi asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada executării lucrărilor şi execuţie lucrări pentru amenajarea spaţiului respectiv", a transmis Primăria.

Lista ofertanţilor este formată exclusiv din firme bihorene şi este deschisă de constructorul Flodor Transcom, care a concurat ca ofertant unic, având ca subcontractanţi firmele Proexco, Expertcom şi ACOM Distribuie.

La licitaţie mai concurează asocierile de firme conduse de constructorii: Drumuri Bihor (cu asociatul Lemacons şi subcontractanţii AL.SE.RO, Adenandra, Ritmoteh şi Proexco), Gavella (cu asociaţii Druming Studio şi Drumuri Orăşeneşti şi subcontractantul Ritmoteh) și Construcţii Bihor (cu asociatul Aquacons şi subcontractanţii ACOM Distribuţie şi Drum Construct).

... strada Dunărea se modernizează

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană are în plan modernizarea şi transformarea străzii Dunărea în arteră pietonală.

"Se va realiza astfel o continuitate a zonei pietonale a străzii Republicii, ca o tratare unitară a întregii zone, pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător şi o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Lucrările vor viza desfiinţarea celor 150 de locuri de parcare cu plată din zonă, cu excepţia celor 10 locuri de parcare pentru taxi din strada Republicii, a 5 locuri din faţa sediului Casei Judeţene de Pensii Bihor şi a 11 locuri de parcare de domiciliu situate în capătul arterei dinspre strada Mihai Eminescu.

Printre altele, pe strada Dunărea, lucrările vizează pavarea arterei cu porfir, amenajarea unei piaţete publice, realizarea unei piste pentru biciclete, montarea de iluminat public inteligent, îngroparea cablurilor în subteran, plantarea de arbori, reamenajarea peisagistică a zonei şi multe altele.

Municipalitatea orădeană îşi doreşte să finanţeze lucrările din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
@excalibur
"Stii d-ta ca , atunci cind faci buletin copilului la 14 ani, faci 2 drumuri, in persona?" Si daca faci buletin adultului nu tot de doua ori mergi? Ar trebui sa-l elibereze oricui care vine dupa el? Tu gandesti inainte de a scrie ceva? Si nu conteaza cati ani ai aici. Conteaza cati ani ai in Oradea. Unde ai fost cand tramvaiul 1 circula spre gara pe podul din centru, pe Republicii? Tramvaiul 3 de la fosta piata mare pana in Rogerius, tot pe pod, pe langa teatru. Cand in centru erau cele doua tunuri indreptate spre Vulturul negru. Cand strada Tudor Vladimirescu era un drum pietruit pe care circulau carutasi care vindeau sifon. Cand capatul dinspre Transilvaniei spre Stefan cel Mare era sediul mlastinos al carutasilor din Oradea. Se pare ca voi nu vreti dezvoltare, ati vrea sa fi ramas totul la fel. Va tot legati de cine contracteaza lucrarile. Cine e la putere alege pe cine vrea. Nici voi nu veti face altfel daca ajungeti la putere. Ati fost, nu se vede nimic de pe urma voastra.
Postat 27 Ianuarie 2024, 16:13 de Biggie
excalibur
Îți blochezi tu accesul la serviciile de buletine și permise pașapoarte din lene, doar din lene poate si comoditate. Orădenilor nu li se blochează nimic.
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:42 de Sandu2100
:::::))))))
:::::::::)))))))
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:34 de Sandu2100
@Biggie
Tu esti nou pe aici? Simti nevoia irepresibila sa te urci pe masa si sa-ti dai chilotii jos? Eu am vreo 15 ani, maybe more... Singura sansa de supravietuire este sa ignori ce scrie zevzecul. Au fost vremuri cind m-am luat in gura cu primata, ca , deh, am strins si io ceva elocinta, ce sa vezi, imi stergeau supervizorii postarile , le lasau pe ale dinsului. Nu-i cursa de cai cu handicap. Tine gura cu toata lumea, ca imparte acelasi areal natal cu BIG. E dark side of the moon-Bihoreanul. Da pe dinafara de cite stie el, un agramat la care sindromul Dunning-Kruger e un diagnostic mult prea optimist. Cit despre parcare, frumusetea e in ochii privitorului. Eu am parasit centrul orasului in 2012, pe vremea marilor infaptuiri in piata unirii. Am de-a face cu centrul din necesitate. Evidenta populatiei, buletin, mie, la prunci, casa de pensii-ajutorul mamii de inmormintare, mai un flotant etc. Stii d-ta ca , atunci cind faci buletin copilului la 14 ani, faci 2 drumuri, in persona? O data il duci la poza, dupa aia il duci sa-si ridice buletinul. Iti doresc multi copii si multe bilete OTL. Plus viitorul santier de la Crisul. Stiu de parcare tribunal, pentru mine e pass. Stiu de tramvai, si nu am probleme cu mersul pe jos, poate nu stiai ca ani de zile un drum nufarul -gara te costa 2x3 lei, adica schimbai 2 vehicule. Dus-intors, mai dublai o data. Asa ca parcarea rosie de pe dunarii era must have. Mai vorbim dupa. Cred ca nu mai sunt intreg la cap, aici ai si tu putina dreptate. Incet , incet , o sa intelegi mai multe, desi, la virsta ta, timpul nu prea mai are rabdare... Cred ca si tie ti-ar prinde bine sa ma ignori. Esti prea suficient. Celalalt e doar ingramadit...
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:50 de excalibur
@excalibur
"nu e problema ta ce inteleg eu. Eu nu citesc ce scrii, ca sa-mi pastrez sanatatea mintala." Si totusi ai citit comentariul lui. Acum inteleg de ce ai luat-o razna.
Postat 25 Ianuarie 2024, 16:13 de Biggie
@excalibur
"Sa BLOCHEZI accesul oradenilor la aceste servicii, pasapoarte, buletine, permise etc nu e doar o greseala intentionata, ca in tenis, e BATAIE DE JOC sau ceva de domeniul medical, patologic." Ne explici si noua cum se blocheaza accesul la aceste servicii? Ai parcare la Crisul si in spatele tribunalului cu 3 lei ora. Ai tramvai, autobuz. Problema ta e ca ai de mers pe jos vreo 2-300 de metri? Sau n-ai 3 lei? Voi chiar sunteti intregi la cap? Ce-i nihilismul asta de cea mai joasa speta?
Postat 25 Ianuarie 2024, 15:36 de Biggie
excalibur
Nu te las în pace pt că te văd pe tine făcând ce vrei pe aici si nu intelegi nimic. În concluzie minți ca blochează accesul Orădenilor la pașapoarte și permise.
Postat 25 Ianuarie 2024, 12:52 de Sandu2100
Te rog eu frumos...
...nu e problema ta ce inteleg eu. Eu nu citesc ce scrii, ca sa-mi pastrez sanatatea mintala. Ai facut ce-ai vrut pe forumul asta, ani de zile, let it be, cineva si-a asumat riscul si consecintele. Cu mine nu interactionezi, nu ma intrebi, de preferat sa nu ma citesti si , mai ales, nu comentezi. Punct.
Postat 25 Ianuarie 2024, 12:14 de excalibur
excalibur
De unde înțelegi tu ca blochează accesul??
Postat 25 Ianuarie 2024, 10:44 de Sandu2100
Subscriu
Sa BLOCHEZI accesul oradenilor la aceste servicii, pasapoarte, buletine, permise etc nu e doar o greseala intentionata, ca in tenis, e BATAIE DE JOC sau ceva de domeniul medical, patologic. Excelsior!
Postat 25 Ianuarie 2024, 10:17 de excalibur
Desigur…
daca ma urmareai sesizai ca unde e de criticat-critic, unde nu-nu. O mare deosebire fata de corul radicalilor care isi scrasnesc din dinti frustrarea. In rest, cu siguranta aptor-ul nu are altceva de facut decat sa finanteze comentarii. Get a life!
Postat 25 Ianuarie 2024, 09:57 de User anonimizat
@spzl
Pai normal ca iti place , doar APTORUL iti da o lingura de ciorba.
Postat 25 Ianuarie 2024, 09:39 de sanduivanov
Mie imi place proiectul.
Se reduce spatiul destinat automobilelor, se mareste spatiul destinat relaxarii. Intr-o tara civilizata, educata, deschisa la noi tendinte, care nu uraste orice transformare, e ceva normal in 2024. Pacat ca pistele de biciclete nu au continuitate, pornesc si se termina nicaieri. Aici trebuie lucrat intens peste tot, in a le oferi o continuitate, a crea altele noi.
Postat 25 Ianuarie 2024, 08:16 de User anonimizat
Inutil
Str Dunarea un proiect inutil cu dedicatie pt familia Birta
Postat 25 Ianuarie 2024, 05:46 de sanduivanov
Sandu copiatorul
Dar ce conteaza de unde e Filip, si Bolo si Birta sunt niste tarani, vinituri. Nici tu nu esti oradean .
Postat 25 Ianuarie 2024, 05:44 de sanduivanov
ziceam doar
Chiar daca modelul de infrastructura locala, autofinantare are ca model pe Bloomberg,NYC, ceea ce nu e rau intr-un fel, dar, in toate orasele mari, mici, in zonele primarie, servicii sociale, etc au la dispozitie parcari gen 2 hr max cu plata, dar sa elimini complect aceasta optiune, e cam dura zic eu... sincer, nu stiu cine poate ca concureze la pietonale cu Oradea ???? Poate ar fi bine ca accesul la aceste servicii, pasapoarte, buletine, permise etc sa fie comasate intr-q alta zona cu un mai mare access publicului. Odata ce esti contribuabil trebuie sa ai si beneficii, nu? ceri si tot ceri dar mai dati si ceva ????????
Postat 25 Ianuarie 2024, 02:29 de OviOne
KP aka mama Omida
De Filip nu ne zici ca nu e Oradean și nici Bihorean, dar te legi de Bolojan ca e țăran de Aleșd, de Filip nu zici nimic ca e de la Slobozi ia. Asta face propaganda PZD și USR sa ne facă proști și țărani.
Postat 24 Ianuarie 2024, 23:45 de Sandu2100
KP
Păi de nu le-a făcut Filip ??? Felicitări Bolojan pt ca e mai bun ca Filip. Filip a bagat la ghiozdan.
Postat 24 Ianuarie 2024, 23:41 de Sandu2100
@KP
"Bolojan nu a avut nicio idee personală." Vad ca ai sarit in ajutorul lui vasi13. Dar tot n-am reusit sa aflam ca sunt lucrarile de calitate realizate de filip.
Postat 24 Ianuarie 2024, 22:49 de Biggie
Re: vasi13 ...
Bolojan nu a avut nicio idee personală. El a moștenit toată lista de proiecte fezabile pe 20 de ani începând cu anul aderării României la UE. Atunci, în 2007, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a înregistrat de la toate cele 6 județe componente, lista de proiecte pentru primul ciclu bugetar european de finanțare din cadrul Fondurilor Structurale. Similar, au fost înregistrate liste la toate ministerele responsabile pentru Fondul de Coeziune. La fel pentru programele transfrontaliere, Interreg și cele directe pentru GECT. Nu intru în detalii să le explic, dar este vorba de un cumul de proiecte (peste 100 de titluri pentru perioada 2007-2026), în sumă totală de peste 700.000.000 Euro. O parte dintre acestea erau deja în fazele de proiectare, unele având chiar și proiectele tehnice terminate, pentru a fi lansate odată cu deschiderea finanțărilor din 2008-2009 pentru toate Instrumentele Structurale. Niciun proiect de azi nu lipsește din avele liste. Bolojan nu a făcut altceva decât copy-paste în timp, dând impresia că el a avut idei mărețe de pe când falimenta baraca cu bomboane pe care o avea în Aleșd până la începutul anului 2008, când a vândut-o în pierdere. Din păcate, proiectele de acum sunt trunchiate, superficial abordate și aiuristice, pentru că birtinezii nu au știut nici măcar să copieze ce au moștenit în materie de absorbție de fonduri europene.
Postat 24 Ianuarie 2024, 22:38 de KP
Biggie
Nu a făcut nimic FILIP , dar de la el te pot aștepta să spună ce el a făcut tot, și noi suntem proști ca nu vedem ::::)))))
Postat 24 Ianuarie 2024, 21:33 de Sandu2100
@vasi13
"Macar ce a facut Filip ca lucrari au fost de calitate" Nu ne reamintesti si noua aceste marete realizari ale lui filip?
Postat 24 Ianuarie 2024, 20:43 de Biggie
vasi/adi13
Nu-i problemă, important e ca le-a continuat, și îl votăm pr BIRTA ca să vina el cu proiecte
Postat 24 Ianuarie 2024, 20:08 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Vrei sa stii sandu cine a fost cel mai slab primar. BIRTA. El e cel mai slab primar, nu a avut nici o realizare, nici un proiect. Nici macar o idee personala, sau sa faca ceva de capul lui. Nimic! Doar ce i-a lasat Bolojan, si tot Bolojan promite si vine cu idei. Toate astea ce s-a facut in oras, erau proiecte lasate de Bolojan, Asa ca vorba ta mori de Ciuda , si a mai fost un primar ZERO marca PNL, e Sturza. Dar tu nu stii, tu vorbesti asa din auzite, ca Simion, din ce culegi de pe facebook si din auzite, dai si tu din gura, si ce iti impune partidul sa latri pe aici. Macar ce a facut Filip ca lucrari au fost de calitate comparativ cu lucrarile Bolovanului ce in maxim 1 an intra in reparatii, refaceri, ajustari. Pacat ca esti prea retardat sa intelegi, tu doar ca papaganul stii 2 cuvinte propaganda si PSD.
Postat 24 Ianuarie 2024, 19:45 de vasi13
@pinonel
Normal ca e multumita. Poate se va extinde si in alte cartiere, sa vezi cate pietonale vor fi, poate demoleaza jumate din oras sa-i faca pe plac.
Postat 24 Ianuarie 2024, 17:24 de vasi13
Birtasita ce zice?
E multumita? Ii este pusa in valoare crasma?
Postat 24 Ianuarie 2024, 17:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON