Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a solicitat preşedintelui Casei Naţionale de Pensii să schimbe conducerile caselor neperformante cum sunt cele de la Alba, Bihor, Ilfov, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara (Petroşani), Giurgiu şi Gorj, precum şi din toate sectoarele Capitalei, notează Agerpres.
"Nu vrea să facă performanţă"
"Am cerut preşedintelui CNPP ca, în cel mai scurt timp, să opereze schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante. Spun clar care sunt acestea: Alba (aici e un istoric urât dar totuşi nu o să las pensionarii să aştepte 5 ani ca să se recupereze miile de restanţe moştenite de la fosta conducere), Sector 1, Bihor (casă de pensii unde lucrează fostul preşedinte CNPP, propus de mine şi schimbat când am văzut că nu vrea să facă performanţă), Ilfov (un director care m-a sfidat, pur şi simplu, în faţa evidenţelor), Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara - Petroşani, Giurgiu, Gorj", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
"Toate termenele de înţelegere au expirat pentru actualii directori. Cine nu poate face performanţă în folosul cetăţeanului, este mai bine să se retragă. Cine vorbeşte urât cu pensionarii, cine s-a plictisit de slujba la casa de pensii (îmi scriu oamenii despre astfel de situaţii) să ştie că voi lua decizii. Să nu creadă că se pot ascunde în spatele codului administrativ şi că sunt protejaţi. Nu. Îmi asum. Am avut toată înţelegerea. Nu m-am ascuns cu nimic când am vorbit despre ce rezultate aştept. Performanţă! Empatie faţă de nevoile pensionarilor! Respect pentru fiecare leu din salariul câştigat din banii celor care contribuie sau au contribuit de-a lungul vieţii!", continuă mesajul.
"Acum tragem linie"
Violeta Alexandru anunţă că până la sfârşitul săptămânii va lua decizii referitoare la directorii caselor de pensii care au restanţe în condiţiile în care au trecut 8 luni de când a solicitat rezolvarea problemelor.
"Nu mă interesează să fiu simpatizată de angajaţi. Nu am prietenii. Vreau performanţă. Dacă jumătate dintre casele judeţene de pensii din ţară reuşesc să se organizeze (cu personal, poate, insuficient; mulţi dintre aceşti colegi care au performat nici nu şi-au pus problema să îmi prezinte greutăţile, şi-au văzut de treabă) şi nu au restanţe în soluţionarea dosarelor de pensii înseamnă că #sepoate. Din respect pentru efortul acestor directori/colegi din casele performante care au muncit şi, mai ales, pentru că nu mă interesează funcţia, cât mă interesează respectul pentru pensionari, voi lua decizii la finalul acestei săptămâni cu privire la directorii caselor care, în pofida insistenţelor mele, au în continuare restanţe. Totuşi, au trecut 8 luni de când am cerut să se rezolve lucrurile", a mai precizat ministrul Muncii, concluzionând că "acum tragem linie".
În clinci cu ministrul
Orădeanul Laurenţiu Ţenţ fost numit în luna decembrie a anului trecut în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, la propunerea Violetei Alexandru, devenind la 39 de ani cel mai tânăr director al CNP, dar a fost revocat din funcţie, prin decizie a premierului Ludovic Orban, după doar 4 luni de la instalare, în luna aprilie, la cererea aceluiaşi ministru, pe motiv de neperformanţă.
Laurenţiu Ţenţ a declarat, în replică, că fosta sa şefă directă avea pretenţii "fanteziste", care fie erau neîntemeiate, fie imposibil de pus în aplicare, dând ca exemplu faptul că "la un moment dat, doamna ministru avea ideea să scaneze toate cupoanele de pensii, pentru a fi trimise către toţi pensionarii". Ţenţ şi-a apărat mandatul de doar 4 luni afirmând că reproşurile ministrului, cum că nu şi-ar fi îndeplinit indicatorii de performanţă, sunt "aberante".
După mazilire, Ţenţ a revenit la funcţia pe care o avea înainte, şi anume cea de director executiv adjunct la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, în condiţiile în care la şefia instituţiei o numise chiar el pe Andaluzia Coraş, 42 de ani, şef de serviciu în cadrul instituţiei.
Încă nu e clar pe cine vizează nemulţumirile ministrului Muncii când vorbeşte de "conducerea CJP Bihor".
UPDATE:
"Nu ştiu pe ce se bazează"
Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Bihor au spus că nu a primit nicio informaţie oficială de la nivelul ministerului cu privire la eventuale nemulţumiri despre activitatea instituţiei.
"Am citit şi eu postarea doamnei ministru. Nu ştiu pe ce se bazează când invocă această neperformanţă. Din punctul meu de vedere, nu poate fi probată", a spus directoarea CJP Bihor, Andaluzia Coraş.
Potrivit directoarei, Casa judeţeană depune eforturi pentru a ajunge cu dosarele de pensionare la zi. "Legat de activitatea instituţiei, este cert că mai avem încă restanţe pe dosare, nu pot spune că sunt cu toate la zi, dar avem o evoluţie în soluţionarea lor, lucru care poate fi verificat", a declarat Coraş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.