URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2024, 22:51

Ministrul de Externe al Slovaciei, în vizită la Oradea: „Slovacia va insista să fiți primiți ca membri deplini în Schengen” (FOTO)

Ministrul de Externe al Slovaciei, în vizită la Oradea: „Slovacia va insista să fiți primiți ca membri deplini în Schengen” (FOTO) Șeful diplomației slovace s-a întâlnit și s-a fotografiat, vineri, la Primăria Oradea, cu mai mulți etnici slovaci din Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul de Externe al Slovaciei, Juraj Blanár, a vizitat vineri Oradea, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorităților, precum și cu reprezentanți ai comunității slovace din Bihor. El le-a transmis liderilor locali că țara sa susține România în demersul de a deveni membră cu drepturi depline în Spațiul Schengen. 

Sprijin pentru acceptarea în Schengen

Din delegația condusă de ministrul slovac de Externe, Juraj Blanár, au făcut parte printre alții ambasadorul republicii Slovace la București, Peter Hatiar, și consulul onorific la Salonta, Miroslav Jablonĉik.

Oficialii slovaci s-au întâlnit la Primăria Oradea cu primarul Florin Birta, vicepreședinții consiliilor județene din Bihor și Arad, Mircea Mălan și Răzvan Cadar, ambasadorul României la Bratislava, Călin Fabian, și președintele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, deputatul Adrian Merka.

Potrivit unui comunicat al municipalității orădene, cu ocazia întâlnirii, șeful diplomației slovace „a apreciat sprijinul oferit comunității slovace de către Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor”, Oradea găzduind anual festivalul „Zilele culturii slovace”.

Demnitarul a vorbit despre faptul că Slovacia susține România pentru a fi acceptată în Spațiul Schengen, nu doar cu frontierele aeriene și maritime, ci și cu cele terestre. „Slovacia va insista ca acest subiect legat de Schengen să fie odată încheiat și să fiți primiți ca membri deplini, așa cum meritați”, a declarat Juraj Blanár.

Potrivit ministrului slovac, măsura ar avea un impact economic major pentru cele două părți, dat fiind că în România activează peste 900 de antreprenori slovaci.

Întâlnire cu slovacii

În cea de-a doua parte a vizitei, delegația slovacă a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai comunității slovace din Bihor și județele limitrofe în sala mare a Primăriei Oradea.

În cadrul întâlnirii, reprezentanți ai comunității slovace locale au prezentat, printre altele, situația învățământului în limba slovacă din județele Arad, Bihor, Timiș și Sălaj, starea bisericilor slovace Evanghelice Luterane și Romano-Catolice din România, iar primarul de Șinteu, comună cu o bogată comunitate slovacă, a făcut prezentarea localității.

În încheiere, ansamblul folcloric slovac Varadʼan a susținut un moment artistic, iar ministrul Juraj Blanár s-a întreținut și fotografiat cu reprezentanții comunității slovace, care i-au dăruit mici atenții, de la pălincă la turtă dulce. 

Finanțări pentru infrastructură și învățământ

În declarația sa publică, din încheierea întâlnirii de vineri, ministrul de Externe a vorbit despre susținerea pe care statul pe care-l reprezintă o va acorda în continuare comunităților slovace din alte țări.

„În afară de sprijinirea Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România, ceea ce este o cooperare foarte firească, avem de gând să sprijinim și alte proiecte, cum am menționat Nădlac (n.r. finanțarea amenajării Casei Slovacului), pentru că a avut loc o modificare a legii care ne permite să sprijinim nu doar niște evenimente culturale, ci și alte proiecte de tip infrastructural sau reconstrucții”, a declarat presei Juraj Blanár.

În plus, acesta a arătat că în cursul dimineții de vineri a semnat la București cu omologul său român, Luminița Odobescu, un acord bilateral cu privire la învățământ. „Studenții români și slovaci și membrii comunității slovace de aici vor putea să beneficieze de burse de studii în Slovacia”, a declarat Juraj Blanár. El nu a prezentat cifre concrete cu privire la amploarea programului, acesta fiind abia la început, dar a asigurat asistența că acesta va acoperi toate solicitările.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON