URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a lansat un nou front de discuţii, după ce mai mulţi copaci falnici au fost tăiaţi în zona Sovata pentru a face loc unei piste de pump-track, unde tinerii biciclişti să se dea peste cap cu ajutorul unor dâmburi artificiale din beton.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Orașul betoanelor, în care bieții cetățeni sunt expropriați mai rău ca în comunism de dragul demolărilor maniacale. Cam ăsta e, de ani buni, narativul opoziției din Oradea, expertă, în lipsă de idei, în a contesta până și proiectele cerute de cetățeni și de evidentă utilitate publică. S-a întâmplat cel mai recent joia trecută, când șeful grupului PSD din Consiliul Local, Adrian Madar, a condamnat planul municipalității de a expropria 3.600 metri pătrați ai unui dezvoltator imobiliar.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre Oradea Arena, prima sală polivalentă a orașului cu peste 5.000 de locuri?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut.
21 Ianuarie 2022, 16:00

Mega-evazionistul Ion Govoreanu, condamnat la 13 ani de închisoare de Tribunalul Bihor: Fraudă de 800.000 lei în doar 3 săptămâni!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mega-evazionistul Ion Govoreanu şi una dintre contabilele sale, Adriana Ardelean, au fost condamnaţi la detenţie, joi, la Tribunalul Bihor, pentru un "tun" dat bugetului de stat prin intermediul unei firme "fantomă" înfiinţată pe numele unui beţiv.

În doar 3 săptămâni, fondatorul Grupului Trei G a făcut achiziţii intracomunitare de 2,08 milioane lei prin firma bărbatului şi l-a lăsat cu datorii (TVA şi impozit pe profit) de 832.370 lei.

Afacerea s-a derulat în perioada 19 octombrie - 4 noiembrie 2010 şi a fost doar una dintre numeroasele scheme evazioniste de tip "carusel" prin care celebrul fondator al grupului Trei G a fraudat bugetul public. Concret, prin intermediul unei contabile, Adriana Ardelean, acesta a înfiinţat o firmă de tip „bidon", Tothia SRL, pe numele unui orădean cu situaţie materială precară şi împătimit al alcoolului, Toth Attila, căruia, în schimb, i s-a promis că va fi angajat ca şofer.

"Bidonul" lui Govoreanu

Apoi, această firmă a fost introdusă în circuite comerciale care au simulat achiziţii intracomunitare de produse alimentare, cu scopul de a acumula în sarcina acesteia plata taxei pe valoare adăugată colectate. În 3 săptămâni, administratorul de formă al societăţii "bidon", a fost pus să semneze zeci de acte, facturi şi dispoziţii de plată, realizând achiziţii de peste 2 milioane de lei, mărfurile fiind, apoi, facturate la beneficiarii reali din Grupul Trei G, (Biopromt SRL, Promt Retail SRL, Abrienda Com SRL), la preţuri mai mici decât cele de achiziţie, însă cu aplicarea TVA aferentă.

În acest fel, prin plăţi fictive, aceste firme au obţinut rambursări de sume considerabile de TVA sau şi-au redus valoarea TVA datorată, putând totodată să vândă produsele la preţuri mult sub cele ale competitorilor. 

Tranzacţiile prin Tothia SRL au ieşit la iveală în timpul anchetelor pornite de organele fiscale în cazul a mai multor firme din Grupul Trei G, care au sesizat fraudele la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor.

În urma investigaţiilor făcute în acest caz, s-a descoperit că societatea nu a functionat niciodată la sediul social stabilit, fictiv, în casa unor orădeni care nu-şi dăduseră acordul pentru acest lucru.

Totodată, anchetatorii au stabilit că administratorul firmei a fost doar "cu semnăturile". Contabila Adriana Ardelean şi subalternii lui Ion Govoreanu s-au ocupat de înființarea societății, deschiderea de conturi bancare, efectuarea de plăţi, întocmirea documentelor contabile, de contactele cu furnizorii şi clientii, depozitarea sau manipularea produselor care erau descărcate direct la depozitul grupului Trei G din cartierul Velența ori au fost livrate clientilor societătilor beneficiare.

Tothia SRL a funcţionat practic, doar trei săptămâni, perioadă în care a avut o cifră de afaceri uriaşă, după care şi-a întrerupt, brusc, activitatea. 

Pedeapsa, spre maxim

Cazul a ajuns în faţa Tribunalului Bihor în 2016, avându-i ca inculpaţi pe Ion Govoreanu, contabila Adriana Ardelean, pe patronul firmei fantomă, Toth Attila, şi cele patru firme implicate în carusel.

Procesul s-a tărăgănat vreme de 6 ani din pricina lui Govoreanu, după cum se arată în hotărârea judecătorească pronunţată pe numele lui şi prin care judecătoarea Georgeta Ciungan a dispus să fie condamnat la o pedeapsă uriaşă sub acuza de evaziune fiscală.

Afaceristul şi-a folosit drepturile procesuale cu rea-credinţă, se arată în hotărâre, cerând nenumărate amânări sub diverse pretexte, şi-a schimbat în mai multe rânduri avocatul ales fără niciun motiv plauzibil, "determinând instanţa să desemneze de cel puţin două ori avocat din oficiu", a amânat momentul luării declaraţiei, ba chiar a încercat să solicite dezbateri pentru completarea probatoriului după finalizarea cercetării judecătoreşti. "Unele abateri procesuale au fost sancţionate cu amendă judiciară", scrie în hotărâre.

Potrivit documentului consultat de BIHOREANUL, afaceristul "a depus eforturi însemnate pentru a-şi ascunde implicarea" în fraudă, folosindu-se în toate sferele de activitate de interpuşi, rude şi cunoştinţe, iar în faţa instanţei a încercat să minimalizeze faptele invocând că frauda fiscală nu constituie o infracţiune care să fi pus în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea fizică a unor persoane.

Judecătoarea Ciungan a fost, însă, de altă părere. "Sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale conduce în mod iminent la diminuarea bugetului de stat şi la diminuarea fondurilor necesare pentru a susţine toate valorile fundamentale ocrotite de stat, în ansambru. În esenţă, genul acesta de infracţiuni au ca rezultat punerea în pericol a vieţii, sănătăţii, educaţiei etc. cetăţenilor acestei ţări care se aşteaptă, în mod rezonabil, la toată gama de protecţie conferită de legea fundamentală", a motivat magistratul condamnarea lui Ion Govoreanu, cel care a coordonat frauda, la o pedeapsă îndreptată spre maxim, adică la 11 ani de detenţie.

Sentinţă "cu spor"

La aceasta, judecătoarea a adăugat un spor de 2 ani, justificat prin faptul că Govoreanu mai are încă 4 dosare pe rolul Tribunalului Bihor, tot pentru acelaşi gen de infracţiuni şi este eliberat condiţionat, fiind condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea, la 8 ani de închisoare, sub acuzaţia că creat un grup infracţional prin intermediul căruia prejudiciat statul cu peste 22,5 milioane euro, iar în 2014 a primit 3 ani şi 6 luni pentru tranzacţii ilicite cu zahăr. Ca atare, afaceristul s-a ales, în final, cu 13 ani de detenţie.

Tot la detenţie a fost condamnată şi contabila Adriana Ardelean, care a încasat o pedeapsă de 5 ani de închisoare, în timp ce Toth a fost achitat pe motiv că fapta lui n-a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de lege, iar în cazul firmelor implicate s-a stabilit că faptele erau prescrise.

Instanţa a menţinut sechestrele dispuse pe bunurile lui Govoreanu şi Ardelean, care au fost condamnaţi să achite solidar paguba provocată.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.  

Nou dosar în anchetă

Pe lângă condamnările deja suferite şi cele trei procese penale pe rolul instanţelor, Govoreanu e vizat de o nouă anchetă a poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care priveşte un prejudiciu de 5 milioane euro provocat bugetului de stat de societăţi comerciale din Bihor şi Arad ale Grupului Trei G, prin înşelăciune, abuz de încredere şi spălarea banilor. 

Cazul a fost făcut public în 2020, când anchetatorii au descins în percheziţii la sediile societăţilor comerciale, din informaţiile furnizate reieşind că escrocheriile s-au derulat începând din 2014 şi pe parcursul a 6 ani.

În acest timp, reprezentanţii firmelor, care înregistrau datorii către furnizori şi bugetul de stat, şi-au ascuns disponibilităţile băneşti, creditându-se în lanţ, pentru ca statul să nu-şi poată recupera debitele. Practic, spuneau poliţiştii, toate veniturile societăţilor comerciale erau încasate direct de către o altă firmă din acelaşi grup de societăţi, cu sediul în Oradea, fără a mai ajunge în casieriile sau conturile bancare proprii, acestea acumulând datorii foarte mari faţă de stat şi faţă de furnizori, de peste 5 milioane euro.

Banii erau folosiţi discreţionar, în funcţie de propriile interese, de societatea comercială din Oradea.

Mega-evazionistul

Afaceristul Ion Govoreanu, patronul reţelei tip supermarket Trei G şi evazionist notoriu, a fost eliberat în 2019 din Penitenciarul Oradea, înainte de a-şi ispăşi condamnarea de 8 ani de închisoare cu care s-a ales în 2014, pentru o pagubă de 1,4 milioane de lei, pe care afaceristul a produs-o bugetului de stat prin tranzacţii ilicite cu zahăr plus un "tun" de 22,5 milioane de euro dat bugetului de stat. 

În total, în acest dosar au fost judecate 8 persoane, Govoreanu fiind acuzat că, prin interpuşi, administratori şi directori la mai multe societăţi pe care de fapt le controla, a simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei firme aflate în insolvenţă controlate tot de el.

Celebrul evazionist orădean mai e judecat, printre altele, şi pentru o fraudă fiscală de aproape 900.000 lei, prin tranzacţii fictive cu sediul fostei Urbana, orchestrată în cârdăşie cu soţia sa, Mihaela, şi cu doi dintre administratorii firmelor pe care aceştia le controlează, Adrian Ionescu respectiv Octavian Sasu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ce mă bucur că nu la toți le merge mintea la "afaceri"
Uite, dacă făcea ca Negoiță, firma în Cipru sau ceva off-shore, în loc pe numele unui om naiv, nu mai îl prindeau. Și acuma că s-au aflat, s-au spus că se face ceva? S-a deschis vreun dosar? Liniște și pace. Armonie.
Postat 22 Ianuarie 2022, 07:55 de Vio_427
@christa
Marea majoritate a banilor de la bugetul de stat vine de la cetateanul obisnuit : 41,5 % din salar , 19 % TVA , multe alte taxe (pe benzina , tutun ,alcool etc ) . Din acesti bani 10 % se fura pur si simplu ( gen Vanghelie = 10 % taxa pe orice misca ) 20 % din bani se pierd prin management prost si doar 70 % ajung unde trebuie .Clasa politica are nevoie de un tap ispasitor ca sa poate sa ascunda furtul si prostia = adica strainii . pentru ca nationalismul prinde intotdeauna . Deci nu clasa politica este devina ci strainii . Sint destui oameni fara educatie finaciara care cred asta . Sincer crezi ca statul ar face treaba mai buna ? Venezuela , coreea de nord ,romania comunista , cambodgia ?
Postat 21 Ianuarie 2022, 19:58 de richard
(Si) pt. aceasta hotarare, respect, doamna judecatoare!
Nu-si face griji benzinarul, la curte scapa cu scaderea notei la purtare! P.S. Pt. cine nu stie, aceasta este dna judecatoare Ciungan https://www.ebihoreanul.ro/stiri/lectie-de-curaj-in-loc-sa-aplice-automat-deciziile-ccr-pro-inculpati-o-judecatoare-de-la-tribunalul-bihor-asteapta-judecata-curtii-europene-de-justitie-149668.html
Postat 21 Ianuarie 2022, 18:04 de pinonel
interesanta motivare......
"Sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale conduc în mod iminent la diminuarea bugetului de stat şi la diminuarea fondurilor necesare pentru a susţine toate valorile fundamentale ocrotite de stat, în ansambru. În esenţă, genul acesta de infracţiuni au ca rezultat punerea în pericol a vieţii, sănătăţii, educaţiei, etc cetăţenilor acestei ţări care se aşteaptă, în mod rezonabil, la toată gama de protecţie conferită de legea fundamentală" Deci, cand se vor analiza multinationalele cu cifre de afaceri de milioane si rezultat.....pierdere.????
Postat 21 Ianuarie 2022, 17:28 de Christa
Păcală
Mega evazionistii : multinationale cu profit zero.
Postat 21 Ianuarie 2022, 17:11 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.702 RON
  • 1 EUR = 4.9472 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON