URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2016, 17:48

Un nou proces pentru familia Trei G: Soţii Govoreanu au fost trimişi în judecată pentru tranzacţii fictive cu sediul fostei Urbana

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nou proces penal pe numele milionarului orădean Ion Govoreanu, fondatorul supermarketurilor Trei G! Încarcerat ca să-şi ispăşească pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru o evaziune fiscală de 1,4 milioane de lei prin tranzacţii ilicite cu zahăr şi judecat pentru o altă fraudă de 22,5 milioane de euro, produsă prin intermediul unor firme fantomă, afaceristul a fost trimis din nou în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Motivul? O fraudă fiscală de aproape 900.000 lei, prin tranzacţii fictive cu sediul fostei Urbana, orchestrată de afacerist în cârdăşie cu soţia sa, Mihaela (în foto), şi cu doi dintre administratorii firmelor pe care aceştia le controlează, Adrian Ionescu respectiv Octavian Sasu.

Concret, sediul firmei a fost vândut întâi de societatea Portimer SRL (fosta Urbana) către Abrienda Com SRL (fosta Simonela SRL), pentru 744.000 euro (din care TVA 144.000 euro), care apoi a revândut clădirea către societatea For United Energie SRL, cu 1.054.000 euro, (din care TVA 204.000 euro). 

Numai că, după cum au descoperit anchetatorii, tranzacţiile au fost făcute doar pe hârtie, fără plata preţului stipulat în contractele de vânzare-cumpărare, iar vânzătorii nu au înscris la niciuna din tranzacţii ipotecă pentru preţul neachitat.

Revânzarea clădirii se făcea în momentul în care datoria către buget (TVA şi impozit pe profit) ajungea la cuantumul TVA pe care firmele ar fi trebuit să le încaseze din tranzacţionarea imobilului.

TVA-urile rezultate din tranzacţiile efectuate între vânzători erau compensate, apoi, cu cele din achiziţiile de produse alimentare pentru supermarkeurile Trei G. 

„Scopul a fost obţinerea taxei pe valoarea adăugată, dedusă de către societatea SC For United Energie SRL, la care nu ar fi avut dreptul, în condiţiile în care această taxă provine în urma unei relaţii comerciale căreia îi lipseşte fondul economic”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Tiberiu Sighiartău.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 898.751 lei, din care TVA în valoare de 892.316 lei şi impozit pe profit în valoare de 6.435 lei.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpaţilor, până la concurenţa pagubei de 898.751 lei.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Tribunalului Bihor unde Ion Govoreanu va fi judecat pentru instigare la evaziune fiscală, soţia sa, Mihaela şi firma For United Energie pentru evaziune fiscală, iar Octavian Sasu, Adrian Ionescu respectiv firmele Portimer Com şi Abrienda Com pentru complicitate la evaziune fiscală. 

Proces după proces

Ion Govoreanu este încarcerat pentru a ispăși pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare dispusă pentru o pagubă de 1,4 milioane de lei pe care afaceristul a produs-o bugetului de stat prin tranzacţii ilicite cu zahăr.

Frauda a fost comisă în perioada 2004-2005, prin intermediul unei firme înfiinţate în comuna Vadu Crişului, For United SRL, care importa zahăr sub pretextul producţiei de "Zaharom", zahăr amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao. În realitate, zahărul importat era  doar ambalat și vândut în magazine.

Celebrul evazionist orădean mai e judecat, la Curtea de Apel Oradea, pentru coordonarea unui carusel evazionist prin care a eludat plata a peste 22 milioane de euro, constând în TVA pentru tranzacţiile intracomunitare efectuate.

În total, în acest dosar sunt judecate 8 persoane, Govoreanu fiind acuzat că prin interpuşii Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, administratori şi directori la mai multe societăţi pe care de fapt le controla, a simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei firme aflate în insolvenţă controlate tot de el. În realitate, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau de la producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă.

În august anul trecut, în respectivul dosar, Govoreanu a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare.  Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducică, au primit câte 8 ani de închisoare, Marinela Triculescu a fost condamnată la 4 ani de închisoare, iar Constantin Mitu, Alexandrina Luparu, Emil Gavril Pop şi Varga Sandor au primit câte 2 ani, toate pedepsele urmând să fie executate în regim de detenţie.

Judecătorii au mai hotărât ca toţi ci opt inculpați să achite în solidar 89.348.084 lei, paguba pe care au creat-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
uite si la asta!!!
a dat banii pt tricoul lui HAGI?
Postat 11 Noiembrie 2016, 02:12 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON