URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 21:37

Medici din Bihor, răsplătiți pentru salvarea de vieți. Între premianți, o doctoriță care încă lucrează la 80 de ani! (FOTO)

Medici din Bihor, răsplătiți pentru salvarea de vieți. Între premianți, o doctoriță care încă lucrează la 80 de ani! (FOTO) Medicul Marianne Jagamos (în foto alături de Aurel Mohan), activează încă la Ambulatorul Marghita, la respectabila vârstă de 80 de ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei medici bihoreni au fost premiaţi, vineri, în Sala Mare a Primăriei, de către Fundaţia pentru Sănătate Bihor, pentru întreaga activitate dedicată salvării de vieţi omeneşti în spitalele din Bihor.

Medici puţini

Deşi evenimentul fusese anunţat, în sala Primăriei nu au luat parte foarte mulţi medici. Dacă anii trecuţi se adunau zeci de participanţi, de data aceasta au fost prezente doar aproximativ 30 de cadre medicale, iar din cei trei premiaţi doar unul a fost de faţă. 

Unul dintre premii a fost acordat, post-mortem, doctorului Földes Adalbert, pentru care s-a şi ţinut un moment de reculegere la începutul festivităţii.

Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, a înmânat distincţia soţiei şi fiicei regretatului medic. "El a crezut mereu în forţa instituţiilor şi a fost un bun organizator. Drept pentru care, iată că acum continuăm tradiţia decernării premiilor, iniţiativă care i-a şi aparţinut", a spus Cseke, oferindu-i un buchet de flori soţiei (foto) lui Földes. De altfel aceasta şi fiica sa nu şi-au putut stăpâni lacrimile în timpul discursului fostului ministru. 

Dr. Földes a lucrat 40 de ani la Spitalul CFR şi, o perioadă, a fost directorul instituţiei. De-a lungul vremii, el a fost şi consilier local şi consilier judeţean din partea UDMR Bihor, organizaţie pe care a condus-o în trecut ca preşedinte executiv.

Medic la 80 de ani 

Cel de-al doilea premiu a fost înmânat de dr. Liana Toc medicului Antonia Munteanu, care nu a putut fi prezentă din cauza unor probleme de sănătate. Doctoriţa Munteanu a fost cea care în 1985 a iniţiat înfiinţarea secţiei de Radiologie a Spitalului Judeţean şi a fost, totodată, prima femeie radiolog din Bihor.

A mai fost distinsă, de asemenea, şi dr. Marianne Jagamos (foto), care la respectabila vârstă de 80 de ani încă activează la ambulatoriul spitalului din Marghita, premiul fiindu-i înmânat de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp . "Această femeie a rămas orfană de mamă încă de mică, dar nu s-a dat bătută. A lucrat 50 de ani în acelaşi loc, chiar şi la această vârstă continuând să-şi facă meseria cu plăcere", a spus dr. Carp.

La eveniment au mai luat parte, între alţii, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, Aurel Mohan, dr. Gheorghe Bumbu şi viceprimarul Florin Birta. Evenimentul a fost completat de viorile şi violoncelul Cvartetului Espressione.

Premiile Marta Buteanu au fost instituite la inițiativa regretatului medic Földes Adalbert, primul preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătate Bihor. Marta Buteanu a fost prima româncă medic universitar, născută în Beiuș în anul 1888 și școlită la Viena. Aceasta a fost asistent universitar la Budapesta și a decedat tot acolo, în anul 1918 după ce s-a îmbolnăvit de gripă, luată de la bolnavii pe care îi îngrijea. Doctorița a fost înmormântată în Beiuș.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON