URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2022, 15:14

Marș pentru viață la Oradea: Sute de persoane au ieșit la protest împotriva avorturilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 300 de persoane din Oradea, dar nu numai, au ieșit să protesteze, sâmbătă după amiază, împotriva avorturilor, militând pentru viața „încă dinaintea nașterii și până la trecerea la cele veșnice”.

Manifestația a fost organizată de Asociația Părinți pentru Ora de Religie - filiala Bihor si Centrul de Consiliere și Informare pentru Femei cu Sarcină Nedorită-Puls, cu sprijinul cultelor creștine din judetul Bihor.

Întâlnirea s-a dat în Piața Unirii, de la ora 15, fiind urmată de un marș prin zona centrală a Oradiei, cu oprire la biserici ortodoxă, greco și romano catolică, iar la eveniment au participat episcopii  Sofronie Drincec, Virgil Bercea și Laszlo Bocskei, precum și lideri ai bisericilor reformate și evanghelice luterane și ai comunităților penticostală și baptistă.

Participanții au afișat pancarte cu mesaje precum "Avortul oprește o inimă care bate", "Viața începe în momentul concepției" sau "O femeie însărcinată are nevoie de sprijin", scrise atât în limba română, cât și în maghiară.

Rugăciune pentru pace

Sub soarele generos și cerul senin, evenimentul a început punctual cu o cântare religioasă interpretată de o fanfară a tinerilor din comunitățile evanghelice, care a intonat apoi Imnul României și, pe parcurs, a „colorat” muzical pauzele dintre discursurile celor prezenți.

Seria a fost începută de profesorul universitar Sorin Curilă, fost președinte al Senatului Universității din Oradea, care a arătat că tema Marșului pentru Viață din acest an, aflat la a 12-a ediție, este respectul și sprijinul care trebuie acordate vieții.

„Fericiți făcătorii de pace, căci aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”, a citat din Matei profesorul, făcând referire la războiul din Ucraina. „Am putut vedea copii care pleacă singuri, mame care nasc în subsoluri, oare ce șansă au acei născuți?”, a spus Sorin Curilă, invitând publicul la „o rugăciune către bunul Dumnezeu: să faci ceea ce noi, de aici, nu putem, Te rugăm să faci pace!”.

„Copiii noștri coboară din stele”

Un discurs emoționant a avut și doctorița Florina Buda, care a făcut trimitere la un pasaj din prima epistolă a Sfântului Apostol Pavel către Corinteni – „Dragostea îndelung rabdă, dragostea este binevoitoare (...), dragostea nu cade niciodată” – pentru a pleda pentru dragostea cea mai puternică a unei femei, cea pentru copiii ei.

„Da, viața este complexă și miraculoasă, iar uneori capricioasă și imprevizibilă. Un lucru este constant în inima unei mame, dragostea mai presus de ea însăși. Dăruită unui copil, viața nu este o lumânare, este o splendidă torță (...) Nimic nu ne împiedică să fim pentru ceilalți reazemul de care este nevoie, să le fim lumină călăuzitoare, să fim buni, să fim oameni... Copiii noștri nu sunt doar ai noștri, pentru că ei nu vin din trecut, copiii noștri coboară din stele și mai ales din viitor, ca regii care pășesc pe soleea tronului ca să se îmbrățișeze cu supușii, sub privirile lor se voiesc generații de strămoși, șiruri lungi de oameni care s-au iubit, au plecat la războaie, au cântat la fluier, au arat, au semănat... Iar sămânța trebuie să rodească mereu”, a rostit doctorița.

La fel de emoționantă a fost și o italiancă, Paola, mamă a 6 copii, care a povestit despre decizia de a păstra una dintre sarcini în pofida greutăților medicale, aducând pe lume o fetiță, Benedetta (Binecuvântata – trad. din italiană, n.r.) care are acum 22 de ani. „Pentru mine ea este un semn al îndurării lui Dumnezeu, El nu s-a uitat la păcatele mele, ci mi-a făcut un dar”, a spus femeia.

„Să fim mai buni unii cu alții”

Prea Sfințitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, a făcut și el un apel la dragoste, la pace, la toleranță. „Toți am venit ca să ne manifestăm respectul pentru viață necondiționat, din prima clipă până la eternitate. E foarte important să respectăm viața, atât viața noastră, cât mai ales viața semenilor noștri. Cum putem spune că-L iubim pe Dumnezeu dacă ne urâm unii pe alții? (...) Unul dintre numele lui Dumnezeu este Pacea. Pentru cel care-L iubește pe Dumnezeu pacea coboară în sufletul său. (...) Am venit aici din respect pentru cei nenăscuți, dar și din solidaritate cu toți cei care suferă”, a spus ierarhul, făcând și el trimitere la războiul din Ucraina cu o rugăciune ca „Dumnezeu să-i îmblânzească pe cei cu duh de răutate, cu sete de putere și de dominare asupra altor popoare”.

Dar, a amintit episcopul, războaiele cele mari se nasc din cele mici, „din intoleranță, când nu ne respectăm și nu ne îngăduim unii pe alții. Este și ziua de azi un moment să ne trezim la realitate și să ne schimbăm viața, să fim mai buni unii cu alții, mai îngăduitori, mai politicoși”.

Singurul „plan de pace credibil”

La rându-i, episcopul romano catolic Laszlo Bocskei a afirmat că „planul lui Dumnezeu este singurul plan de pace credibil” și chiar dacă „pentru unii dintre noi pare o mentalitate depășită să faci în secolul XXI o referire la planul lui Dumnezeu” doar acesta poate asigura pacea, urmând poruncile biblice.

„Asistăm nu doar la ororile războiului, dar și la multe alte aberații care nu sunt compatibile pentru viața omului. Vă mulțumesc pentru curajul cu care ne asumăm planul lui Dumnezeu și-l mărturisim într-o lume tulbure. Să ne rugăm pentru unitatea familiilor, pentru respectarea demnității părinților, a mamelor și a tuturor celor care lucrează pentru integritatea ființei umane. Planul divin să ne ajute pe toți să rămânem oameni!”, a spus prelatul.

Împotriva „culturii deșeurilor umane”

„Întâlnirea noastră e un strigăt. Viața este sfântă din primul moment, iar noi trebuie să încercăm să promovăm această sfințenie a vieții”, a îndemnat și episcopul greco-catolic Virgil Bercea, precizând că se referă nu doar la „cei nenăscuți” (din cauza avorturilor), ci și la „cei născuți cu un handicap și care pot ajunge la eutanasie”, cât și la „vârstnicul neputincios de care unii cred că trebuie să ne debarasăm”.

Invocând expresia Papei Francisc, care deplânge faptul că omenirea se îndreaptă spre o „cultură a deșeurilor umane”, Prea Sfințitul a îndemnat toți credincioșii să fie mai atenți la nevoile celor care au nevoie de protecție, indiferent de vârstă. „Dacă s-ar auzi acest strigăt pentru viață, toată Oradea ar trebui să fie aici”, a spus PS Virgil Bercea.

Pledoarii similare pentru respectarea vieții și mult mai directe împotriva avorturilor au făcut și pastorul Liviu Apolzan, președintele Comunității Penticostale din Bihor, și profesorul Paul Negruț, de la Universitatea baptistă Emanuel din Oradea.

După seria luărilor la cuvânt, cei aproximativ 300 de participanți s-au încolonat pornind în Marșul pentru Viață, pe strada Vasile Alecsandri și prin Parcul 1 Decembrie, cu un popas la Catedrala Ortodoxă, unde au ascultat rugăciunea Lumină lină rostită de PS Sofronie Drincec, apoi către bisericile Sf. Gheorghe (de la seminarul greco-catolic din Bulevardul Magheru) și Coborârea Sântului Duh (din strada Republicii), unde – de asemenea – au ascultat scurte rugăciuni ale liderilor celor două confesiuni creștine.


Vezi mai jos comunicatul organizatorilor:

Asociatia Parinti pentru Ora de Religie filiala Bihor si Centrul de Consiliere și Informare pentru Femei cu Sarcină Nedorită-Puls, cu sprijinul cultelor crestine din judetul Bihor, organizează sâmbătă, 26 martie, ora 15,00, în Oradea, Marșul pentru viață 2022 sub genericul „Sprijin, șansă și nepărtinire – din prima secundă și întreaga viață”.

Evenimentul se găsește la cea de-a 12-a ediție în România și reprezintă punctul culminant al Lunii pentru viață, desfășurată în perioada 1–31 martie, având aceeași temă ca a marșului. Desfășurat atât la nivel national cât și international, Marșul pentru viață urmărește conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii.

Tema Marșului din acest an este inspirată din tema Marșului pentru viață 2022 Washington, aflat în acest an la a 49-a ediție, “Equality begins in the Womb”. Este o invitație de a reflecta asupra egalității de șanse a femeilor însărcinate aflate în diferite situații dificile și asupra egalității de șanse a copiilor nenăscuți ai acestora.

O componentă importantă a mesajului Marșului pentru viață constă în faptul că este un eveniment apolitic și neconfesional.

Marșul va debuta cu o adunare publică organizată în Piața Unirii, urmată de marșul propriu-zis pe traseul: Piața Unirii, Strada Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, Catedrala Ortodoxă ”Învierea Domnului”, Biserica Seminarului Greco-Catolic ”Sfântul Gheorghe”, Bulevardul General Magheru, Calea Republicii, Biserica Romano-Catolică ”Pogorârea Sfântului Duh”.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor în vigoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
educatia sexuala in prim-plan - o nevoie urgenta a societatii
lasati mitingurile si gargara, nu asta este solutia. e momentul sa se introduca educatia sexuala in scoli, universitati, familii si grupuri sociale. pentru a scapa de problema, trebuie sa ajungem si sa eliminam cauza. iar voi, stimata redactie, puteti da startul saptamanal cu mici articole ajutatoare, poate chiar sa aduceti in prim plan interviuri cu doctori de specialitate. pentru ca sunteti foarte usor de citit intr-un spatiu protejat, acasa, la scoala, in oras, in vacante, atat de catre elevi, studenti, tineri si parinti-adulti.***** in plus avem zero masuri economice menite sa incurajeze natalitatea, spre deosebire de unguri, sa zicem, care au pus taxe si impozite pe salarii 0% pentru familiile cu 3 copii!
Postat 28 Martie 2022, 16:36 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON