Ridicat între anii 1762 şi 1776 ca sediu episcopal romano-catolic, Palatul Baroc este acum reabilitat cu circa 28 de milioane de lei.
În cele două luni de când au început lucrările, subsolul a fost curăţat, aici fiind găsite mai multe butoaie de pe vremea firmei Vinalcool, inclusiv unul de aproape 20.000 litri. De asemenea, se lucrează la şarpantă, precum şi la găsirea picturilor originale, ascunse de-a lungul anilor cu alte straturi de vopsea.
Gata în 2020
Stadiul lucrărilor şi descoperirile făcute în timpul acestora au fost prezentate, joi, în cadrul unei vizite în şantier de către episcopul Böcskei László, proiectantul general Emődi Tamás şi managerul de proiect Matuz Zsolt.
"După cum am spus şi înainte de începerea lucrărilor, ne dorim ca orădenii să aibă contact cu ceea ce se întâmplă la Palatul Baroc, să poată urmări transformarea imobilului", a spus Excelenţa Sa Böcskei László.
Lucrările la reabilitarea uneia dintre cele mai importante clădiri baroce din regiune au început pe 15 decembrie şi vor dura trei ani, până pe 15 decembrie 2020.
Iniţial, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a pregătit proiectul în speranţa obţinerii unei finanţări europene, lucru care nu s-a întâmplat. În fine, Episcopia a primit ajutor de la Guvernul Ungariei, care a fost de acord să acorde acestei lucrări o finanţare de aproape două miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei.
Vinuri la subsol
În timpul vizitei de joi, au fost prezentate presei lucrările executate pe parcursul celor două luni. Concret, în subsol au fost curăţate spaţiile, multe dintre acestea fiind pline cu butoaie vechi ale firmei Vinalcool.
Din anii ’70 şi până la jumătatea anilor ’90, firma a închiriat subsolul fostului Muzeu al Ţării Crişurilor. Butoaiele nu mai pot fi refolosite, aşa că majoritatea au fost dezmembrate, lemnul din acestea urmând să fie folosit pentru elemente de pardoseală. Totuşi, s-au păstrat ca elemente decorative câteva butoaie mari, inclusiv unul de 19.500 litri.
Tot în subsol au fost îndepărate instalaţiile vechi şi tencuiala nerespirantă, unde a fost cazul au fost injectate fisurile cu mortar din var hidraulic şi au fost înlocuite cărămizile macerate din zidărie. S-a pregătit, totodată, spaţiul pentru puţul liftului.
Deocamdată, nu se cunosc exact funcţiunile care îi vor fi date subsolului Palatului Baroc, construit cu bolte şi arcade deosebite, însă episcopul Böcskei spune că, într-o anumită formă, şi acesta va fi deschis publicului, putând găzdui inclusiv evenimente.
Şarpanta barocă
Tot în primele două luni de lucrări, s-a început îndepărtarea învelitorii din ţiglă pe aripa sudică a clădirii, s-au făcut demolări la nivelul şarpantelor, acolo unde a fost cazul, şi s-au înlocuit piesele degradate.
"Şarpanta e porţiunea cea mai complexă din punct de vedere al intervenţiei. E zona în care nu s-a intervenit decât într-o mică măsură la reabilitarea dintre 1966-1970. E probabil cea mai mare şarpantă barocă din ţară", a spus arhitectul Emődi Tamás. Potrivit acestuia, aproximativ 75-80% din şarpantă îşi păstrează structura originală concepută "ingenios" de meşteri din austrieci şi germani în secolul XVIII.
Totodată, acesta a mai precizat că s-au comandat deja şi materialele pentru înlocuirea totală a învelitorii acoperişului. "Se lucrează cu materiale de calitate. Dorim ca şi elementele noi să dureze cel puţin atât cât au durat cele originale pe care le descoperim noi acum", a spus Emődi.
Picturi restaurate
În curtea interioară a Palatului Baroc, înspre Bulevardul Dacia, se lucrează în paralel la realizarea reţelei de apă pentru intervenţia la incendii.
De asemenea, s-au demarat lucrările de restaurare a componentelor artistice, precum sondaje de parament la ancadramentele de piatră ale ferestrelor, lucrări de cercetare, respectiv conservare şi restaurare a picturilor murale în mai multe săli de la etajul I.
Aici, s-au descoperit două picturi deasupra unor uşi, care reprezintă peisaje portuare, cu bărci, deci nu sunt picturi religioase. De asemenea, se aşteaptă ca, tot la etajul I, să se mai descopere picturi în zona în care, în secolul XVIII, a fost amenajat apartamentul regal, cu ocazia unei vizite de la curtea imperială a Mariei Tereza.
Lucrările vor continua la nivelul acoperişului şi în interiorul clădirii. Vor fi refăcute instalaţiile electrice, sanitare şi termice şi se vor pregăti noile funcţiuni ale clădirii. De asemenea, vor fi reabilitate complet şi faţadele Palatului Baroc.
După finalizarea lucrărilor, aici vor fi deschise spaţii expoziţionale, în care vor fi prezentate obiectele de patrimoniu ale Episcopiei Romano-Catolice, precum şi laboratoare şi ateliere creative pentru tineri. De asemenea, sunt prevăzute săli de conferinţe şi săli de evenimente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.