URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 15:00

Lumină și vânt: Simfonie pentru instrumente de suflat, la Filarmonica Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ventus et Lux, tradus din latină prin „Vânt și lumină”, este denumirea următorului eveniment al Filarmonicii Oradea și reflectă simbolic caracteristicile lucrărilor aflate în programul serii.

„Muzica germană are un loc special în istoria muzicii universale, indiferent dacă este vorba despre perioada Clasicismului sau a Romantismului, epoci din care fac parte următoarele lucrări”, semnate de: C. M. von Weber – Uvertura Euryanthe,  op. 81, F. Danzi - Sinfonia concertante pentru flaut, clarinet și orchestră op. 41, și J. Brahms – Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.

Euryanthe este o operă germană, scrisă de Carl Maria von Weber, inclusă în repertoriul operelor romantice. Dacă opera integrală este selectată rar pentru a fi cântată pe scena teatrelor, uvertura însă este interpretată frecvent în concerte din întreaga lume, fiind un exemplu remarcabil al stilului german timpuriu al Romantismului muzical.

Franz Danzi este cunoscut în special pentru lucrările lui dedicate instrumentelor de lemn, precum Cvintetele de suflători. Din aceeași categorie face parte și Sinfonia concertante pentru flaut, clarinet și orchestră op. 41 care pune în evidență cele două instrumente de suflat solistice, flautul și clarinetul. Lucrarea este una elegantă și plină de virtuozitate, reprezentând o piesă de rezistență pentru epoca Clasicismului târziu.

Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 a fost scrisă în plin Romantism și este prima dintre cele patru simfonii ale lui Johannes Brahms. Valoarea și realizările lui Brahms au fost recunoscute în Viena de importanți critici ai vremii, iar alții l-au comparat cu Beethoven, lucru care îl irita pe Brahms, deoarece se simțea acuzat de plagiat, însă preluarea elementelor beethoveniene a avut ca scop chiar omagiul adus titanului de la Bonn.

Concertul de joi va începe la ora 19 și va fi condus de dirijorul Theo Wolters, iar în prim-plan vor fi soliștii Liliana Cadar, la flaut și Marin Cristian, la clarinet.

Liliana Cadar este absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A susținut concerte și recitaluri alături de orchestre din țară și din străinătate, a realizat înregistrări la Radio Cluj și la televiziune, iar în decursul carierei sale a participat la festivaluri naționale și internaționale și a fost distinsă cu premii importante la concursuri de specialitate. În prezent, Liliana Cadar este flautistă în orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca și lector universitar dr. în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

Marin Cristian a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa prof. univ dr. Ioan Goilă. Și-a început cariera artistică în cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, iar din anul 1998 este membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea.

Theo Wolters s-a născut în 1955 într-o familie de muzicieni. A studiat trompeta și a cântat în fanfara condusă de tatăl său, definitivându-și apoi studiile la Conservatorul din Maastricht la același instrument. A fost angajat ca trompetist în orchestrele Filarmonicilor din Overijssel, Essen și la Royal Concertgebouw în Amsterdam. În paralel a studiat dirijatul și începând cu anul 1998 a fost invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din țară, din Europa și Coreea de Sud.

Biletele pentru concertul Ventus et Lux s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, la prețuri între 10 și 50 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON