Liderul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii trage un nou semnal de alarmă în legătură cu relaxarea resimţită în mai toate ţările afectate de virusul Covid-19, spunând că lumea a intrat "într-o nouă şi periculoasă fază". Numărul cazurilor noi de Covid-19 a crescut din nou în mai multe ţări, inclusiv în România, unde în ultimele 3 zile au fost confirmate tot peste 300.
"Lumea a intrat într-o nouă şi periculoasă fază. Mulţi oameni sunt evident obosiţi să stea în casă. Ţările sunt dornice să-şi redeschidă societăţile şi economiile", a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă online.
Potrivit acestuia, "virusul continuă să se răspândească rapid, să rămână mortal şi multe persoane rămân expuse". Joi au fost înregistrate 150.000 de cazuri noi la nivel mondial, un record într-o singură zi de la începutul epidemiei.
"Amintim tuturor ţărilor şi persoanelor să fie extrem de vigilenţi. Continuaţi să păstraţi distanţa, rămâneţi acasă dacă vă simţiţi bolnavi, continuaţi să vă acoperiţi nasul şi gura când tuşiţi, purtaţi mască, continuaţi să vă spălaţi pe mâini", a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Le Figaro.
Nici România nu stă bine în ceea ce priveşte ţinerea sub control a pandemiei. În ultimele trei zile (miercuri, joi şi vineri) au fost confirmate peste 300 de cazuri noi de îmbolnăvire zilnic.
Vineri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi-a exprimat îngrijorarea în acest context. "Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca nr de cazuri într-un context în scădere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia. Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic", a declarat ministrul, potrivit News.ro.
Acesta a mai afirmat că sunt spitale cu tendinţă de suprapopulare.
"E nevoie de multă colaborare între spitale Covid si spitalele suport, mai avem o perioadă pe care trebuie să o gestionăm, nu am terminat partea ascendentă. Sper să fie o creştere progresivă şi sporadică, nu una exponenţială, ca să ne gândim ca la 1 iulie să avem o alta măsură de relaxare, iar la 15 iulie-inceputul lunii august să avem o viaţă cvasi-normală, dar depinde numai de noi. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu această transmitere comunitară, dar subliminală, nu accentuată, trebuie să pregătim momentul toamna-iarnă. Totul depinde de noi", a mai declarat în Vrancea, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.
De joi până vineri, în România, au fost confirmate alte 320 de cazuri de îmbolnăvire, bilanţul ajungând la 23.400. S-au înregistrat şi alte 11 decese, numărul total fiind de 1.484, conform datelor anunţate vineri de Grupul de Comunicare Strategică.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.