URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2017, 16:36

Libelula mecanică. Punctul Termic 100 a fost acoperit cu graffiti de studenţii la Arte (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Punctele termice din cartiere, vechi, gri şi cu faţadele căzute, ar putea deveni moderne, curate şi viu colorate. Termoficare a demarat în colaborare cu Facultatea de Arte Oradea un program de reabilitare a punctelor termice din oraş, care vor căpăta o nouă înfăţişare.

"Aşa cum s-a şi vechiculat în spaţiul public, Termoficare deţine în operare cele mai urâte clădiri. Punctele Termice dintre blocuri au 40-50 de ani. De aceea intenţionăm să reabilităm 20-30 de puncte termice pe an, iar parte din ele vor fi puse la dispoziţia tinerilor artişti pentru a le da o nouă imagine", a declarat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Proiectul pilot din acest program l-a constituit lucrarea "Dragonfly", adică "Libelula", realizată de Ana Munteanu şi Robert Tal, studenţi în anul I la secţia Grafică a Facultăţii de Arte Oradea.

Cei doi tineri au muncit o săptămână urcaţi pe schele pentru a acoperi cu graffiti cei 40 de metri pătraţi de pe unul dintre pereţii Punctului Termic 100 situat în strada Aluminei 41, în spatele Grădiniţei 45.

Pentru realizarea picturii care reprezintă un animal fantastic asemănător libelulei, conceput însă din piese mecanice, studenţii au lucrat opt ore pe zi, pe o căldură de 38 grade Celsius.

"A fost dificil, dar am făcut-o din plăcere. Am urcat şi coborât de zeci de ori de pe schelă, pentru că la fiecare etapă trebuia să vedem lucrarea de la distanţă, dar a meritat", a spus tânăra din Republica Moldova, Ana Munteanu. "Oradea nu este oraşul cel mai iniţiat în fonomenul graffiti, dar are un potenţial enorm", a afirmat studentul orădean Robert Tal.

Libelula tinerilor studenţi este doar proiectul pilot dintr-un program care s-ar putea întinde pe mai mulţi ani. Potrivit reprezentanţilor Termoficare, următoarele puncte termice care ar putea fi acoperite cu picturi  vor fi PT 126 din Rogerius şi PT 845 din cartierele Rogerius, respectiv Nufărul.

În Oradea sunt 145 de puncte termice funcţionale, parte dintre ele amplasate la subsolul blocurilor. Din cele situate în clădiri independente anul acesta au fost reabilitate integral 20, iar 15 doar la nivelul faţadelor. În Oradea mai sunt 100 de puncte termice care necesită lucrări de reabilitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
artistt astia vad cam multi DRAGONI
cica asa se vee si dupa ce fumezi de-alea! in rest, toata admiratia!!!
Postat 28 Iulie 2017, 17:53 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON