URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2018, 18:02

Lecţie despre libertatea de exprimare, la festivitatea absolvenţilor de la Drept: "Veţi fi lideri de opinie, aveţi obligaţia să vă manifestaţi drepturile" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promoţia 2018 a celor două specializări ale Facultăţii de Drept a celebrat, luni, reuşita de a ajunge la finalul cursurilor, iar zecile de studenţi au fost felicitaţi de profesori, părinţi şi prieteni.

Festivitatea a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor şi a fost condusă de prodecanul Diana Cîrmaciu, întrucât decanul Valentin Mirişan a lipsit, din motive medicale. Fireşte, alături de colegii ei dascăli, Cîrmaciu i-a felicitat pe toţi absolvenţii specializărilor Drept şi Administraţie Publică, spunându-le şi că aşteaptă să vadă ce profesii vor alege de acum înainte.

Studenţii, prea tăcuţi

De departe, însă, cele mai multe aplauze le-a primit avocatul Gavril Olar, profesor ales de absolvenţii de la specializarea Drept drept "decan de suflet", ceea ce dovedeşte că dascălul este preferatul tinerilor. Olar a mărturisit că este onorat de această titulatură şi, aşa cum se obişnuieşte, a ţinut o scurtă lecţie pentru tineri.

"Am să vorbesc despre ceva ce nu ţine de dreptul comercial, specializarea mea, ci are legătură cu dreptul constituţional şi libertatea de exprimare. Cu câteva decenii în urmă, libertatea de exprimare era o vorbă în vânt. Să-ţi exprimi liber opinia, să spui ce gândeşti necesita în urmă cu vreo 30 de ani un curaj deosebit. Indiferent de părerile era mai bine sau nu înainte, incontenstabil ce am câştigat este dreptul, posibilitatea şi libertatea de a spune nu este bine sau este bine. E un lucru mai important decât ne dăm seama", a spus Olar.

Acesta a mărturisit că a fost surprins de cât de tăcuţi sunt studenţii de azi, inclusiv cei care au fost azi în sărbătoare, şi cât de puţin îşi spun opiniile. "Unii nu au reuşit probabil nici până la sfârşitul anului şi e păcat. Este o libertate pentru care multă vreme România s-a luptat", a mai spus profesorul.

"Este uşor să mergem pe drumuri bătătorite"...

Apoi, Gavril Olar a înşirat motivele identificate de el pentru lipsa exprimărilor publice: inhibiţie ("Nu toţi suntem născuţi cu darul de a vorbi în mod liber, convingător, dar se exersează şi se poate trece peste"), comoditate ("Este foarte uşor să-i lăsăm pe alţii să fie primii, să mergem pe drumuri bătătorite, să ne fie nouă călduţ. Poate n-o să fim primii, dar o să fim într-un loc bun fără să facem un sacrificiu") şi frica de a nu părea prost.

Tot el le-a oferit tinerilor sfatul să depăşească această temere, mai cu seamă că, în viitoarele lor cariere, mulţi vor fi nevoiţi să se exprime public. "Mahatma Gandi a spus cândva că orice faptă începe cu o opinie. Întotdeauna cei care au venit cu idei noi, sugestii, teorii, au avut în faţă frica de ridicol, pentru că au încercat să schimbe lucruri de mult înrădăcinate în mintea noastră. Cu 500 de ani în urmă să spui că pământul este rotund nu era numai un pericol de a fi ridicol, era un pericol de a fi prăjit un pic pe rug. Acum toată lumea ştie că pământul e rotund", a spus Olar.

În final, decanul de suflet al tinerilor le-a amintit acestora tocmai că vor vorbi de faţă cu alţi oameni, ba chiar vor influenţa opinii. "În viitor, ca jurişti, veţi fi lideri de opinie, veţi fi coordonatori de opinie. Aveţi obligaţia să vă manifestaţi drepturile, evident într-un cadru coerent, argumentat, cu respect", a mai spus profesorul.

Gaudeamus igitur!

În cadrul festivităţii, a mai luat cuvântul şi profesoara Lavinia Onica-Chipea, decan de suflet al absolvenţilor de la Administraţie Publică, care le-a vorbit despre importanţa cunoaşterii dreptului muncii.

După ce şi-au recompensat profesorii cu flori, fiecare absolvent a primit la rându-i o diplomă simbolică şi o floare, în aplauzele sălii. Ceremonia s-a încheiat, fireşte, cu tradiţionala aruncare a tocilor, după intonarea imnului academic, "Gaudeamus igitur". Iar apoi toţi tinerii şi-au primit buchetele de flori şi felicitările din partea părinţilor, soţilor, iubiţilor, prietenilor şi altora veniţi special pentru ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON