URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2023, 20:56

Late Mozart la Filarmonica Oradea, sub bagheta lui Cristian Spătaru

Late Mozart la Filarmonica Oradea, sub bagheta lui Cristian Spătaru foto: Life in frames by R.S. / Filarmonica de Stat Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dirijorul Cristian Spătaru și pianistul Mihai Diaconescu se întorc la Oradea, pentru concertul de joi „Late Mozart” de la Filarmonica de Stat, cu începere de la ora 19.

În program se regăsesc lucrări din opera târzie a lui Mozart: Uvertura la opera „Così fan tutte”, KV588, Concert pentru pian și orchestră nr. 24 în Do minor, KV491, Adagio și fugă în do minor, KV546, Simfonia nr. 41 în Do major „Jupiter”, KV55, ultima simfonie compusă de geniul muzical.

Acestea au fost scrise de Mozart în ultimii săi 5 ani de viață, evocând astfel „un compozitor matur, în ciuda faptului că abia împlinise 30 de ani atunci când a compus piesele și cu toate acestea, păstrează stilul luminos, chiar jucăuș”, notează organizatorii.

Concertul va dezvălui, prin lucrările abordate, o paletă largă de caracteristici, de la sensibilitate și feminitate, delicatețe și inocență, până la fermitate și chiar puțină viclenie, pentru ca spre final să reliefeze inteligența compozitorului austriac și modul prin care aplică cunoștințele sale componistice.

Merită subliniat faptul că atât compozitorul, cât și solistul și dirijorul au început studiul muzicii și au debutat la vârste fragede, ajungând renumiți de tineri, prin talentul și munca lor.

Wolfgang Amadeus Mozart a fost cel mai important compozitor din perioada clasicismului. A cântat la vioară și pian de la o vârstă fragedă și a compus de la doar 5 ani.

Copilăria și adolescența și le-a petrecut susținând turnee în Europa, unde concerta chiar și în fața familiilor regale. Cu toate că s-a stins din viață la doar 35 de ani, a lăsat în urma sa peste 800 de lucrări în toate genurile muzicale ale epocii.

Cristian Spătaru este un tânăr dirijor din Republica Moldova, care a început studiul muzicii și al pianului la 8 ani, iar la cei 30 de ani ai săi se bucură deja de o carieră internațională.

A absolvit Universitatea de Muzică din Viena, iar debutul său în calitate de dirijor de operă a avut loc la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, unde a dirijat Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski și Nabucco de Giuseppe Verdi.

Tânărul Mihai Diaconescu a studiat pianul de la 4 ani și a debutat pe scena internațională la vârsta de 12 ani în cadrul unui curs de măiestrie la München. Are o activitate muzicală puternică, susținând concerte pe scenele din România și pe cele internaționale. A obținut premii la concursuri importante la nivel internațional și a participat la numeroase cursuri de măiestrie.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON