URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2021, 17:26

"Jur credinţă patriei mele, România!". Emoţii şi bucurie, la depunerea jurământului militar de către elevii şcolii "Avram Iancu" din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

220 de elevi din mai multe zone ale ţării, care au fost admişi în acest an în băncile Şcolii "Avram Iancu" din Oradea, singura care pregăteşte agenţi de Poliţie de Frontieră, au depus vineri jurământul militar, în prezenţa unui număr limitat de prieteni şi aparţinători, care, întâi, au trebuit să demonstreze că nu sunt infectaţi cu Covid-19. 

200 de admişi din 1.200 de candidaţi

Evenimentul a avut loc în curtea Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Fronieră "Avram Iancu", în prezenţa secretarului de stat din MAI Gabriel Marius Mureşan şi a chestorului Marin Bondar, adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române. 

De asemenea, la ceremonie au asistat şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, comisarul-şef de poliţie Adrian Bucur, adjunctul IPJ Bihor, subprefectul Botházy Nándor, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, şi viceprimarul Oradiei, Arina Moş.  

Proaspeţii elevi - 155 de băieţi şi 65 de fete - au fost declaraţi admişi în urma susţinerii examenului de admitere din luna martie 2021, la care au fost înscrişi 1.241 de candidaţi. 

Jurământ pentru eroi

"Jur credinţă patriei mele, România. Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii. Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", au rostit, în grup, cei 220 de viitori poliţişti de frontieră.

Unul dintre ei a luat apoi cuvântul, subliniind importanţa momentului pentru elevi şi adăugând că au depus jurământul "pentru eroii noştri, căzuţi pe câmpurile României", pentru Avram Iancu, patronul spiritual al şcolii, dar şi pentru "părinţii şi bunicii noştri". 

În timpul ceremonialului, uneia dintre eleve i s-a făcut rău şi a leşinat, probabil şi din cauza căldurii, iar personalul medical al şcolii şi poliţişti de frontieră i-au acordat primul ajutor. Din fericire, tânăra şi-a revenit repede. 

Trandafirii tricolori 

După jurământ, detaşamentul de onoare, respectiv detaşamentele de elevi, în frunte cu diriginţii lor, au defilat prin faţa celor prezenţi. Apoi, revenind în formaţie, ei au cântat "Marşul lui Iancu", în onoarea patronului spiritual al şcolii, Avram Iancu. 

Momente cel puţin la fel de emoţionante ca în timpul ceremoniei au putut fi observate la finalul acesteia.

După pozele de grup, elevii s-au întâlnit cu părinţii, iubiţii sau iubitele, prietenii, care au venit să-i vadă şi să-i încurajeze într-o zi atât de importantă şi să le aducă flori.

O tânără a primit, spre exemplu, un buchet generos de trandafiri tricolori (foto), anume aleşi pentru depunerea unui jurământ de credinţă României. 

Date fiind măsurile de precauţie care trebuie luate în pandemie, fiecare elev a avut dreptul să aibă câte cel mult doi oaspeţi la depunerea jurământului, toate persoanele din afara şcolii fiind nevoite să prezinte fie dovada unui test PCR negativ, fie să demonstreze că au primit ambele doze de vaccin anti-Covid.

De aceea, pe lângă sutele de persoane care au fost prezente în curtea şcolii, în faţa Inspectoratului de Poliţie de Frontieră se mai adunaseră 10-15 persoane care au vrut să-i încurajeze, şi de la distanţă, pe elevi. 

Un an de pregătire 

Elevii care au depus vineri jurământul militar reprezintă cea de-a 32-a serie a Şcolii "Avram Iancu" din Oradea.

Durata studiilor pentru a deveni agent al Poliţiei de Frontieră este de un an. La absolvire, în ordinea mediilor obţinute, tinerii îşi pot alege din posturile disponibile la punctele de frontieră din ţară (la graniţe, în aeroporturi).

Merită menţionat că, pentru înscrierea la şcoala de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră nu este impusă o limită de vârstă, ci sunt alte tipuri de criterii de admitere, inclusiv probe fizice.

Potrivit comisarului-şef Eugen Micheş, purtător de cuvânt al Şcolii "Avram Iancu", în perioada de pregătire elevii şcolii parcurg un proces de învăţământ modern, centrat pe formarea competenţelor din standardul de pregătire profesională.

Elevii au la dispoziţie laboratoare de specialitate, o zonă de simulări tactice, laborator de limbi străine şi de informatică, laboratoare moderne cu acces permanent la internet, "iar condiţiile de cazare sunt comparabile cu cele ale şcolilor de profil din Uniunea Europeană". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON