URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2018, 18:44

Jandarmeria Bihor la bilanţ: Mai multe misiuni, dar mult mai puţine investiţii

Împuternicit la comanda Jandarmeriei bihorene ca inspector şef, maiorul Ioan Bogdan, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, bilanţul instituţiei pentru anul 2017, arătând că o mare parte din misiunile specifice jandarmilor au fost mai numeroase decât în precedentul an.

Potrivit celor prezentate de Bogdan, care a preluat conducerea IJJ Bihor în luna septembrie, a crescut cu aproape 20% numărul misiunilor de asiguare a ordinii publice, de la 736 în anul 2016, la 916 în anul 2017. Din acestea, 217 au fost misiuni pe timpul manifestărilor de protest, mult mai puţine în anul 2016 (doar 11). De asemenea, jandarmii bihoreni au participat la 516 misiuni pe timpul manifestărilor cultural-artistice sau religioase (faţă de 312 în anul 2016).

În schimb, a scăzut numărul misiunilor pe timpul manifestărilor sportive (de la 129 în anul 2016, la 85 în anul 2017) şi numărul misiunilor de protecţie antiteroristă (3 în anul 2017, faţă de 25 în anul 2016).

Pe lângă misiunile care vizează ordinea publică, jandarmii bihoreni asigură paza şi protecţia instituţională a 26 de obiective şi măsuri de ordine interioară în 23 de săli de judecată. Asta deşi, după cum a precizat Bogdan, Inspectoratul "stă destul de prost la încadrare", adică are doar 89% din organigramă acoperită, din piunct de vedere al angajaţilor.

În total, anul trecut, în misiuni independente, jandarmii bihoreni au constatat 145 de fapte penale, iar în misiunile în cooperare cu Poliţia, alte 205. "Numărul infracţiunilor constatate independent a crescut cu 3,44% faţă de anul 2016, iar cele în cooperare cu Poliţia au scăzut cu 35,93%. O justificare este activitatea de prevenţie şi prezenţa în stradă a echipajelor, care descurajează", a declarat Ioan Bogdan.

Un plus evidenţiat de inspectorul-şef este că, în 2017, niciun jandarm din Bihor n-a primit vreo sancţiune disciplinară.

În schimb, Bogdan a arătat că Jandarmeria bihoreană are un of: lipsa banilor. Deşi gradul de dotare cu autovehicule este de doar 42,59%, iar autospecialele şi maşinile deţinute sunt destul de vechi, IJJ Bihor a primit pentru lucrări de mentenanţă şi revizii tehnice la autovehiculele din dotare doar 13.125 lei. "Foarte puţini bani", a concluzionat Bogdan. Inspectorul şef are speranţe însă că în 2018 lucrurile vor sta altfel, deoarece Jandarmeria Română a primit fonduri mai multe, va face achiziţii de autospeciale şi apoi, poate, va repartiza şi Bihorului vehicule.

Mutarea, în stand-by

Întrebat de jurnalişti, inspectorul şef Ioan Bogdan a precizat că mutarea sediului IJJ Bihor, o idee lansată public în toamna anului 2016, nu are şanse să se petreacă prea curând. "Sunt planuri mai îndepărtate", a declarat Bogdan.

Primăria Oradea şi Universitatea locală au propus, în 2016, ca Jandarmeria să fie relocată, pentru ca actualul sediu de pe strada Universităţii să se transforme în campus studenţesc. Atunci, colonelul Petru Lung, care era la comanda unităţii, a precizat că această înţelegere va fi parafată doar dacă jandarmii vor primi un sediu la cheie, cu toate funcţiunile necesare.

La fel consideră şi actualul şef al IJJ Bihor. "Noi nu suntem împotriva unui astfel de proiect. Dar sediul nou trebuie să îndeplinească anumite condiţii", a declarat Ioan Bogdan. Cert este că Primăria a amânat acest proiect.

Totuşi, în acest an, IJJ Bihor va ceda Primăriei o porţiune de teren, de circa 3.000 de mp, pe latura înspre Peţa, unde municipalitatea va construi o linie de tramvai, iar Primăria va reamenaja strada Făgăraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON