URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
20 Octombrie 2013, 16:52

ÎPS Laurenţiu Streza, la Oradea: "Nu vom accepta ca familia să fie trecută în Constituţie altfel decât a lăsat-o Dumnezeu!" (FOTO / VIDEO)

Biserica Ortodoxă nu va accepta revizuirea Constituţiei prin introducerea termenului de "partener" în locul actualei definiţii a familiei. "Nu vom accepta niciodată ca familia să fie trecută în Constituţie altfel decât a lăsat-o Dumnezeu: bărbat, femeie, copii! Nu există partener, partener există în afaceri, iar familia nu este o afacere", a avertizat clasa politică românească ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, duminică, în cadrul slujbei oficiate alături de Sinodul Mitropolitan, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului", din Centrul Civic.

În predica ţinută la încheierea liturghiei, ÎPS Streza a înfierat în numele Sfântului Sinod propunerea de modificare a Constituţiei astfel încât legea fundamentală a statului să permită ulterior oficializarea cuplurilor de acelaşi sex. "Vorbesc în numele Sfântului Sinod. S-au luat hotărâri, am trimis Parlamentului şi Guvernului o rugăminte, dar una foarte serioasă, de a păstra în Constituţie ceea ce a fost şi există: familia este celula de bază a societăţii, este compusă din bărbat şi femeie prin libera lor opţiune iar scopul este naştere de prunci. Ceilalţi n-au cum să procreeze dar vor să ia copiii noştri!", a spus mitropolitul Ardealului.

ÎPS Laurenţiu Streza i-a cerut ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, care a luat parte la slujbă, să transmită actualilor guvernanţi că Biserica Ortodoxă nu va ezita să se implice în lupta politică pentru valorile pe care le apără. "Vă rugăm să transmiteţi mai sus că noi stăm în calea stricăciunilor. Noi suntem întotdeauna deschişi spre lucrurile importante ale asocietăţii dar un singur lucru nu-l negociem, n-am negociat cu nimeni şi îi lăsăm pe toţi să spună câte vor, dar dacă vor să meargă pe alături de Biserică să încerce, că vor veni alegerile. Noi suntem totuşi 86% din populaţia ţării, ortodocşi, vor veni şi ceilalţi cu noi, nu-i nicio problemă", a afirmat ÎPS Streza.

Mitropolitul Ardealului a spus că Biserica are tot dreptul să se implice în lupta politică prin ieşirile publice ale reprezentanţilor săi. "Ne iertaţi că am intrat şi în lucruri de astea sensibile, dar mi-am amintit că vin alegerile şi noi îi chemăm alături de noi pe toţi cei pe care i-am votat. Nu ne e teamă, să ştiţi, degeaba strigă unii că Biserica... (n.r. - trebuie să se menţină în afara jocurilor politice). Da, avem şi noi poziţia noastră! Eu ca ierarh pot să spun pe cine vreau să votez, şi pe cine merită", a declarat ÎPS Laurenţiu Streza.

Catedrala episcopală "Învierea Domnului" s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi să asiste la liturghia oficiată de Mitropolitul Streza alături de Sinodul Mitropolitan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Ioan al Covasnei şi Harghitei, PS Gurie Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Andrei al Făgăraşului şi chiriarhul locului, PS Sofronie Drincec.

La serviciul religios au luat parte printre alţii, ministrul delegat Lucia Varga, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, vicepreşedintele Ioan Mang, viceprimarul de Oradea, Mircea Mălan, şi alte oficialităţi locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (1)
Persoanele aflate în conducerea României au fost informate de către Serviciile Secrete ale ţării despre pregătirile care se fac pentru Diktatul de la Bruxelles, din anul 2014, vizînd dezmembrarea teritorială a ţării noastre. 1. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 22 Octombrie 2013, 17:20 de Informare
Felicitari
Felicitari Bisericii Ortodoxe pentru atitudine.
Postat 22 Octombrie 2013, 08:47 de Ion
Despre cenzura...
Cenzura comunistilor ar fi zero in comparatie cu cenzura si limitarea accesului la informatii pe care le-ar vrea instaurate (in ceea ce-l priveste), iredentismul unguresc.
Postat 22 Octombrie 2013, 05:13 de 24/7
@pop
Bai gunoiule, te arde ca spunem adevarul ? Foarte bine ! Sa te arda focul !
Postat 21 Octombrie 2013, 22:15 de josiredentismulhungu
biserica
chiar voi comentati?va * pe rupte...iar dupa....* tot ce prindeti...naveti tata naveti mama....numai lupta acerba de putere,si toate acestea in numele bunului dumnezeu...sa va fie rusine!!!!SI ACUMA PE LINGA TOATE ASTEA VA MAI BAGATI SI IN POLITICA!DE CE NU VA BAGATI PENTRU OAMENII NEVOIASI CARE AU CITE O PENSIE DE 20-450 LEI?DE CE ?PT CA DE ACOLO NU PUTETI FURA NIMIKA...PT CA ACEL LUCRU AR FII UN LUCRU BUN...AM AJUNS CA SA MURIM DE FOAME 60%DINPOPULATIA TARII...iar voi in loc sa ajutati nevoiasii LA 3 ZILE CONSTRUITI CITE O BISERICA SAU MA ROG DACA NU BISERICA ATUNCI CEVA PENTRU NEVOILE VOASTRE PERSONALE...FACETI ABSOLUT ORICE NUMAI SA NU AJUTATI SARMANII!!!IARTAMA DOAMNE....SI IMI CER SCUZE DE LA ACEI POPI SAU OAMENI DIN SANUL BISERICII CARE SI FAC CEVA PT SARMANI..CA MAI EXISTA SI ASA CEVA.!...IAR VOI DOBITOCILOR CARE VA OCUPATI DE POLITICA DUCETIVA DRACULUI DE SOVINISTI ANALFABETI PROSTI CE SUNTETI....CE * AVETI?IAR VIN ALEGERI DE PUNETI VINA PE UNGURI...NEHALITII DRACULUI...
Postat 21 Octombrie 2013, 21:41 de pop
Filiera ungureasca
har-cov-mures + partium viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA” !
Postat 21 Octombrie 2013, 17:32 de Informare
Implicare
Biserica Ortodoxa Romana, trebuie sa se implice mai mult in apararea bunurilor nationale.
Postat 21 Octombrie 2013, 17:31 de 2K13
Veteran de carton...
Veteran ... la ce ? Cei care s-au opus regimului comunist si daramarii bisericilor si-au lasat tineretea (unii, viata) in inchisoare ! Biserica ortodoxa romana, cu toate uscaturile pe care le-a avut si le are, e pastratoarea romanismului, a tinut stindardul romanismului sub vremuri ...
Postat 21 Octombrie 2013, 08:31 de maria
filiera reformatilor
Vicepremierul ungariei, semjen zsolt, a declarat ca guvernul ungar nu va renunta la autonomia teritoriala a ungurilor din Romania !
Postat 21 Octombrie 2013, 07:12 de nail
tokes reformatul jubilează:
tokes jubilează in ideea obtinetrii autonomiei teritoriale a ungurilor : "Kosovo şi-a obţinut independenţa" !
Postat 21 Octombrie 2013, 07:05 de com
Jos iredentismul hunguresc
BOR, ar trebui sa se implice mai mult in apararea tuturor valorilor nationale ale Romaniei.
Postat 21 Octombrie 2013, 06:29 de Jos iredentismul hun
Adica ati ramasi la fel de bolsevici
Adica nenea asta zice pe fata ca exact ca in vremurile "bune", daca generalii din Patriarhie ordona, ei executa pocnind din cizme. Acesti securisti bolsevici, care nu s-au opus sub nici un fel regimului comunist, care au permis daramarea atator biserici confirma. O adunatura de barbosi paroslavnici, cu lanturi la gat si masini ca si Puff Daddy, ofiteri sau informatori, o ard voluntar. Ati ramas aceiasi propagandisti sinistri cu limbaj de lemn, corupti si ahtiati dupa banii nenorocitilor de romani. BOR-ul mai bine ar iesi din intunecimea evului mediu, ar lasa cizmele militare, mertzanele si s-ar preocupa mai mult de societatea romaneasca mult incercata.
Postat 21 Octombrie 2013, 00:38 de Laurentiu Mertzanu
PreaIpocritul
In numele religiei si cu sprijinul clasei politice, biserica parazita prin clericii ei ipocriti manipuleaza si jefuiesc turma ignoranta si naiva.
Postat 20 Octombrie 2013, 22:27 de Lucius Iulius Ceasar
Aoleo
da ce viteaz a ajuns clerul in ziua de azi.Cica stau in calea stricaciunilor si ameninta ca se baga pe fata in politica.Nu tin minte sa fi fost clerul asa de viteaz si mare in gura atunci cand trebuia sa ,,stea in calea stricaciunilor,, lui ceausescu si a lui ceata.Atunci sustineau de zor ,,politica,, partidului si dadeau cu para la fundatia ,,ochiul si timpanul,,Oare mitropolitul streza cate stele are pe epoletii de sub sutana?
Postat 20 Octombrie 2013, 20:16 de Veteran
super!
ei cu mertanul, noi cu tramvanul!
Postat 20 Octombrie 2013, 20:13 de roxana
SA NE RUGAM PENTRU SARACI, IN TIMP CE EU TIN CRUCEA ASTA MARE DE AUR IN MANA!
SA NE RUGAM PENTRU SARACI, IN TIMP CE EU TIN CRUCEA ASTA MARE DE AUR IN MANA! jenant parinte...
Postat 20 Octombrie 2013, 20:02 de Oradean
Da !
In aceasta chestie, are dreptate ! Sa vedem daca isi va respecta promisiunea.
Postat 20 Octombrie 2013, 18:42 de Civic
nu va cred
Lasati , Inalt Preasfintite ! Biserica Ortodoxa Romana tot cu psd voteaza ! Ca asa ganditi , ca ei!
Postat 20 Octombrie 2013, 18:11 de muritor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON