URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2013, 16:52

ÎPS Laurenţiu Streza, la Oradea: "Nu vom accepta ca familia să fie trecută în Constituţie altfel decât a lăsat-o Dumnezeu!" (FOTO / VIDEO)

Biserica Ortodoxă nu va accepta revizuirea Constituţiei prin introducerea termenului de "partener" în locul actualei definiţii a familiei. "Nu vom accepta niciodată ca familia să fie trecută în Constituţie altfel decât a lăsat-o Dumnezeu: bărbat, femeie, copii! Nu există partener, partener există în afaceri, iar familia nu este o afacere", a avertizat clasa politică românească ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, duminică, în cadrul slujbei oficiate alături de Sinodul Mitropolitan, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului", din Centrul Civic.

În predica ţinută la încheierea liturghiei, ÎPS Streza a înfierat în numele Sfântului Sinod propunerea de modificare a Constituţiei astfel încât legea fundamentală a statului să permită ulterior oficializarea cuplurilor de acelaşi sex. "Vorbesc în numele Sfântului Sinod. S-au luat hotărâri, am trimis Parlamentului şi Guvernului o rugăminte, dar una foarte serioasă, de a păstra în Constituţie ceea ce a fost şi există: familia este celula de bază a societăţii, este compusă din bărbat şi femeie prin libera lor opţiune iar scopul este naştere de prunci. Ceilalţi n-au cum să procreeze dar vor să ia copiii noştri!", a spus mitropolitul Ardealului.

ÎPS Laurenţiu Streza i-a cerut ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, care a luat parte la slujbă, să transmită actualilor guvernanţi că Biserica Ortodoxă nu va ezita să se implice în lupta politică pentru valorile pe care le apără. "Vă rugăm să transmiteţi mai sus că noi stăm în calea stricăciunilor. Noi suntem întotdeauna deschişi spre lucrurile importante ale asocietăţii dar un singur lucru nu-l negociem, n-am negociat cu nimeni şi îi lăsăm pe toţi să spună câte vor, dar dacă vor să meargă pe alături de Biserică să încerce, că vor veni alegerile. Noi suntem totuşi 86% din populaţia ţării, ortodocşi, vor veni şi ceilalţi cu noi, nu-i nicio problemă", a afirmat ÎPS Streza.

Mitropolitul Ardealului a spus că Biserica are tot dreptul să se implice în lupta politică prin ieşirile publice ale reprezentanţilor săi. "Ne iertaţi că am intrat şi în lucruri de astea sensibile, dar mi-am amintit că vin alegerile şi noi îi chemăm alături de noi pe toţi cei pe care i-am votat. Nu ne e teamă, să ştiţi, degeaba strigă unii că Biserica... (n.r. - trebuie să se menţină în afara jocurilor politice). Da, avem şi noi poziţia noastră! Eu ca ierarh pot să spun pe cine vreau să votez, şi pe cine merită", a declarat ÎPS Laurenţiu Streza.

Catedrala episcopală "Învierea Domnului" s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi să asiste la liturghia oficiată de Mitropolitul Streza alături de Sinodul Mitropolitan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Ioan al Covasnei şi Harghitei, PS Gurie Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Andrei al Făgăraşului şi chiriarhul locului, PS Sofronie Drincec.

La serviciul religios au luat parte printre alţii, ministrul delegat Lucia Varga, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, vicepreşedintele Ioan Mang, viceprimarul de Oradea, Mircea Mălan, şi alte oficialităţi locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (1)
Persoanele aflate în conducerea României au fost informate de către Serviciile Secrete ale ţării despre pregătirile care se fac pentru Diktatul de la Bruxelles, din anul 2014, vizînd dezmembrarea teritorială a ţării noastre. 1. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 22 Octombrie 2013, 17:20 de Informare
Felicitari
Felicitari Bisericii Ortodoxe pentru atitudine.
Postat 22 Octombrie 2013, 08:47 de Ion
Despre cenzura...
Cenzura comunistilor ar fi zero in comparatie cu cenzura si limitarea accesului la informatii pe care le-ar vrea instaurate (in ceea ce-l priveste), iredentismul unguresc.
Postat 22 Octombrie 2013, 05:13 de 24/7
@pop
Bai gunoiule, te arde ca spunem adevarul ? Foarte bine ! Sa te arda focul !
Postat 21 Octombrie 2013, 22:15 de josiredentismulhungu
biserica
chiar voi comentati?va * pe rupte...iar dupa....* tot ce prindeti...naveti tata naveti mama....numai lupta acerba de putere,si toate acestea in numele bunului dumnezeu...sa va fie rusine!!!!SI ACUMA PE LINGA TOATE ASTEA VA MAI BAGATI SI IN POLITICA!DE CE NU VA BAGATI PENTRU OAMENII NEVOIASI CARE AU CITE O PENSIE DE 20-450 LEI?DE CE ?PT CA DE ACOLO NU PUTETI FURA NIMIKA...PT CA ACEL LUCRU AR FII UN LUCRU BUN...AM AJUNS CA SA MURIM DE FOAME 60%DINPOPULATIA TARII...iar voi in loc sa ajutati nevoiasii LA 3 ZILE CONSTRUITI CITE O BISERICA SAU MA ROG DACA NU BISERICA ATUNCI CEVA PENTRU NEVOILE VOASTRE PERSONALE...FACETI ABSOLUT ORICE NUMAI SA NU AJUTATI SARMANII!!!IARTAMA DOAMNE....SI IMI CER SCUZE DE LA ACEI POPI SAU OAMENI DIN SANUL BISERICII CARE SI FAC CEVA PT SARMANI..CA MAI EXISTA SI ASA CEVA.!...IAR VOI DOBITOCILOR CARE VA OCUPATI DE POLITICA DUCETIVA DRACULUI DE SOVINISTI ANALFABETI PROSTI CE SUNTETI....CE * AVETI?IAR VIN ALEGERI DE PUNETI VINA PE UNGURI...NEHALITII DRACULUI...
Postat 21 Octombrie 2013, 21:41 de pop
Filiera ungureasca
har-cov-mures + partium viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA” !
Postat 21 Octombrie 2013, 17:32 de Informare
Implicare
Biserica Ortodoxa Romana, trebuie sa se implice mai mult in apararea bunurilor nationale.
Postat 21 Octombrie 2013, 17:31 de 2K13
Veteran de carton...
Veteran ... la ce ? Cei care s-au opus regimului comunist si daramarii bisericilor si-au lasat tineretea (unii, viata) in inchisoare ! Biserica ortodoxa romana, cu toate uscaturile pe care le-a avut si le are, e pastratoarea romanismului, a tinut stindardul romanismului sub vremuri ...
Postat 21 Octombrie 2013, 08:31 de maria
filiera reformatilor
Vicepremierul ungariei, semjen zsolt, a declarat ca guvernul ungar nu va renunta la autonomia teritoriala a ungurilor din Romania !
Postat 21 Octombrie 2013, 07:12 de nail
tokes reformatul jubilează:
tokes jubilează in ideea obtinetrii autonomiei teritoriale a ungurilor : "Kosovo şi-a obţinut independenţa" !
Postat 21 Octombrie 2013, 07:05 de com
Jos iredentismul hunguresc
BOR, ar trebui sa se implice mai mult in apararea tuturor valorilor nationale ale Romaniei.
Postat 21 Octombrie 2013, 06:29 de Jos iredentismul hun
Adica ati ramasi la fel de bolsevici
Adica nenea asta zice pe fata ca exact ca in vremurile "bune", daca generalii din Patriarhie ordona, ei executa pocnind din cizme. Acesti securisti bolsevici, care nu s-au opus sub nici un fel regimului comunist, care au permis daramarea atator biserici confirma. O adunatura de barbosi paroslavnici, cu lanturi la gat si masini ca si Puff Daddy, ofiteri sau informatori, o ard voluntar. Ati ramas aceiasi propagandisti sinistri cu limbaj de lemn, corupti si ahtiati dupa banii nenorocitilor de romani. BOR-ul mai bine ar iesi din intunecimea evului mediu, ar lasa cizmele militare, mertzanele si s-ar preocupa mai mult de societatea romaneasca mult incercata.
Postat 21 Octombrie 2013, 00:38 de Laurentiu Mertzanu
PreaIpocritul
In numele religiei si cu sprijinul clasei politice, biserica parazita prin clericii ei ipocriti manipuleaza si jefuiesc turma ignoranta si naiva.
Postat 20 Octombrie 2013, 22:27 de Lucius Iulius Ceasar
Aoleo
da ce viteaz a ajuns clerul in ziua de azi.Cica stau in calea stricaciunilor si ameninta ca se baga pe fata in politica.Nu tin minte sa fi fost clerul asa de viteaz si mare in gura atunci cand trebuia sa ,,stea in calea stricaciunilor,, lui ceausescu si a lui ceata.Atunci sustineau de zor ,,politica,, partidului si dadeau cu para la fundatia ,,ochiul si timpanul,,Oare mitropolitul streza cate stele are pe epoletii de sub sutana?
Postat 20 Octombrie 2013, 20:16 de Veteran
super!
ei cu mertanul, noi cu tramvanul!
Postat 20 Octombrie 2013, 20:13 de roxana
SA NE RUGAM PENTRU SARACI, IN TIMP CE EU TIN CRUCEA ASTA MARE DE AUR IN MANA!
SA NE RUGAM PENTRU SARACI, IN TIMP CE EU TIN CRUCEA ASTA MARE DE AUR IN MANA! jenant parinte...
Postat 20 Octombrie 2013, 20:02 de Oradean
Da !
In aceasta chestie, are dreptate ! Sa vedem daca isi va respecta promisiunea.
Postat 20 Octombrie 2013, 18:42 de Civic
nu va cred
Lasati , Inalt Preasfintite ! Biserica Ortodoxa Romana tot cu psd voteaza ! Ca asa ganditi , ca ei!
Postat 20 Octombrie 2013, 18:11 de muritor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON