URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2022, 12:11

Înţelepciunea episcopului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume tot mai nesigură, bântuită de spectrul războiului, cu valori răsturnate şi măcinată de boli de tot felul, într-o ţară fără direcţie, într-un oraş în care de-o vreme nimeni nu mai poate fi mulţumit de nimic, gesturile normale se arată, din când în când, ca nişte mici minuni. Nu ştiu dacă ne vor îndrepta, dar pot să ne facă mai puţin încruntaţi unii faţă de alţii.

La finele săptămânii trecute, episcopul romano-catolic al Oradiei, Böcskei László, vestea, alături de primarul Florin Birta şi în prezenţa şefilor a două partide maghiare, Szabó Ödön (UDMR) şi Zatykó Gyula (PPMT), amplasarea în Cetate, în curând, a statuii regelui fondator al aşezării, Ladislau.

O distribuţie de personaje la a cărei însemnătate merită să reflectăm puţin. Căci, să nu uităm, pe la jumătatea deceniului trecut, într-un soi de concurs pe tema "care-i mai ungur în Nagyvárad", atât liderul UDMR, cât şi cel al PPMT cereau imperios nu doar realizarea unui monument al lui Ladislau, ci facerea lui pentru a fi aşezat musai în inima oraşului, în Piaţa Unirii, la egalitate (de fapt, la concurenţă) cu statuia Regelui Ferdinand Întregitorul. "Chiar şi peste 1.000 de ani, ultimul ungur din Oradea va spune Szent László Tér Pieţei Unirii", decreta Szabó pe vremea aia, belicos şi definitiv, pentru a "marca teritoriul".

Iată că, după aproape un deceniu, episcopul Böcskei a temperat, cel puţin în această chestiune, agresivitatea din discursurile etniciste ale politicienilor, mutând însemnătatea statuii şi a locului unde va fi aşezată dinspre "întâietatea maghiară" către elemente ce ţin de tradiţie şi de spiritualitatea creştină. Cu primarul de-a dreapta sa şi cei doi şefi de partide spectatori, prelatul nu a vorbit despre maghiaritatea regelui Ladislau, ci despre "tradiţia creştină şi culturală a locului".

O nuanţare de altfel pe deplin corectă: dacă nu am fi pătimaşi şi am cunoaşte istorie, am şti că în Europa medievală nu conta identitatea naţională, descoperită abia către secolul XIX, ci apartenenţa la lumea creştină, islamică sau iudaică. Făcând recurs la istorie, despre care a punctat că "nu începe şi nu se termină cu noi", episcopul a argumentat de ce locul statuii lui Ladislau nu era nicidecum în Piaţa Unirii, cum se îmbăţoşau politicienii, ci în Cetate: pentru că, pur şi simplu, aceea e vatra vechiului Varadinum şi tot acolo, în secolul XIV, au existat primele statui ale regelui, una pedestră şi una ecvestră.

Angajamentul primarului că oraşul va plăti atât transportarea sculpturii din locul unde a fost realizată (de către un artist orădean, Deák Árpád, căruia îi datorăm şi reuşita statuie a lui Iuliu Maniu de lângă Catedrala Greco-Catolică), cât şi soclul pe care lucrarea va fi montată, a fost, de asemenea, o demonstraţie de maturitate şi de pace. Rămâne doar ca din ziua în care noul monument va fi dezvelit să ne bucurăm cu toţii de el, indiferent de limba vorbită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic (SARS-CoV-RO). Ep.: Despre un Rege care ar trebui să se întoarcă. Și la Oradea! (II)
III. "Minoritățile din România au drepturi ieșite din comun"-Ion Cristoiu. 1. Mulți bihoreni, de bună credință, au răsuflat ușurați când au văzut că (pseudo-)huszarul șef de Bihor și "papusarii" lui, nu mai pot face tot ce vor ei, la CJ Bihor și PMO; 2. O întrebare pentru nomenclatura PNL Bihor: De ce nu au fost consultați orădenii/bihorenii, de bună credință, în legătură (și) cu acest demers, cu iz cam ....revizionist, înainte de a fi demarat & finanțat? Oradea exista ca localitate și înainte de venirea acestui rege cotropitor. IV. Dacă Papa Francisc ar fi avut de ales în a canoniza pe unul dintre: Ladislau I și Voievodul Ștefan cel Mare ("Atlet al credinței creștine"-Papa Sixtus IV), sunt convins că ar ar fi făcut alegerea corectă! PS. "Doar adevărul ne poate vindeca!"-Oana Zamfir (Antena 3). Și de moda statuilor de cotropitori și asupritori de români/vlahi din Ardeal! 1. Oradea turistică ar fi mai atractivă cu statui de conducători/eroi autohtoni, ca cei menționați la pct. II.
Postat 23 Februarie 2022, 00:47 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON