URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2020, 16:13

Insulele reciclării: Oradea va avea 11 platforme modulare pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Insulele reciclării: Oradea va avea 11 platforme modulare pentru colectarea selectivă a deşeurilor Insula ecologică, aşa cum arată ea pe o stradă din Salonta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a creşte gradul de colectare selectivă a deşeurilor, în şedinţa de marţi, Consiliul Local Oradea a aprobat ca operatorul licenţiat de salubritate RER Vest să cumpere 11 platforme modulare în care orădenii să arunce separat deşeurile din sticlă, plastic şi hârtie.

"Vom cumpăra 11 platforme modulare pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile. Vă aduceţi aminte că în anii trecuţi aveam acele igluuri, care au fost ridicate, pentru că firmele care operau acel sistem au intrat în faliment. Am constatat că odată cu ridicarea acestora a scăzut cantitatea de deşeuri reciclate şi colectate în acest fel în Oradea", a declarat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa aleşilor locali.

Modelul ales de Primărie este de containere de mari dimensiuni, cu fante în partea superioară. Acest tip de recipiente se regăsesc deja pe străzile oraşelor Câmpina, Techirghiol ori Hârşova, Bolojan arătând şi nişte imagini din aceste localităţi. De asemenea, containere de acest gen, supranumite "insule ecologice", sunt montate şi pe străzile din Salonta (foto), alături de recipientele pentru deşeurile menajere.

Fiecare din platformele orădene va avea trei containere: unul cu fantă albastră, pentru hârtie şi carton, unul cu fantă galbenă, pentru plastice şi metale, şi unul cu fantă verde, pentru sticle.

"În această primăvară, cel târziu în aprilie, vor deveni operaţionale. Dacă vor da rezultate, vom achiziţiona mai multe, în aşa fel încât să existe un sistem acoperitor pe tot teritoriul oraşului. Vom începe în zonele de blocuri, cu densitate mai mare de locuit. Trebuie să creştem cantitatea de deşeuri pe care le reciclăm, în felul acesta oraşul Oradea plăteşte mai puţin la deponeu", a mai spus Bolojan.

Cele 11 platforme vor costa 100.000 lei, iar achiziţia propriu zisă o va face operatorul de salubritate RER Vest, din banii pe care îi adună lunar de la orădeni în cota de dezvoltare pentru realizarea de investiţii în sistemul de salubritate, în vederea reducerii cantităţii de deşeuri menajere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@pentru cristina
www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-41/reciclati-aici-oradenii-pot-recicla-sticlele-numai-daca-le-predau-centrului-de-deseuri-rer-150384.html
Postat 18 Februarie 2020, 22:58 de excalibur
excalibur , CrisDumi , și întâmplă ceva bun și în Alexandria :::))))
Municipiul Alexandria reaminteste cetatenilor municipalitatii ca protectia mediului constituie obligatia si responsabilitatea tuturor persoanelor fizice si juridice, conform Ordonantei de Urgenta nr.195 din 22 decembrie 2005 (*actualizata*) privind protectia mediului. Pentru promovarea unor relatii civilizate in viata de zi cu zi si pentru asigurarea unui climat corespunzator, necesar desfasurarii in conditii normale a activitatilor gospodaresti, social-culturale si economice, atat persoanele fizice cat si cele juridice au obligatia sa aiba un comportament civic moral si responsabil, de respect fata de mediul inconjurator si față de proprii vecini, in spiritul legilor si normelor de convietuire morala si sociala. Cetatenii au obligatia sa colecteze separat deseurile, astfel: deseurile menajere se depoziteaza in containerele special amplasate in punctele amenajate in acest sens ; deseurile de hartie/carton, plastic/metal se colecteaza separat in clopotele special amplasate pe domeniul public al municipiului Alexandria astfel: hartie/carton in clopotele de culoare albastra; plastic/metal in clopotele de culoare galbena; sticla se colecteaza in containerele metalice de culoare verde. Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) se colecteaza prin Asociatia Romana pentru Reciclare “ROREC”, apeland numarul de telefon 0761834800 pentru preluarea gratuita de la domiciliul solicitantului sau prin depunerea acestora la centrul permanent pentru colectarea DEEE situat in strada Libertatii , nr.505. Depozitarea deseurilor de orice tip in alte locatii decat cele stabilite in acest scop este strict interzisa. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda, degradarea mediului de catre persoanele fizice si juridice, prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel.
Postat 18 Februarie 2020, 19:54 de Sandu2100
Minte primarul ... de îngheață până și deșeurile !?!
Zice că au dat faliment firmele care operau iglurile ... în contextul în care unicul operator licențiat de salubritate a fost RER !?! De fapt primăria a fost cea care a dat banii pe igluri, iar acum vrea tot pe banii orădenilor, din taxe și impozite ... să cumpere alte "experimente" !?!
Postat 18 Februarie 2020, 19:25 de CrisDumi
Iglu
In 2012,un ONG a donat orasului zeci/sute de igu-uri colorate.Tot el platea RER ca sa le goleasca.ONG-ul da faliment 2018 si evident nu mai plateste rer golirea iglu."Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate",zice un guru expert gunoi.Concluzie: iglu trebuie sa dispara.In plus,tiganii face mizerie si fura flacoane,citeam in presa vremii.Unde au disparut totusi,iglu-urile???...2020.Mintea de pe urma:iglu era bune.OK.Facem alte iglu,mai trainic si mai frumos, cu 10.000lei/platforma.Lectie de ecologie si bune practici.Nu conteaza,sa puna cit de multe,la liber.
Postat 18 Februarie 2020, 17:21 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON