URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2022, 13:10

Inconștiență vecină cu prostia: 5 turiști dintr-un grup deja ajutat de Salvamont Bihor au petrecut noaptea sub cerul liber, în Apuseni, pentru că s-au aventurat pe un traseu nemarcat!

Inconștiență vecină cu prostia: 5 turiști dintr-un grup deja ajutat de Salvamont Bihor au petrecut noaptea sub cerul liber, în Apuseni, pentru că s-au aventurat pe un traseu nemarcat! Turiștii care urcă pe munte nu trebuie să își supraestimeze aptitudinile, ci să se documenteze bine despre traseul pe care îl vor parcurge. Firește, indicatoarele și sfaturile salvatorilor montani nu trebuie ignorate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci turiști din Ungaria nu vor uita prea curând noaptea de 25 spre 26 iulie, când au dormit pe marginea unui pârâu din Munții Apuseni, sub cerul liber, având doar hainele de pe ei.

Vina pentru această situație neplăcută le-a aparținut în întregime: cei cinci au făcut parte dintr-un grup de turiști din Ungaria, pe care salvamontiștii bihoreni i-au mai ajutat și în cursul zilei de luni.

S-au aventurat însă pe trasee închise și nemarcate, așa că, deși trei echipaje de salvamontiști i-au căutat toată noaptea, au fost de negăsit.

Au ignorat sfatul salvamontiștilor!

Cei cinci turiști au făcut parte dintr-un grup de 16 persoane venite din Ungaria și care au urcat luni în Apuseni. Culmea este că toți cei 16 s-au mai întâlnit cu salvamontiștii bihoreni, după ce doi turiști din grup au fost epuizați și au avut nevoie de ajutor ca să coboare de pe munte.

Potrivit lui Pinter Istvan, șeful serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, la patru ore după ce i-au dus pe cei doi turiști la cabana unde era cazați, salvamontiștii au fost anunțați de alți membri ai grupului că cinci dintre ei sunt de negăsit.

După ce i-au recuperat pe cei doi turiști epuizați de pe circuitul cascadei Săritoarea Bohodei, salvamontiștii au convenit cu ceilalți 14 că vor coborî pe unde au urcat, pentru că traseul de întoarcere este închis, din cauza doborâturilor de arbori de acum șase ani. Degeaba, turiștii nu au ascultat sfatul specialiștilor.

„Cu toate că ştiau că celălalt sector al circuitului, spre Valea Aleului, este închis, au ignorat marcajele de avertizare şi au ales să coboare pe acel traseu. După o perioadă de timp, cei 5 turişti s-au desprins de grup şi au hotărât să abordeze o zonă total nemarcată, unde au întâmpinat probleme de orientare şi de deplasare”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Turiștii au întâlnit în drumul lor cel puțin două indicatoare ce îi avertizau că traseul pe care merg este închis. Totuși, le-au ignorat, așa cum nu au ținut cont nici de vorbele salvamontiștilor bihoreni

Noapte sub cerul liber

Cei cinci turiști nu doar că au rătăcit pe trasee nemarcate și necunoscute, ignorând cel puțin două indicatoare care le interzicea accesul, dar nu au avut nici semnal la telefon, pentru a cere ajutor. Ceilalți membri ai grupului au dat alarma, seara, aproape de ora 22, când au văzut că aceștia nu au mai ajuns la cabană.

Urmarea? Trei echipaje de salvatori montani, inclusiv cei care îi coborâseră de pe munte pe cei doi turiști epuizați, au pornit în căutarea celor 5 turiști maghiari.

„Zona de căutare a fost foarte dificilă, versantul împădurit fiind foarte abrupt, cu vâlcele foarte înclinate alternând cu săritori, sectoare de grohotiş și existând și numeroase mase compacte de doborâturi”, a informat Salvamont.

Salvamontiștii n-au reușit să-i găsească și au oprit căutarea în această dimineață, în jurul orei 10, când turiștii au ajuns într-o zonă cu semnal și au putut fi localizați. „Cei 5 au dormit pe malul unui pârâu, sunt foarte obosiţi, dar în afara oricărui pericol”, au mai precizat salvamontiștii.

Turiștii maghiari au avut noroc, scăpând cu viață după o noapte petrecută în sălbăticiune fără cort, sac de dormit, apă și hrană.

„Dorim să atragem atenția că norocul nu vă va ajuta sau salva întotdeauna, ca atare este mai sigur să vă pregătiți turele cu multă atenție, ţinând cont de dificultatea traseului, experienţa şi condiţia fizică a membrilor grupului, respectiv recomandările privind traseul”, a mai transmis Salvamont Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON