URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2023, 17:01

Închis de autorități pentru că semăna cu un lagăr, Adăpostul Grivei și-a reluat activitatea, cu mai multe boxe pentru câinii vagabonzi (FOTO)

Închis de autorități pentru că semăna cu un lagăr, Adăpostul Grivei și-a reluat activitatea, cu mai multe boxe pentru câinii vagabonzi (FOTO) (sursa foto: ADP Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Închis anul trecut din cauza condițiilor oribile în care erau ținuți câinii fără stăpân, Adăpostul Grivei și-a reluat activitatea, a anunțat Administrația Domeniului Public Oradea.

Șase săptămâni de lucrări

„Adăpostul Grivei din Oradea și-a reluat activitatea cu publicul începând de marți, 3 ianuarie 2023, după ce, timp de aproximativ o lună jumătate, Administrația Domeniului Public Oradea a derulat aici o serie de lucrări de modernizare. Scopul acestor lucrări a fost mărirea capacității spațiului de preluare și cazare a câinilor fără stăpân în urma protocolului privind colectarea din cele patru centre de pe raza județului Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta)”, se arată într-un comunicat al ADP Oradea, transmis marți.

Adăpostul a fost închis pe 11 noiembrie, după ce acolo au descins inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și Poliția Animalelor Bihor, instituții sesizate de iubitorii de animale, care au reclamat că zeci de câini sunt ținuți în condiții improprii.

Controlul a confirmat că la Grivei câinii nu duceau o viață bună, ba chiar adăpostul părea un lagăr de exterminare. Animalele erau înfometate, multe dintre ele în stare cașectică, și erau ținute laolaltă, indiferent de rasă și talie, în țarcuri insalubre, pline de dejecții.

În urma acestor constatări, DSVSA a sistat activitatea de preluare a câinilor vagabonzi, iar Poliția a demarat cercetări penale, încă în desfășurare.

Mai multe țarcuri

Acum, singurul adăpost public pentru câini din Bihor are mai multe boxe și cuști noi, a precizat ADP Oradea. Zona de preluare a câinilor care ajung în adăpost a fost împărțită în trei țarcuri izolatoare.

„Astfel, Țarcul 1 Izolator are în prezent 11 boxe în suprafață de 9 mp fiecare, față de 6 câte existau înainte. În Țarcul 2 izolator, au fost construite 10 boxe în suprafață de 12,5 mp fiecare. De asemenea, a fost amenajat și un al treilea țarc izolator, în care au fost construite 9 boxe în suprafață de 3 mp fiecare”, a transmis ADP.

Așadar, câinii pot fi separați în funcție de talie, agresivitate, sex sau vârstă, condiție care înainte nu era îndeplinită. „În această zonă sunt cazați câinii care ajung în Adăpost până la efectuarea procedurile de microcipare, deparazitare, vaccinare, sterilizare sau castrare. După efectuarea acestor operațiuni, câinii sunt repartizați, în funcție de talie, agresivitate, sex sau vârstă, în țarcurile din spate”, a precizat Alexandru Sârbu, medicul veterinar al Adăpostului Grivei, citat în comunicatul ADP.

Protejați de ploaie

Toate țarcurile izolatoare sunt acum betonate, au rigole de scurgere în canalizare și cuști în fiecare boxă. Totodată, țarcurile sunt acoperite cu tablă și îngrădite, iar câinii vor fi protejați de intemperii.

„De asemenea, au fost construite și montate cuști în toate cele 16 boxe din față, unde sunt adăpostiți câinii care se află sub tratament”, a precizat Bogdan Nuțaș, administratorul Adăpostului Grivei.

Țarcurile din spatele adăpostului, unde sunt ținuți câinii cu „vechime” în adăpost, au fost și ele reamenajate, astfel încât câinii să poată fi separați în funcție de talie și agresivitate. „Astfel, dacă până la începerea lucrărilor, în spate existau 13 țarcuri, în prezent sunt disponibile 32 de țarcuri, în toate acestea fiind montate cuști noi”, a transmis ADP.

Liber la adopții

Directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, a precizat, marți, pentru BIHOREANUL că adăpostul Grivei a reînceput să preia și câini din județ. „Am adus de la Beiuș și urmează să aducem și de la Aleșd”, a declarat managerul.

În patru orașe din Bihor au fost amenajate centre provizorii pentru preluarea câinilor fără stăpâni, de unde animalele sunt apoi transferate la Oradea.

Repornirea activității la Grivei înseamnă și că bihorenii pot intra în adăpost, să vadă câinii ori chiar să-i adopte. „Adăpostul Grivei are program cu publicul de luni până vineri, între orele 10-18, și sâmbătă, între orele 10-12. Adopții se fac în zilele de luni și joi, între orele 10-18, precum și sâmbătă, între orele 10-12, când are loc și un târg de adopții. Duminica și în zilele de sărbători legale, Adăpostul este închis”, a precizat ADP.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
OK
Foarte bine ca au remediat situatia. Si insistam sa fie angajati acolo oameni carora le pasa de animale care inteleg ca job-ul lor e sa aiba grija de acestea si sa fie foarte transparenti public in legatura cu lipsurile si problemele pe care le au acolo(caci sunt sau vor aparea cu siguranta) in loc le chinuiasca.
Postat 04 Ianuarie 2023, 10:46 de nihil
verificare continua
va rog sa mergeti peste 9 zile la adapost si peste 20 sa vedeti daca va mai arata asa, ca acum.
Postat 03 Ianuarie 2023, 19:24 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON