URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
12 August 2021, 14:35

Incendiu de vegetaţie uscată, lângă adăpostul de câini din Oradea. Peste 15 hectare de teren au luat foc (FOTO / VIDEO)

Un incendiu de vegetaţie uscată de mare amploare a izbucnit, joi, în apropierea adăpostului de câini din Oradea.

Pompierii intervin pentru stingerea flăcărilor care, conform estimărilor, se întind pe o suprafaţă de peste 15 hectare, între Oradea şi Sântandrei.

De asemenea, preocuparea militarilor este ca focul să nu ajungă la adăpostul unde acum sunt găzduiţi zeci de câini fără stăpân.

UPDATE, ora 14.50: Peste 20 de pompieri mobilizaţi

Potrivit unei informări transmise de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, maior Camelia Roşca, la faţa locului au fost mobilizaţi peste 20 de pompieri militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, coordonaţi în teren de prim-adjunctul inspectorului şef, locotenent-colonel Csilik Alexandru Adrian.

Forţele de intervenţie acţionează cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiului.

"Echipajele de pompieri au reuşit să localizeze incendiul, împiedicând propagarea flăcărilor la adăpostul de câini, silozuri de cereale, o fermă şi alte construcţii. Se acţionează în continuare pentru stingerea incendiului. Situaţia este în dinamică: vântul alimentează flăcările şi dezvoltă focare disparate", a precizat Camelia Roşca.

UPDATE, ora 14.55: Flăcări ameninţătoare

Pe două dintre laturi, adăpostul este înconjurat de flăcări.

Focul nu a ajuns, însă, la animale. 

UPDATE, ora 15.20: 4 incendii de vegetație uscată

Pompierii bihoreni trag din nou un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă incendierea vegetației uscate în scopul igienizării terenurilor.

„Doar azi, 12 august a.c., până la această oră, pompierii militari bihoreni au intervenit la patru incendii de vegetație uscată, flăcările periclitând anexe gospodărești, ferme, animale ș.a.m.d”, a precizat Camelia Roșca.

UPDATE, ora 15.30: Câinii nu au fost afectați

Incendiul a înconjurat Adăpostul Grivei pe trei laturi, dar din fericire fără pagube uriaşe. A ars doar gardul din plasă de plastic și au fost atinse de flăcări câteva cuşti de animale.

Niciun câine nu a fost rănit, după cum au precizat angajații adăpostului. Cu siguranţă, însă, patrupedele s-au speriat de căldură şi de flăcări, iar lătratul lor s-a auzit de la mare depărtare.

De altfel, focul nu avea cum să se extindă în interiorul adăpostului, dat fiind că ţarcurile au pietre pe jos şi, cu excepţia cuştilor, nu există materiale care să propage flăcările.

UPDATE ora 16: Flăcările au fost stinse, militarii au rămas acolo

Înainte de ora 16, pompierii au reuşit să stingă toate flăcările de mari dimensiuni care înconjurau adăpostul Grivei, dar au rămas la faţa locului, pentru a se asigura că toate focarele sunt stinse şi că incendiul nu va reizbucni. 

"Intervenţia a fost dificilă pentru că exista pericolul de a se propaga la un adăpost de animale şi la câteva hale dezafectate. Condiţiile meteo nu au ţinut cu noi, suflă vântul şi este foarte cald", a explicat, la faţa locului, lt. col. Csilik Alexandru, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Crişana. 

De asemenea, angajaţii Administraţiei Domeniului Public Oradea au verificat gardul adăpostului pe toate laturile, pentru a se asigura că nu a fost distrus şi căţeii nu pot evada.

UPDATE, ora 17.15: Focare stinse

Maiorul Camelia Roșca a transmis că la ora 17.10 au fost lichidate ultimele focare.

Totuși, pompierii militari acționează în continuare, pentru căutarea eventualelor focare ascunse.

Arderea vegetației, interzisă

Pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Printre măsurile care trebuie respectate  cu strictețe se numără: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON