URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2017, 20:25

Inamicul din pământ: Cum poţi scăpa de cârtiţele care îţi distrug grădina?

Inamicul din pământ: Cum poţi scăpa de cârtiţele care îţi distrug grădina? BANI ARUNCAŢI. În magazine se vând numeroase dispozitive cu ultrasunete pe care producătorii le laudă că ar ţine cârtiţele la distanţă. De cele mai multe ori, însă, acestea sfidează tehnologia, făcându-şi muşuroaie chiar sub ele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine are o grădină sigur se confruntă, la un moment dat, şi cu problema cârtiţelor. Mici mamifere insectivore, cârtiţele sapă labirinturi subterane şi distrug, făcând muşuroaie, spaţiile verzi cu gazon. Întrucât sunt animale protejate, soluţiile pentru îndepărtarea lor sunt puţine, iar grădinarii nu pot decât să le testeze, răbdători, pe toate...

Iubitoare de grădini

Mamifer din familia Talpidae, cârtiţa este un animăluţ cu blană neagră catifelată, lung de 15 centimetri şi greu de 100-120 de grame. Se hrăneşte cu viermi, râme, insecte şi orice altă vietate ce trăieşte sub pământ. Cu ghearele ei puternice, cârtiţa sapă o reţea complicată de galerii până la o adâncime de 70-80 centimetri, cu o viteză de invidiat: 6 metri pe oră! Pentru a-şi putea face culcuş, cârtiţa scoate pământul escavat la suprafaţă, formând muşuroaie. "E bătaia de cap a oricărui grădinar şi o întâlnim tot mai des", spune Paul Olău, administratorul firmei de amenajare spaţii verzi Paul Gardening.

Numeroşi bihoreni, legumicultori sau simpli proprietari ai unui petec de pământ în jurul casei, se plâng că mamiferele le distrug gazonul amenajat cu trudă şi cheltuială. "Le place pământul uşor, afânat, pentru că e uşor de dislocat, şi preferă locurile unde există plante cu rădăcini ce pot fi consumate de larve şi insecte, care sunt hrana lor", spune biologul Diana Cupşa. Aşadar, grădinile sunt perfecte pentru aprovizionarea cârtiţelor!

Pe încercate

Întrucât cârtiţa e un animal protejat, prea multe variante pentru stârpirea ei nu există, iar singurele recomandate sunt soluţiile ecologice. De pildă, sădirea unor plante cu miros puternic, cum sunt Fritillaria Imperialis (Coroana imperială) ori Euphorbia Lathyris (buruiana de venin), foarte toxică inclusiv pentru om. Unii specialişti recomandă ca pământul să fie udat cu ulei de ricin diluat în apă, care nu alungă direct cârtiţele, ci insectele: rămase fără hrană, mamiferele se vor muta.

Aparatele cu ultrasunete din comerţ se dovedesc ineficiente, iar grădinarii păţiţi indică două alternative. Una, deloc pe placul iubitorilor de animale, este amplasarea de capcane în galerii, acestea strangulând cârtiţele, iar cealaltă "izolarea" grădinii: de-a lungul acesteia se îngroapă plasă de tip rabitz ori plăci metalice, prin care mamiferul nu poate trece. Mai departe, rezolvarea problemelor rămâne în sarcina vecinilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON