URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2023, 18:31

In the Mood for Love: Renumitul Alexandru Tomescu se întoarce la Oradea cu a sa vioară Stradivarius (VIDEO)

In the Mood for Love: Renumitul Alexandru Tomescu se întoarce la Oradea cu a sa vioară Stradivarius (VIDEO) Foto: Facebook / Alexandru Tomescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turneul Internațional Stradivarius, ediția a XVI-a, îl aduce din nou pe renumitul Alexandru Tomescu în fața orădenilor, care vor putea asculta cum înflorește muzica prin spectaculoasele sunete ale viorii Stradivarius Elder-Voicu.

Alexandru Tomescu revine la Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea joi, 29 iunie, de la ora 19, pentru a susține concertul In the Mood for Love și va fi acompaniat de această dată de pianista Adela Liculescu.

„Este o invitație adresată publicului la meditație, reflecție și iubire. O conexiune în armonie de sunete între vioară și pian, între muzica marilor compozitori universali și naționali”, transmit organizatorii, din partea Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Nicolae” Oradea.

Alături de pianista Adela Liculescu, „un artist de o sensibilitate remarcabilă”, după cum o numește Tomescu, acesta va da viață unor compoziții din perioada romantismului târziu, exprimate prin lucrări de Jules Massenet cu „Meditație” din Opera „Thais”, Fritz Kreisler – „Liebesleid”, Fritz Kreisler – „Liebesfreud”, Edward Elgar – „Salut d’ amour”, Camille Saint-Saëns – „Introducere și Rondo Capriccioso” sau Cesar Franck – „Sonata în La Major” și câteva bisuri surpriză.

Adela Liculescu a început studiul pianului la vârsta de patru ani și la opt ani debuta deja la Filarmonica Gasteig din München. A devenit una dintre cele mai active pianiste ale generației sale, cu colaborări alături de orchestre renumite din întreaga lume, câștigând premii de top la numeroase concursuri internaționale de prestigiu. În prezent este studentă la doctorat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, iar din anul 2018 este artist oficial Bösendorfer.

„Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur”, este descrierea artistului pe pagina oficială a Turneului.

Pe lângă numeroasele cursuri de perfecționare cu celebri pedagogi din lumea muzicii culte, premiile prestigioase câștigate de-a lungul timpului, a multitudinii de concerte susținute pe cele mai mari scene ale lumii, a înregistrat pe CD-uri şi DVD-uri programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească. În prezent este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti și cadru didactic asociat, conferențiar al Facultății de Muzică și Teatru la Universitatea de Vest din Timișoara.

„De câte ori nu am simțit că în fața trăirilor noastre cele mai înalte, mai intime, pe scurt – în fața iubirii adevărate, cuvintele noastre devin neputincioase, incapabile să zugravească tot ceea ce simțim? Cred că muzica oferă și aici un posibil răspuns, un limbaj care se adresează direct sufletului, reușind să exprime inexprimabilul. Vreau să vă asigur că lucrările pe care vi le propun în programul acestui turneu reprezintă doar o mică parte, chiar una infinitezimală din tot ce înseamnă muzica legată de iubire. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, toată muzica vorbește despre iubire, în cele mai spectaculoase și neașteptate feluri. Dacă îl pot parafraza pe Marin Preda, dacă – iubire nu e, atunci nici muzica nu-și mai are rostul…”, a transmis violonistul Alexandru Tomescu.

Turneul „In the Mood for Love” se desfășoară în perioada 20 iunie - 9 iulie 2023 și cuprinde un număr de 17 concerte, în tot atâtea localități urbane și rurale din România.

Intrarea la eveniment este liberă, dar, la fel ca în alți ani, este dedicat unei cauze de interes public, prin mesajul #ConectațilaFapteBune – Bursa „Adrian Tomescu”. Publicul meloman este așteptat să se implice prin donații și să vină astfel în sprijinul tinerilor artiști.

Fragment din concertul de anul trecut din curtea Catedralei Greco-Catolice Oradea, tot în cadrul Turneului Stradivarius „Paganini Magic”:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
renumitul anonim cu vioara celebra
Pile cunostinte si relatii.
Postat 22 Iunie 2023, 20:23 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON