URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2022, 10:36

"În curat", domnule primar!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu chiu, cu vai, Spitalul Judeţean din Oradea a anunţat publicului larg, miercurea trecută, rezultatul licitaţiei pentru angajarea unei firme de management care să-l conducă, după înghiţirea Municipalului, în următorii patru ani. 

Nicio surpriză: la două luni de la lansarea procedurii în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (fără o comunicare cu adevărat publică), câştigător a fost declarat un SRL înfiinţat (abia în decembrie 2021) şi administrat iniţial (fireşte, doar scriptic) de soţia fostului manager al ambelor spitale, dr. Gheorghe Carp, ulterior pus pe numele actualului (încă) senator PNL Bihor şi administrată (tot numai pe hârtie) de un amic al acestuia, Kristo Gheorghe Zoltan (el însuşi sexagenar, precum Carp însuşi).

În pofida acuzaţiilor că licitaţia a fost anume concepută pentru a asigura întoarcerea fostului manager la cârma sistemului sanitar local (premeditare de netăgăduit), se pare că sub aspect strict formal legea n-a fost totuşi încălcată. Un semn e că în perioada în care procedura a fost în derulare (de la finele lunii ianuarie la începutul lui martie) nicio altă firmă de profil (sunt câteva prin ţară, care conduc spitale publice în alte oraşe) n-a contestat caietul de sarcini.

Cum ar veni, zarurile au fost aruncate, iar de acum nu se mai poate schimba nimic în privinţa asta. Primarul Florin Birta va semna curând contractul cu reprezentantul firmei, administratorul Kristo, iar dr. Carp va prelua comanda. Dar nu-i totuna cum se va întâmpla - eu aş pretinde o conferinţă de presă, pentru a fi prezentate toate explicaţiile - şi nici, mai ales, ce clauze va conţine documentul. 

Or, actul trebuie făcut public integral. Orădenii au tot dreptul să ştie nu doar contravaloarea prestaţiei (nici nu foarte mare, căci firma va fi plătită lunar cu echivalentul salariilor a doi manageri), ci şi obligaţiile şi drepturile firmei. Înţelegerea trebuie s-o oblige la transparenţă deplină, aşa încât la preluarea atribuţiilor trebuie să ştim exact situaţia financiară şi medicală a mega-spitalului, pentru ca ulterior s-o putem evalua periodic. Firma trebuie obligată la relaţii absolut deschise cu contribuabilii, inclusiv cu presa, ceea ce înseamnă şi un site atotcuprinzător (cel al Spitalului Judeţean e o păcăleală). 

Primăria trebuie să oblige firma, de asemenea, să adopte proceduri obiective, neinterpretabile, pentru toate reorganizările pe care le va face (căci urmează concedieri despre care nimeni nu vrea să vorbească) şi, bineînţeles, să preia bunele practici ale fostului Spital Municipal, care a ridicat anumite standarde, de la respectarea programului de lucru al angajaţilor şi atitudinea acestora, până la calitatea îngrijirii pacienţilor.

E un moment T 0, cum se zice în sport, pe care primarul Oradiei, Florin Birta, nu are dreptul să-l trateze cu superficialitate, ca pe o bagatelă birocratică. Dacă lucrurile sunt puse "în curat" din start, sunt reale şanse să rămână aşa pe parcurs. Dacă nu, totul va fi o farsă generatoare de malpraxis în formă continuată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
avem ce ati votat!
si scarba mi-e sa-mi mai fie scarba!
Postat 21 Martie 2022, 21:39 de tititeasca
Societatea noastră cea de toate zilele cu răspundere limitată
Era de așteptat să apară odată și odată și momentul adevărului. Demult știam că managementului instituțiilor statului se face în scop privat. După modelul altor ghidușii bihorene(vezi scumpirea carburanților) și modelul de management al Spitalului Municipal se va extinde în toată țara. Până la urmă nici nu va mai avea rost să ne batem capul cu scrutinuri electorale, mult mai simplu va fi să organizăm licitații pentru angajarea unei firme de management care să ne conducă. De la primării și consilii județene până la parlament, totul culminând cu președinția țării. Atunci când țara va intra in faliment vom fi pregătiți pentru răspunderea limitată a conducătorilor iubiți. Trăiască România SRL!
Postat 21 Martie 2022, 20:58 de User anonimizat
Pupă profund fundul primarului, cvasi-jurnalistul Criș.
Dacă afacerea ar fi fost pe la PSD sau UDMR, tot Bihoreanul ar fi lucrat la un lung serial, prin care să arate că "actorii" sunt cei mai corupți ce se puteau inventa prin Bihor. ANI sau DNA nici nu mai trebuiau să culeagă probe, că citeau ziarul și gata ... Carp era arestat. Jenant.
Postat 21 Martie 2022, 17:02 de KP
dubitatio
Iata cum increderea neclintita in corifeii locali si faptele lor marete incepe sa transceanda intr-una dubitativa, cu daca, parca, incununate totusi cu sugestii constructive. Adica , ginditorii pnl nu sunt perfecti? Pina acum au fost. Oricum,e suficient "că sub aspect strict formal legea n-a fost totuşi încălcată". Ce ne-am putea dori mai mult? Sa punem in circa lu' birta toata schema? Pai nu avem " votul exclusiv al reprezentantilor pnl" ?? Frumusetea e in ochii privitorului, se stie...
Postat 21 Martie 2022, 11:24 de excalibur
Sinecura PMO
Nu are nici o treaba birta cu bunele practice. S-a lucrat ca la carte: legea nu a fost incalcata, nimeni nu a "deranjat" cu contestatii, spitalul a ajuns pe mainile "cui trebuie". Circula demult zvonuri prin sat ca se vor face concedieri... pai pentru asta trebuiau unite spitalele si date unui privat??? Nu cred.. Concedierile vor masca biznisurile sucontractorilor intrati in afacere pe filiera carp-birta-pnl
Postat 21 Martie 2022, 11:02 de oradeanbihor
transparenta!
sunt multe lucruri ce ar trebui facute curat, licitatia pentru locuinte de exemplu, se face cu plic inchis! vorbim de locuinte gen mansarda la Casa Poynar, valoare imobiliara ridicata. la directia patrimoniu e stat in stat, nepotul lui nea’ Cornel face ce vrea. par nimicuri dar descriu o stare de fapt, sub o aparenta pojghita de performanta alimentata de propaganda, mijlocul e putred.
Postat 21 Martie 2022, 11:02 de macese
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON