URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2015, 13:32

Impozite şi populisme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi juni pesedişti (şeful filialei municipale şi un tovarăş al cărui nume nu s-au învrednicit să-l consemneze nici reporterii de teren) i-au certat săptămâna trecută pe edili fiindcă vor să mărească birurile, contrar noului Cod Fiscal. A intra în polemică pe cifre cu cineva care neagă realitatea e ca şi cum ai vorbi cu pereţii, dar cum nu PSD-iştii au nevoie de lămuriri, ci orădenii, merită măcar amintit că presa de specialitate sintetizează clar: noul Cod Fiscal dublează impozitele pe locuinţe şi le măreşte chiar de 20 de ori pe spaţiile comerciale.

E adevărat, marja de creştere este la opţiunea autorităţilor locale, iar într-o dezbatere serioasă aceasta ar trebui să fie tema. Mai precis, întrebarea este: lăsăm taxele şi impozitele locale la acelaşi nivel ani la rând sau acceptăm creşterea pentru ca administraţiile locale să aibă fonduri pentru investiţii?

Evident, nimănui nu-i convine să dea "la stat" mai mulţi bani, mai dacă sunt tocaţi aiurea şi puşi la cheremul hoţilor. Or, în timp ce fiscalitatea centrală (cu excepţia TVA) a tot crescut, ce-a făcut statul nostru cu banii strânşi? A construit cumva autostrăzi? A modernizat învăţământul? A ameliorat sănătatea? Nicidecum!

Guvernul Ponta se laudă că stă pe un munte de bani, că a înregistrat un excedent bugetar record. Ceea ce este adevărat, dar nu e motiv de laudă, ba din contră. Căci fără investiţii cum obţii noi locuri de muncă (în 2015, atenţie, avem cu 200.000 mai puţine joburi decât în 2013!), cum asiguri premisa creşterii salariilor? În loc să procedeze înţelept, Guvernul a ales ca din banii luaţi indirect de la români (prin "taxa pe stâlp", "supraaciza" pe carburanţi etc.) să majoreze lefuri (în sectoarele cu risc mare de proteste) şi mai ales ajutoare sociale (încurajând nemunca). Nu răspunde nimeni pentru asta, dar vom plăti toţi, scump şi pe termen lung, furtul propriei căciuli.

Ca şi cum nu era destul că ia cu o mână bani mulţi şi cu cealaltă dă puţini, Guvernul plănuieşte mai nou o amnistie fiscală pentru persoanele care nu şi-au plătit taxele şi impozitele, inclusiv cele locale. Asta da generozitate, să ierţi pe cineva de datoriile pe care le are nu către tine, ci la alţii, ba chiar să încurajezi neplata dărilor ca nărav civic! Dar deh, la anul sunt alegeri...

Junii pesedişti sunt intransigenţi cu banii oraşului, plângând de mila orădenilor pe care răul Bolojan îi va pune să achite la anul câţiva lei în plus. Şi-au pus, oare, întrebarea dacă edilul a prăduit banii oraşului la fel cum a făcut premierul cu cei ai ţării?

Răspunsul şi-l dă fiecare după cât îl duce capul. Mă tem, însă, că în lipsa celui corect demagogia juvenilă a pesediştilor noştri se va agrava într-atât încât la anul vor fi în stare să promită nu doar că dacă PSD pune mâna pe Primărie nu va mai cere niciun ban de la niciun orădean, oricâte proprietăţi ar avea, dar chiar îi va plăti pe localnici, ca în Arabia Saudită, doar pentru că au buletin de Oradea. Fireşte, pentru poduri, străzi, spitale, şcoli şi căldură edilii PSD vor aduce bani de-acasă, că lor le cresc în ogradă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
suntem milogi?
Inca o intrebare: cunoscut fiind faptul ca in Oradea rata somajului e destul de mica si ca o parte insemnata din impozitul pe salarii se reintoarce la primarie.. sa ne spuna domnul ziarist ce se intampla cu acei bani? De ce trebuie tratati oradenii ca niste milogi carora le da primaria pomana?
Postat 13 Octombrie 2015, 18:10 de User anonimizat
Domnu' ziarist... sa ne facem intelesi
Am recitit articolul si nu pot sa nu remarc ironia cu iz de badaran din ultima fraza: '..pentru poduri, strazi, spitale, scoli si caldura...'! Pai sa vedem: 1. pentru poduri si strazi platim deja rovigneta, accize, impozite pe auto. 2.pentru spitale si scoli avem dubla taxare pe salariu cu tot ce inseamna impozit, CAS, CASS. 3. Pentru caldura platim noi, beneficiarii, si inca cu varf si indesat, una din cele mai scumpe gigacalorii din tara. Da, stiu, avem psd la putere, care fura si 'nu trimite bani in teritoriu'.. pai de asta am votat presedinte din PNL.. ca sa mai scapam de hoti! din acelasi motiv oradenii si-au ales primar din PNL! Din pacate increderea populatiei in PNL incepe sa scada si tare mi-e frica ca daca apare vreun partid extremist pe scena politica, lumea o sa o muste doar ca sa scape de acesti hoti (PNL)
Postat 13 Octombrie 2015, 17:21 de User anonimizat
Elogii
Ai ramas cel mai bun, intelept, si se intelege, mai informat om de marketing al lui Bolojan. Ma mira ca inca nu esti pe statul de plata. Hmmmmm......?
Postat 13 Octombrie 2015, 16:44 de User anonimizat
cand se intalneste hotu' cu prostu'
Mai bine spunea-ti ca primaria in incapacitatea ei de obtine fonduri de la 'centru' prefera sa-i jupuiasca pe oradeni. Da, avem nevoie de investitii care sa creeze locuri de munca: sa ne spuna primaria cati oradeni muncesc pe santierele nou create in oras. Sa ne spuna cate firme din Oradea au participat la licitatii (in afara de cele de casa pe care le stim)! Daca a-ti fi un ziar impartial a-ti face voi o ancheta pe tema asta, inainte sa incercati sa-i convingeti pe oradeni cat de bine e sa plateasca taxe dublate in orasul cu cele mai mici salarii din tara.
Postat 13 Octombrie 2015, 13:51 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON