URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2022, 09:31

Hai să subvenționăm complet gigacaloria!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii locali ai USR i-au cerut primarului Florin Birta ca, măcar în acest an greu și complicat, să crească subvenția pentru cei din sistemul centralizat de încălzire, de la 30% la 50%. Asta ar însemna ca orădenii de la bloc să nu mai plătească 373 lei, ci 265 lei pe gigacalorie.

Eu sunt cam rezervat când e vorba de subvenții, nu neapărat pentru că nu sunt oameni care merită și trebuie să fie ajutați, ci pentru că încă nu avem un sistem corect care să poată fi aplicat.

La ora actuală, toți cei din sistemul centralizat primesc o subvenție, indiferent de venituri. Un doctor care stă la bloc și are 4.000 euro salariu pe lună, bașca un BMW de 100.000 euro în parcare, primește subvenții din impozitele tuturor orădenilor, la fel ca un muritor de foame uitat într-o garsonieră confort doi.

Băbuța din Episcopia, care mai vinde un pătrunjel în Piața Rogerius ca să-și cârpească pensia mizeră de 1.000 lei, nu beneficiază de subvenție, ba mai mult, Primăria a încălțat-o și cu un impozit curți-construcții de 1.000 lei pe an. Iar din acest impozit o câtime merge pentru subvenția la încălzirea domnului doctor.

E clar că sistemul e incorect și ar trebui gândit nu în funcție de modalitatea de încălzire, centralizată sau nu, ci de veniturile consumatorilor. Primarul Florin Birta, cu sarcini clare trasate de predecesor, a zis „pas” propunerii useriștilor, pe motiv că mai bine băgăm bani în reabilitarea sistemului decât să-i aruncăm pe subvenții suplimentare.

La București, costul unei gigacalorii este de 1.150 lei, iar bucureșteanul de rând, care are cel mai mare salariu din țară, plătește 350 lei. La Oradea, costul unei gigacalorii este de 528 lei, iar cetățenii, care au printre cele mai mici salarii din țară, plătesc 373 lei. Unde e dreptatea?

Și fiți siguri că atunci când Primăria Capitalei va risca să intre în faliment din cauza subvenționării termoficării, va sări Guvernul cu banii, ca de atâtea alte dăți, să-i scoată din necaz. Bani plătiți de noi toți, până la urmă.

Dacă noi avem subvenție 30%, atunci la fel să fie în toată țara! În acest caz, un bucureștean ar plăti 805 lei gigacaloria, iar un timișorean 500 lei. Ia să vedeți atunci cum le-ar sări lumea-n cap primarilor, cerându-le să reabiliteze sistemul.

Cum aceste lucruri nu se vor întâmpla însă niciodată, poate că și primarul Birta ar putea să mai slăbească presiunea financiară pe o populație afectată nu doar de cheltuielile cu încălzirea, ci și de inflația uriașă... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Sa eliminam subventia...
Dictaturile arabe dau fiecarui cetatean niste burse de sute-mii de dolari pe an. Un fel de impozit invers. Nu exista TVA. Asa au invatat ei din Coran. Mai nou, specialistii au decoperit ca bogatii sunt mult mai nocivi pentru planeta decit saracii. Au mai multe case, mai multe masini,chiar avioane, fac cheltuieli nesabuite, per total sunt poluatori si impacteaza negativ mediul si viata pe terra. In concluzie, se impune eradicarea saracilor. Da, a saracilor, prin exterminare pasnica.
Postat 06 Noiembrie 2022, 16:29 de excalibur
KP aka mama Omida
In sfârșit susțin ce zici. Doar comentariul asta
Postat 06 Noiembrie 2022, 14:31 de Sandu2100
Subvențiile de orice fel trebuie eliminate.
Motivele sunt simple ... subvenționarea, de la termie până la vouchere de orice categorie, distorsionează competivitatea, munca, efucacitatea și eficiența omului. Cum cerșetoria este interzisă, tot așa ar trebui și subvenționarea. În cazul termoficării, a subvenționa Gcal este o mare greșeală administrativă și financiară ... iar eliminarea ei este o necesitate ce trebuie însoțită de individualizarea completă a furnizării de utilități publice. De ce nu ar subvenționa primăriile și curentul, sau apa, ori internetul? De ce doar căldura? De de nu și pâinea zilnică? Mizeria asta cu subvențiile ține România în loc care, în sărăcia ei de idei și creștere reală de venituri, se vinde pe nimic oricui dă impresia că e mai tare-n portofel.
Postat 06 Noiembrie 2022, 13:04 de KP
Sa nu comparam mere cu pere...
Acel doctor care sta la bloc munceste de dimineata pana seara si are un salariu de 4000 euro si o masina de 100.000 euro...plateste impozit si "tribut" Primariei mii de lei pe an 10 lei ora de parcare impozit auto impozit pe salar corespunzator veniturilor si taxe si taxe si taxe...Șomerul asteapta social de la Primarie din banii doctorului nu face nimic toata ziua si trebuie ajutat sa stea la boc .... Pai nu a investit Primaria sute de milioane de EURO in magistrale, CET pe gaz rusesc pentru a putea beneficia oradeanul de pun pret mic la incalzire???? Si unde e pretul ăla mic??? Să plateasca doctorul pentru cel care se uita la telenovele???
Postat 06 Noiembrie 2022, 10:29 de strada
Tema de casa pentru ingineri, contabili si absolventi ai Scolilor de Primari
"Valoarea totală a subvențiilor de tarif la nivelul unui an este de aproximativ 20.000.000 lei (420.000 Gcal x 47 lei/Gcal), Pentru anul 2021, pierderile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică au fost estimate la 230.000 Gcal, evoluția în ultimii anii fiind următoarea: 2017 – 320713 Gcal, 2018 – 262.184 Gcal, 2019 – 219.757 Gcal, 2020 – 229.453 Gcal. Valoarea pierderii induse operatorului, determinată de starea tehnică a sistemului de termoficare este la nivelul unui an de peste 75 milioane lei (230.000 Gcal x 330,62 lei/Gcal)." Deci , subventia noastra era de 20.000.000 lei iar pierderile LOR 75 milioane lei .
Postat 05 Noiembrie 2022, 19:51 de excalibur
Având în vedere cele de mai sus se solicită alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a sumei 80.000 mii lei pentru Municipiul Oradea, Județul Bihor.
[https://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_HG_1217-2021.docx] 4.Prin adresa comună a Instituţiei Prefectului Județul Bihor nr. 10018/13.09.2021, respectiv a Consiliului Județean Bihor nr. 19911/13.09.2021, înregistrată cu nr. MDLPA 122.514/12.10.2021, a fost înaintat proiectul de hotărâre a Guvernului privind alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de 80.000 mii lei, pentru aprovizionarea cu gaz metan și asigurarea continuității serviciului publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în municipiul Oradea. Serviciul public de alimentare cu energie termică realizat în sistem centralizat în Municipiul Oradea, prin operatorul local, Termoficare Oradea SA deservește 70% din populația Municipiului Oradea (64.251 de apartamente, 226 de instituții publice (școli, licee, grădinițe), agenți economici (instituții bancare, unități de producție etc). În consecință de existența și funcționalitatea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica depinde asigurarea apei calde menajere pe toată durata anului și confortul termic pe durata sezonului rece. Sincopele în funcționarea sistemului pot genera, prin urmare, grave probleme sociale la nivelul Municipiului Oradea. Societatea Termoficare Oradea SA, operator SACET pe raza Municipiului Oradea, beneficiază de ajutor de stat acordat în perioada 2014 - 2019 operatorilor economici care prestează serviciul de interes economic general de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populație, ordin modificat și completat prin Ordinul 341 1/3817/2019. Ajutorul de stat constă în: a) alocarea din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale a unor sume pentru acoperirea integrală a diferenței dintre prețul de producere, transport, furnizare și distribuție a energiei termice livrate populației și prețurile locale ale energiei facturate populației b) alocarea de la bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale a unor sume pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, furnizare și distribuție a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif. Prețul local al energiei termice pentru consumatorii casnici (populație) este de 330,62 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar prețul local de facturare este de 283,14 lei/Gcal (inclusiv TVA), rezultând o diferență de 47,48 lei/ Gcal suportată din bugetul local. Valoarea totală a subvențiilor de tarif la nivelul unui an este de aproximativ 20.000.000 lei (420.000 Gcal x 47 lei/Gcal), Pentru anul 2021, pierderile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică au fost estimate la 230.000 Gcal, evoluția în ultimii anii fiind următoarea: 2017 – 320713 Gcal, 2018 – 262.184 Gcal, 2019 – 219.757 Gcal, 2020 – 229.453 Gcal. Valoarea pierderii induse operatorului, determinată de starea tehnică a sistemului de termoficare este la nivelul unui an de peste 75 milioane lei (230.000 Gcal x 330,62 lei/Gcal). Situația excepțională actuală este generată în primul rând de tendința de creștere a prețului gazelor naturale, care astfel cum arată tranzacțiile pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), este cu 259% mai mare față de prețul previzionat utilizat la elaborarea bugetului aferent anului 2021 pentru achiziționarea de gaz de către Societatea Termoficare Oradea SA (entitate subordonată Municipiului Oradea care prestează serviciul public de producere, transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat). Acest context determină imposibilitatea operatorului de a achiziționa întregul necesar de gaz pentru derularea activității în condiții optime în perioada imediat următoare. Costul estimat de operatorul Termoficare Oradea SA pentru achiziția combustibilului - gaze naturale necesar pentru perioada de iarnă octombrie 2021 - martie 2022, pentru cantitatea de 1,3 milioane MWh este de 110.500 mii lei, calculat la nivelul bugetat de 85 lei/MWh, În fapt, prețul tranzacționat în prezent pe bursă (BRM) este de 220 lei MWh, adică de 2,59 ori mai mare decât cel estimat, rezultând un necesar de plată în sumă de 286.000 lei (spre comparație, valoarea bugetului total al operatorului pe anul 2021 este de 263,000 mii lei). Este evident efort financiar peste posibilitățile reale ale operatorului, si în consecință fără intervenția imediată a Municipiului Oradea nu vor putea fi contractate cantitățile necesare de combustibil - gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. În susținerea solicitării, se arată că posibilitățile de finanțare ale Municipiului Oradea sunt reduse raportat la valoarea combustibilului de achiziționat (286.000 mii lei), care reprezintă aproape 40% din totalul veniturilor proprii ale municipalității. Pe de altă parte, Municipiul Oradea este obligat să apeleze la credite bancare pentru a susține numărul mare de proiecte de mare amploare cu finanțare europeană în curs de implementare dintre care parte din ele având cheltuieli neeligibile în procent de aproape 60% din totalul acestora. Pentru plata în avans a combustibilului a fost raportat un necesar de 13.841 mii lei și 4.565 mii lei pentru anul 2021. Având în vedere cele de mai sus se solicită alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a sumei 80.000 mii lei pentru Municipiul Oradea, Județul Bihor.
Postat 05 Noiembrie 2022, 19:44 de excalibur
Ce e SUBVENTIA?
SUBVENTIA este acea cheltuiala necesara unei gasti de tilhari, sau , ca sa-l citam pe Calinescu Florin, DERBEDEI, pentru a reduce presiunea populara gen 1907,horea,closca, doja. Deci, decidentii, pentru a disimula marile rapturi din averea obsteasca, creeaza o ceata (John Carpenter's The Fog), in care se amesteca dezvoltarea, fonduri europene,politica,mari tunuri tip privatizari si vinzari oneroase, diverse combinatii,artificii de revelion etc. Subventia este deci un anestezic, o iluzie ca viata e frumoasa si merita traita. E sacul cu porumb pe care il primea iobagul toamna, dupa ce umplea hambarul grofului / boierului, ca sa aiba de-o mamaliga si familia lui peste iarna. Mircea Chirila e de acord ca subventia oricum e prea mare in oradea, inutila si prost gestionata. Nu e nici o mirare ca e intrutotul de acord cu cuplul B&B, desi textul e alambicat, cu up and down, dus-intors... Distopia lui birta, "mai bine băgăm bani în reabilitarea sistemului decât să-i aruncăm pe subvenții suplimentare", este girata ab initio cu o limba strategica, clamind utopia: "Hai să subvenționăm complet gigacaloria!" . Oradea a solicitat de la guvern 60 milioane subventie pentru incalzirea orasului,acum un an, initial a primit mai putin dupa care suma s-a marit la 80.000.000 [ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/subventie-la-misto-guvernul-a-dat-oradiei-36-milioane-lei-din-cele-60-solicitate-3853904/ ] Deci, birta cerseste bani de la bucuresti pentru incalzirea oradenilor si eventual face o deturnare de fonduri?? Da, pentru ca POATE.
Postat 05 Noiembrie 2022, 19:39 de excalibur
In concluzie …
“…poate că și primarul Birta ar putea să mai slăbească presiunea financiară pe o populație afectată nu doar de cheltuielile cu încălzirea, ci și de inflația uriașă...” Din păcate nu-l lasă miza electorală din 2024. Atunci va ieși in fata cu “marile realizări” … care nu sunt “mici”, fără a vorbi despre costuri! Ma refer la cele suportate de majoritatea cetățenilor de rând, pentru ca nu toți au salarii și pensii “speciale” sau mașini scumpe, pe care lăudătorii regimului ii vor șterge din “istorie” precum faraoni pe sclavii “striviți” sub piramide. Ceea ce va rămâne va fi orașul lui B&B. Și chiar este un oraș frumos!
Postat 05 Noiembrie 2022, 13:12 de User anonimizat
O alta perspectiva.
Despre numarul mare de contracte ce ziceti? Circa o treime din populatie e legata la termoficare. Comparativ, Timisoara are circa o zecime. Nu era mai potrivita o mai mare independenta energetica? Volens, nolens, unde e raspandit sistemul trebuie sa fii cu el. Doar avem cel mai sistem, se stie (la noi totul e la superlativ).
Postat 05 Noiembrie 2022, 12:26 de User anonimizat
Este echitabil?
Sa compari munca unui medic cu a unuia care vinde patrunjel? Cine opreste pe fiecare sa se pregateasca pentru a fi retribuit corespunzator? Nu uita că Primăria , teoretic , desfasoara activitati pro cetateni nu sa ii jecmaneasca!
Postat 05 Noiembrie 2022, 10:58 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON