URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2022, 19:36

Primarul Florin Birta respinge propunerea USR Bihor de majorare a subvenției la încălzire. Vezi de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a respins joi, într-o declaraţie pentru BIHOREANUL, propunerea USR de majorare a subvenţiei la gigacalorie de la 30% la 50%.

Nu subvenții, ci investiţii

Potrivit primarului, oraşul trebuie să îşi concentreze eforturile financiare pe continuarea investiţiilor în infrastructură. "Nu putem majora subvenţia la gigacalorie, pentru că trebuie să finanţăm în continuare investiţiile în sistemul de termoficare", a declarat el.

Birta a spus că oraşul trebuie să îmbunătăţească în continuare performanţele sistemului de termoficare în pregătirea momentului în care acordarea de subvenții va fi interzisă.

"Anul viitor la final, când se va încheia cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare, vom avea 90% din reţelele primare reabilitate, după care vom intra între blocuri. Mai trebuie investit foarte mult, şi trebuie să ne grăbim, astfel încât în momentul în care sistemele europene vor interzice acordarea de subvenţii orădenii să beneficieze de un preţ al gigacaloriei accesibil", a spus Birta.

"Foarte mulţi vor să treacă la CET"

Primarul consideră că rezultatele investiţiilor de zeci de milioane de euro făcute din banii orădenilor, cu cofinanţare europeană, încep deja să se vadă. "Investiţiile făcute au contribuit la faptul că în momentul de faţă avem cel mai scăzut preţ de producţie al gigacaloriei din ţară, iar orădeanul nu mai stă cu săptămânile fără încălzire şi apă caldă", a spus Birta.

Potrivit edilului, chiar şi în momentul de faţă sistemul centralizat de termoficare este competitiv cu încălzirea pe gaz sau combustibili solizi. "Anul trecut, când preţul gazului a explodat, am majorat preţul gigacaloriei cu 60%, iar această creştere a fost împărţită între orădeni şi bugetul local. Prin comparaţie, costurile orădenilor care se încălzesc pe gaz au crescut cu 100%", a spus Birta.

Acest fapt a făcut ca numărul cererilor de racordare la sistemul centralizat de termoficare să fie în creştere. "Foarte mulţi dintre cei care se încălzesc pe gaz vor să treacă la CET. Termoficare a avut două cereri de racordare inclusiv din partea a două blocuri din cartierul Luceafărul care se încălzeau pe gaz", a spus Birta.

Trei pe zi

Afirmaţiile primarului sunt susţinute şi de directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu. Potrivit acestuia, dacă înainte societatea primea doar cereri de debranşare, anul acesta a înregistrat peste 100 de cereri de racordare la reţea. În medie, societatea preia trei noi consumatori pe zi.

De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, mai mulți consumatori din zona centrală a orașului, la care Termoficare dorea să renunțe, s-au opus debranșării de la rețea și au rămas în continuare clienții operatorului centralizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Zic hAuristii ca Europa e comunista, in timp ce ei cer nationalizari, companii de stat, suvbentii
Liberalizarea pretului la gaz ne-a fost ceruta de catre UE de cand am intrat in uniune. (si adevarul e ca dupa liberalizare preturile chiar au scazut timp de 6-12 luni, pana a inceput razboiul si a intervenit iar statul pe piata) Dupa cum zice articolul si primarul, curand vine deadline cand nici subventie numai avem voie sa dam!
Postat 05 Noiembrie 2022, 04:55 de unu
Cnd te lauzi ca ai "cel mai scăzut preţ de producţie al gigacaloriei din ţară" si totusi practici cel mai mare pret la vanzare, se cheama ca esti singurul cinstit intre escroci.
una e sa faci calcule doar pe costul gazului, fara costul centralei, fara amortizari de investitii, fara costurile sistemului de transport, conducte, pompe (care consuma curent), renovare (ca au nevoie de investitii, sunt de peste 50 ani vechi (si dupa cum bine a mentionat si CT si primarul cand se incheie etapa 3 avem magistralele renovate, dar inca trebuie renovat tot ce e in retea secundara, asa ca inca e nevoie de investitii ptr multi ani!), costuri cu certificate CO2 (care nu le platesti cu centrala de apartament), costuri cu personal, interventii, mentenanta. Da, era bine daca tineam in conservare, ptr backup, si niste capacitati de productie pe carbune de backup sau suplimentare! S-or fi gandit ei ca recupereaza un ban din valorificare fier vechi, teren, una alta, dar totusi.. in criza realizezi cat valoreaza sa ai provizii. Si geotermalul e tot energie, tot capacitate suplimentara in acelasi mix de retea, dar mai eco, cat timp si reinjectam. Diversificarea e buna, poate reusim sa integram si incinerare deseuri, biogaz de la halda de gunoi, nitel de biomasa. Nu putem sa ne oprim cu dezvoltarea unde suntem, ca mai avem mult potential
Postat 04 Noiembrie 2022, 21:03 de unu
Birta, revenit din amnezie?
Cnd te lauzi ca ai "cel mai scăzut preţ de producţie al gigacaloriei din ţară" si totusi practici cel mai mare pret la vanzare, se cheama ca esti escroc.
Postat 04 Noiembrie 2022, 13:39 de 1x1
Dandy Florin
Am uitat sa precizez ca Oradea, precum alte orase mari cu incalzire centralizata din tara, primeste subventii substantiale de la guvern, bani cash, nerambursabili . [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ne-au-ars-guvernul-lui-citu-aloca-oradiei-doar-36-milioane-lei-din-cele-60-cerute-pentru-subventionarea-gigacaloriei-167401.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/arsi-cu-incalzirea-in-prag-de-iarna-termoficare-oradea-pregateste-cea-mai-drastica-scumpire-a-incalzirii-167207.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caldura-la-suprapret-scumpirea-gigacaloriei-cu-40-ii-arde-pe-oradeni-la-buzunar-dar-se-anunta-luni-si-mai-grele-168795.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/florin-birta-voi-propune-consiliului-local-ieftinirea-gigacaloriei-cu-cat-ar-putea-scadea-facturile-de-incalzire-in-oradea-168686.html ]. Stati cu ochii pe ei, si pe buzunare!
Postat 04 Noiembrie 2022, 08:20 de excalibur
CIOCOII VECHI ȘI NOI
Nu e pentru cei mulți ăștia .......
Postat 04 Noiembrie 2022, 08:09 de Jianu
Luati subventie de la birta
Gazul costa 0.31 lei/kwh. 1 gigacalorie = 1162.22222222 kilowatt hours. Deci, 1162kwh*0.31lei/kwh=362 lei. Atita costa o gigacalorie produsa intr-o centrala de apartament, intr-o vila in grigorescu,sintandrei. Nu sinmartin, nu oradea mare. Termoficare o vinde votantilor lui birta si bolojan cu 562, in conditiile in care cumpara gazul din reteaua transgaz, cu 30% mai ieftin (inainte sa inceapa liberalizarea PNL forever), vinde curent pe bursa. Diferenta de 200 lei reprezinta pierderi,costuri,neperformanta. Dupa zeci de milioane investite in ultimii ani, diferenta ii priveste direct, le apartine in totalitate. Este pretul prostiei,fuduliei,arogantei,lipsei de studii si specialisti,plus ambitiei de a fi verzi,nepoluanti,docili si supusi. In concluzie, tot ce depaseste 362lei nu este SUBVENTIE, este taxa pe FRAIER in oradea. Cei care nu concep ideea acestei subventii, pot sa se racordeze la gaz sau sa se incalzeasca cu lemne. La 400 lei/mster ai cca 400kg lemn, 1leu/kg. Cu un kg de lemn obtii cca 4kwh de caldura deci 0.25lei/kwh . Mai ieftin ca gazul, dar cu costuri de depozitare,manipulare,mentenanta. Nu va lasati pacaliti de acesti pacalici...
Postat 04 Noiembrie 2022, 07:32 de excalibur
Exact asta mai lipsea
Să dea din impozitele tuturor subvenție la gigacalorie. Și asta e destul sau, dacă iau în calcul că primăria nu îmi dă nici asfalt în 2022, după atâția ani în UE, aș putea zice chiar prea mult această subvenție care o avem în prezent.
Postat 04 Noiembrie 2022, 06:58 de Vio_427
“cel mai CET”
Turbina noua a avut toata iarna nevoie de cazanul vechi (convertit la gaz), se observa asta prin fumul scos pe cosul vechi. Centrala noua e subdimensionata si nu e de mirare, trebuie sa acopere necesitatile intregului oras. E de dezbatut si ar trebui sa o faca specialistii, probabil a fost o eroare desfiintarea CET-ului 2, fiind de putere mai mare si mai modern, probabil putea fi convertit la gaz. Desi si aici e de dezbatut, in contextul “crizei” de gaz poate trebuia pastrat un cazan pe carbune (daca si Germania se gandeste sa reporneasca centralele pe carbune). Acum cu investitia Nokian capata sens miscarea, valoarea imobiliara a terenului.
Postat 04 Noiembrie 2022, 06:44 de User anonimizat
subventii...
Intr-adevar, impozitele fraierilor care nu sunt conectati la sistemul centralizat pentru ca nu au aceasta optiune trebuie sa mearga intr-o proportie si mai mare la ajutorarea celorlalti...nu e suficient ca deja se contribuie in mod inechitabil la acest sistem de subventionare (de altfel si reabilitarile se fac pe banii tuturor). PS sunt beneficiar, dar parca nu pot fi atat de ipocrit
Postat 04 Noiembrie 2022, 06:37 de Ioan75
Pupilul asta pune jos o promotie de absolventi de termotehnica,masini termice, hvac
Poza e de colectie, dar bine aleasa, de Danut...Ce inseamna sa ai gindire sanatoasa,mintile cu tine, nu trebuie nici macar sa te consulti cu vreun CONSILIER. Pur si simplu ai o erectie,iei un sacou pe tine, te duci la tabla iar restul vine de la sine. Papagalii de la USR si-au dat jos chilotii in fata primariei si primarului care este:„USR Oradea solicită Consiliului Local Oradea şi Primarului Municipiului să majoreze cu titlu excepţional şi temporar, pentru iarna 2022/2023, cu cel puţin 110 lei subvenţia acordată pentru preţul către populaţie al gigacaloriei..." Chiar asa? Dar nu sunt curiosi cum functioneaza termoficare sa? cit costa materia prima, gazul? cu cit cumpara gazul de la transgaz? cit obtine din vinzarea curentului? cit costa salariile? cit costa mentenanta rachetei? cit e redeventa pe care o plateste primariei? cit sunt pierderile? cum calculam amortismentele? Nu vrem sa stim cum functioneaza cel mai cel CET din tara? Poate e la fel de performant ca aquaparkul...si noi habar n-avem
Postat 03 Noiembrie 2022, 21:32 de excalibur
Desigur.
De acord, dar nu doar in retele primare, magistrale, ce se vede in poze. Si cele secundare, puncte termice, module, ce nu intra in poze. Inadmisibil sa ai magistrala noua si punct termic din anii’70.
Postat 03 Noiembrie 2022, 20:05 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON