URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă domnul Sîrca aducea ca exemplu un bătrân locuitor din Oncea sau Episcopia, care chiar trudeşte cu mâinile lui livada rămasă din moşi strămoşi, parcă mai înţelegeam demersul. Dar să aduci un coleg cu o pensie ce bate pe la 10 mii de lei, care se plânge că are o jumate de hectar în intravilan şi trebuie să dea două mii de lei pe an impozit, chiar că-mi vine să deschid un cont pentru ajutorarea organelor nedreptăţite!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Orașul betoanelor, în care bieții cetățeni sunt expropriați mai rău ca în comunism de dragul demolărilor maniacale. Cam ăsta e, de ani buni, narativul opoziției din Oradea, expertă, în lipsă de idei, în a contesta până și proiectele cerute de cetățeni și de evidentă utilitate publică. S-a întâmplat cel mai recent joia trecută, când șeful grupului PSD din Consiliul Local, Adrian Madar, a condamnat planul municipalității de a expropria 3.600 metri pătrați ai unui dezvoltator imobiliar.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre Oradea Arena, prima sală polivalentă a orașului cu peste 5.000 de locuri?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut.
27 Ianuarie 2022, 18:20

Una caldă, una rece! Consiliul Local Oradea a ieftinit încălzirea, dar scumpeşte apa rece

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea, reunit joi în prima şedinţă ordinară din 2022, a hotărât pe de o parte ieftinirea încălzirii, iar pe de altă parte scumpirea apei reci plătite de orădeni.

Gigacaloria se ieftineşte cu 23 de lei!

După cum primarul Florin Birta a promis încă de săptămâna trecută, consilierii locali au fost chemaţi joi să aprobe ieftinirea încălzirii plătite de orădeni de la 396 lei la 373 lei, fără TVA.

"Aşa cum am spus, în momentul în care am crescut tarifele Termoficare, având în vedere preţul de achiziţie a gazului, când Guvernul României ne va aloca bani, noi vom reveni asupra preţului şi vom scădea proporţional", a declarat Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Edilul a arătat că municipalitatea orădeană are alocată de la bugetul central suma de 11,7 milioane lei pentru compensarea a jumătate din diferenţa dintre preţul gazului plafonat de Guvern la 250 lei pe MWh și valoarea cu cât îl cumpără de pe piaţă, fapt pentru care a decis ca acest ajutor financiar să se reflecte în facturile orădenilor.

"Ne-a reieşit o scădere a preţului gigacaloriei de la 396 lei la 373 lei către populaţie, o reducere de 23 lei care se va calcula odată cu facturile emise începând din 1 ianuarie", a spus edilul.

Printre cele mai ieftine din ţară...

Potrivit primarului Birta, societatea orădeană de termoficare produce în prezent una dintre cele mai ieftine gigacalorii din ţară, la un preţ total de 528 lei.

Pentru comparaţie, preţul unei gigacalorii în Cluj-Napoca este de 739 lei, în Timişoara de 851 lei, în Craiova de 931 lei, iar în Arad de 1.156 lei.

"Aici se văd acele investiţii de circa 200 milioane de euro făcute în sistemul de termoficare din 2008 până în prezent", a spus Birta.

Primarul a ţinut să precizeze că "până acum, chiar dacă au fost temperaturi foarte scăzute, orădenii au avut căldură şi confort termic în case şi nu s-a întâmplat, ca în alte locuri, să rămână o săptămână fără încălzire şi apă caldă".

La CET e mai ieftin

Potrivit edilului, clienţii Termoficare sunt cu atât mai avantajaţi cu cât, spre deosebire de orădenii care se încălzesc cu centrale pe gaz, beneficiază de subvenţii încrucişate.

"Avem în Oradea consumatori care se încălzesc pe gaz, cu centrale proprii, care s-au trezit cu facturi duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în schimb cei care sunt clienţii Termoficare plătesc cu doar 40% mai mult faţă de anul trecut", a spus edilul.

Birta a arătat că, în cazul acestora, municipalitatea îşi va dubla din ianuarie subvenţia pe gigacalorie, de la 15% la 29%.

În ciuda acestui fapt, preţul plătit de orădeni, de 373 lei pe gigacalorie, este peste cel din Cluj Napoca (315 lei), Braşov (264 lei) sau Bucureşti (163 lei).

"Politica noastră a fost ca banii economisiţi să fie investiţi în reţelele de termoficare. Am reuşit să reducem pierderile pe sistem de la 50% în 2008 la 24 - 25% în prezent. Nu am dat bani pe subvenţii, dar am investit în reţele. Pentru a reuşi să stopăm creşterea preţurilor, va trebui să continuăm investiţiile", a spus Birta.

"Guvernul României alocă fonduri..."

În mod surprinzător, proiectul de hotărâre privind ieftinirea gigacaloriei plătite de orădeni a fost adoptat cu voturile consilierilor locali ai PNL şi UDMR. Social-democraţii, conduşi de Adrian Madar (foto jos) s-au abţinut.

Pesediştii au fost supăraţi că primarul Florin Birta şi-a permis să anunţe ieftinirea gigacaloriei, în condiţiile în care subvenţia vine de la bugetul central şi nu de la Primărie.

"Eu am înţeles aşa: Guvernul României alocă pe criterii transparente fonduri pentru subvenţionarea gigacaloriei, ori dumneavoastră aţi ieşit şi aţi spus că veţi scădea preţul ca şi cum ar fi fost posibil să folosim pentru altceva aceşti bani", i-a reproşat Madar primarului.

Consilierul l-a acuzat pe Birta că a dezinformat "prin omisiune" presa şi opinia publică.

"Puteam să păstrăm acelaşi preţ"

În replică, Florin Birta i-a spus lui Madar că "de dezinformări prin omisiune probabil vă ocupaţi dumneavoastră". Primarul a arătat că a promis "de la bun început" că, în eventualitatea în care municipalitatea orădeană va primi fonduri de la bugetul de stat, va reduce preţul gigacaloriei plătit de populaţie.

Mai mult, primarul a spus că Primăria putea folosi cele 11,7 milioane lei pentru a diminua nu partea din gigacalorie acoperită de orădeni, ci subvenţia pe care o acordă bugetul local. „Puteam să păstrăm acelaşi preţ plătit de populaţie şi să scădem subvenţia acordată de Primărie pe gigacalorie".

Se scumpeşte apa!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, şi tot cu opoziţia PSD, căruia i s-au alăturat de această dată şi reprezentanţii UDMR, Consiliul Local a hotărât şi scumpirea tarifelor practicate de Compania de Apă Oradea. Începând de luna viitoare, preţul metrului cub de apă plătit de orădeni se va majora cu 16%, de la 3,55 lei la 4,14 lei, iar cel al canalizării cu 40%, de la 2,44 lei la 3,42 lei.

Consilierul local Adrian Madar s-a opus din capul locului, cerând încă din deschiderea şedinţei eliminarea acestui punct de pe ordinea de zi, considerând iniţiativa ca "inoportună". Cum materialul a rămas pe ordinea de zi, în ciuda opoziţiei PSD-UDMR, social-democratul le-a cerut în plen consilierilor PNL să nu îl voteze. "Rog colegii de la PNL să nu voteze acest material", a spus Madar.

Consilierul a argumentat că operatorul de apă şi canalizare are bani, pe când orădenii, nu. "Pe de o partea avem CAO, care dispune de resurse excedentare, adică are bani de n-are ce face cu ei, iar pe de altă parte avem cetăţenii care sunt obligaţi să plătească facturi uriaşe (...) Adică, transferaţi şi mai mulţi bani la cei care nu au ce să facă cu ei, de la cei care nu au".

Actualizare cu preţul energiei

În replică, primarul Florin Birta a arătat că tarifele de apă şi canalizare se actualizează doar cu avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, pe care Compania de Apă Oradea l-a obţinut argumentând majorarea de preţuri cu scumpirea curentului electric.

"Aceste preţuri la apă şi canal au fost actualizate doar cu diferenţa dată de creşterea preţului la energia electrică", a spus Birta.

Primarul a arătat că în prezent CAO se află pe locul 43 dintr-un total de 45 de operatori de utilităţi din punct de vedere al preţului utilităţilor.

"După această majorare de tarife probabil o să urcăm pe locul 35 - 36, dar nu pentru mult timp, pentru că şi celelalte municipii îşi vor creşte costul apei", a spus Birta.

Prin documentele transmise municipalităţii, conducerea CAO a justificat necesitatea majorării tarifelor prin faptul că sumele obţinute suplimentar vor trebui folosite pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, rambursarea împrumuturilor luate pentru reabilitarea conductelor şi continuarea investiţiilor în modernizarea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ca C.A.O.
O scumpire mult asteptata si multdorita, dupa succesul Termoficarii. Aici consultam profitul acestei afaceri de succes oradeane : [ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ] Ei,cum e cu profitul? 8 262 931 lei/2020 ; 15 782 219/2019 ; 19 295 825/2016 . Acuma, cu scumpirea curentului, se impune marirea tarifului la apa, pentru a mentine profitul neintinat. Dom' birta, ce facem cu tramvaiele, ca ele merg cu curent, si nu putin...Vi se pare acceptabil 3 lei/calatorie ? Ce ziceti de un 40% ca la canalizare ? Ca tramvaiul nu merge tot la vale, ka kanalizare-a ... Gospodin birta, mare gospodar. Fara nici un efort ,ai sanse maxime sa-ti depasesti mentorul,precursorul, ctitorul Orazii mari,acum in tot judetul . Asteptam si pe dom' chirila sa sustina canalizarea orasului. Enjoy
Postat 27 Ianuarie 2022, 20:42 de excalibur
Birtutuuleee
Inteleg ca scumpesti apa rece pe motiv de curent scumpit.. daa cu apa ce merge pe budăă ce ai? Canalele PUT mai peste tot in oraș, deci e clar ca nimic nu se pompeaza.. eu as zice sa o si incalzesti de banii astia. Sa inteleg ca totusi o vei ieftinii dupa plafonarea pretului la energie?!?
Postat 27 Ianuarie 2022, 19:03 de oradeanbihor
16% apa rece? de ce? aerul cand il scumpiti ?
banuiesc ca procentul de 16% se aplica si la apa maro livrata de caCAO? filtrele negre banuiesc ca nu ni le deconteaza caCAO pentru apa maro livrata in case ? trai bun in oradea inca nu platim pentru aer dar urmeaza ...
Postat 27 Ianuarie 2022, 18:59 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7141 RON
  • 1 EUR = 4.9474 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON