URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2022, 15:33

„Avem cea mai mică subvenţie din ţară”. USR cere Primăriei Oradea să majoreze de la 30% la 50% subvenţia pe gigacalorie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Oradea cere Primăriei locale să majoreze "cu titlu excepţional şi temporar", de la 155 lei la 265 lei, adică de la 30% la 50%, subvenţia pe gigacaloria facturată populaţiei.

Doar iarna aceasta!

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de USR Bihor, "perioadele excepţionale reclamă măsuri excepţionale", de natura majorării procentului subvenţiei la încălzire.

„USR Oradea solicită Consiliului Local Oradea şi Primarului Municipiului să majoreze cu titlu excepţional şi temporar, pentru iarna 2022/2023, cu cel puţin 110 lei subvenţia acordată pentru preţul către populaţie al gigacaloriei, respectiv să majoreze acest ajutor până la 265 de lei pe gigacalorie (o majorare a subvenţiei de la 30% din preţul de cost al gigacaloriei, în prezent, la 50% din preţul de cost al gigacaloriei)", au transmis reprezentanţii formaţiunii politice.

În urma unei analize comparate, reprezentanţii USR au ajuns la concluzia că municipiul Oradea se numără printre puţinele din ţară care şi-a modernizat sistemul de termoficare, în care "a investit zeci de milioane de euro din taxele şi impozitele orădenilor şi din fonduri europene".

Măsura, luată în detrimentul altor soluţii cum ar fi extinderea reţelelor de gaz, a început să dea rezultate. "Oradea produce gigacaloria cu preţul de 528 lei, la jumătate de preţ faţă de Bacău (1.193 lei) şi Bucureşti (1.150 lei) şi cu circa 30% mai ieftin decât la Timişoara (715 lei)", se menţionează în comunicat.

Orădenii nu beneficiază de sprijin!

USR-iștii acuză faptul că, în ciuda răbdării manifestate în timpul şantierelor prelungite şi a contribuţiei financiare la reabilitarea sistemului, orădenii nu văd rezultatul eforturilor depuse.

„În ciuda faptului că în Oradea costul de producţie al gigacaloriei este cel mai mic, avem cel mai mare preţ de vânzare către populaţie şi cel mai mic procent de subvenţie, 30% (155 lei), faţă de 50% (366 lei) la Timişoara sau 70% (800 lei) la Bucureşti", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Uniunii, chiar dacă Primăria Oradea ar majora subvenţia la 50%, aceasta tot ar fi, în continuare, cea mai mică din ţară.

„Orădenii au contribuit cu bani din propriile buzunare în anii precedenţi, au suportat cu stoicism şi înţelegere disconfortul şantierelor pentru modernizarea sistemului centralizat, dar în momentul critic actual nu beneficiază din partea autorităţilor locale de măsuri de sprijin similare cu cele acordate altor cetăţeni români", spune preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu.

La rândul său, liderul USR Bihor, Silviu Dehelean, consideră că populaţia trebuie să simtă că eforturile depuse dau rezultate. „Orădenii trebuie să vadă faptul că toate lucrările făcute în oraşul lor le aparţin, că sunt beneficiarii lor direcţi, că fondurile europene se traduc în calitatea vieţii. Dacă Oradea produce încălzire ieftină în urma investiţiilor în sistemul de încălzire, atunci orădenii trebuie să simtă asta atunci când îşi plătesc asociaţia", susţine Dehelean.

Tabelul comparativ transmis de USR:

În paralel, "pentru echitate", USR-iştii au cerut adoptarea unor măsuri de sprijin şi în cazul orădenilor care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar au contribuit din impozitele şi taxele lor la reabilitarea acestuia şi se confruntă cu acelaşi context economic dificil. Trimiterea face referire la locuitorii care se încălzesc cu gaz, lemne sau peleți și care nu beneficiază de niciun sprijin din partea bugetului local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
AUR nu are nimic comun cu dreapta
sunt doar o stanga ultranationalista. Nu au nimic cu libertatea economica, a minoritatilor, de expresie (ca unii sunt mai ciudati si vor sa insulte mari eroi nationali sau martiri religiosi). AUR viseaza doar piata inchisa, fara exporturi, subventii peste subventii. Cu toate relele, macar USR vorbeste despre echilibrarea economica intre mediul rural si urban (vorbesc dar nu prea au ce sa faca ca primari nu au), iar doar unii politicieni locali pe la judete si primarii mai ies in evidenta cu anumite succese, precum in Alba.
Postat 04 Noiembrie 2022, 20:11 de unu
Oradeanbihor
Babele se spala in Italia, capsunile se culeg in Spania si sparanghelul in Germania. Momentan sunt cu Lovin in hAustria , Sosoaca a fost refuzata::::))))
Postat 04 Noiembrie 2022, 18:44 de Sandu2100
comunistii de la USR
De dreapta sunt cei de la AUR. USR e de stanga. Dupa cum vedeti promoveaza asistenta sociala.
Postat 04 Noiembrie 2022, 09:56 de testtest
Vizionarii din birtin si sinmartin
[ https://www.theblaze.com/news/wind-farm-germany-coal-mine ] [ https://www.activenews.ro/stiri/Germania-demoleaza-un-parc-eolian-pentru-a-si-extinde-minele-in-timp-ce-noua-ni-se-cere-sa-le-inchidem-177116 ] [ https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/criza-energetica-iasul-face-profit-din-vanzarea-de-energie-carbunele-ne-va-salva-la-iarna--332759.html ] Puneti mina pe carte...
Postat 04 Noiembrie 2022, 08:05 de excalibur
O observatie.
Toate investitiile publice se fac din banii tuturor, strada lui X nu e asfaltata doar din banii lui X. Subventii exista si la zboruri, tot din banii tuturor, nu doar din banii lui X care zboara. Unele activitati sunt subventionate, justificat sau nu. Caldura mi se pare o necesitate, chiar daca nu beneficiaza toti, zborul nu. I rest my case.
Postat 04 Noiembrie 2022, 07:47 de User anonimizat
primaria chiar subventioneaza sistemul de termoficare din plin
ca inca da subventie de 30% din cost (as vrea si eu sa imi plateasca 30% din plinul la rezervor) e doar o parte. Toate investitiile publice in reteaua de termoficare, tot din bani publici sunt facute, ai tuturor oradenilor, inclusiv a celor care se incalzesc pe lemne, gaz, curent, pompe de caldura. Pinonel are dreptate. Nu vreau sa zic ca sa nu mai investeasca primaria in termoficare, ba chiar sa elimine pierderile, sa vanda gigacaloria si mai ieftin, si mai eficient, si cu geotermal, dar doar subliniez ipocrizia politicienilor de a imparti cu subventii (ca e mare generozitate si demnitate umana sa donezi banii vecinului la saraci) chiar mai multe decat deja existente
Postat 04 Noiembrie 2022, 06:13 de unu
...si se declara de dreapta
vrem ca sa investeasca primaria, si fabrica mercedes, sa faca retele moderne de termoficare, si modele noi de masini rapide, dar sa fie si pe gratis, subventie la termoficare, si pe gratis mercedesul, ca doar inflatia asta de 16% e de la mama natura, nu e rezultatul politicilor de finante publice, la banci centrale si bugetare din partea autoritatilor. Sa tipareasca bani si sa imparta gratis, ca apoi platesc fraierii inapoi, sub forma de impozit, doar ca nu se prind prostii, se cred ca noi uniunea salvatorilor i-am salvat. Iar daca tot impartim cu usuratate banii ce vi-i confiscam prin taxe, impartim la toti, si la termoficare si la gaz, si la lemne, nu fii zgarcit politicianule ca nu de la tine dai, platesc fraierii impozit, platesc fraierii de cetateni inflatia asta zi de zi
Postat 04 Noiembrie 2022, 06:08 de unu
haide, usr, dezmorteste-te si fa-te vizibil!
bravo, USR! incepeti sa va treziti si sa miscati ceva pe plan local. hai ca puteti mai mult! suntem cu ochii pe voi.
Postat 03 Noiembrie 2022, 19:37 de roger
Sa mai calculam o data
Guvernul Meu livreaza gaze poporului Sau cu 0.31 lei/kwh. 1 gigacalorie = 1162.22222222 kilowatt hours. Deci, 1162kwh*0.31lei/kwh=362 lei. Asta e pretul corect. Restul e prostie si furt. Si ceva pierderi,na...
Postat 03 Noiembrie 2022, 18:55 de excalibur
@ sandu
Inca mai esti pe aici sau te-ai intors sa speli babe pa qr pa hanglia?
Postat 03 Noiembrie 2022, 18:17 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Ce calorii îți trebuie, tu ești pe lemne
Postat 03 Noiembrie 2022, 17:28 de Sandu2100
@ pinonel
Am mai vrea sa stim exact cum e calculat si care e pretul real al gigacaloriei, de asemenea am vrea sa stim unde se regaseste contravaloarea curentului produs in cogenerare si am vrea sa mai stim ceva despre certificatele verzi jonglate de pmo. S-ar putea sa nu mai fie nevoie de nici o subventie daca sistemul nu ar fi capusat.
Postat 03 Noiembrie 2022, 16:33 de oradeanbihor
Si mai ce ati vrea?!
Nu mi se pare normal ca jumatate din populatia Oradiei sa plateasca pt. cealalta jumatate!
Postat 03 Noiembrie 2022, 16:09 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON