URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2022, 08:00

Explozie la gaze! Criza riscă să ardă la buzunar 14.000 de familii din Oradea, dar și firmele deservite de Distrigaz Vest

Explozie la gaze! Criza riscă să ardă la buzunar 14.000 de familii din Oradea, dar și firmele deservite de Distrigaz Vest NE-AM ARS! Gazul consumat de orădeni s-a scumpit, într-un singur an, de la 185 lei/MWh la 1.962 lei/MWh. „Nimeni nu știe cât de mari vor fi facturile la iarnă. Dacă statul nu va reuși să asigure plafonarea promisă la 310 lei/MWh, românii vor fi în imposibilitatea să își plătească încălzirea”, a declarat BIHOREANULUI președintele Asociației Române pentru Protecția Consumatorului de Energie, Septimiu Nicolas
Explozie la gaze! Criza riscă să ardă la buzunar 14.000 de familii din Oradea, dar și firmele deservite de Distrigaz Vest VINE IARNĂ GREA! Sistarea alimentării Europei cu gaze din Rusia a aruncat în aer piața energetică. „Va trebui să ne așteptăm la ce este mai rău. Nu m-ar mira ca prețul gazului, și așa enorm, să se dubleze peste iarnă”, avertizează președintele Asociației Române pentru Protecția Consumatorului de Energie, Septimiu Nicolas
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții firmelor deservite de Distrigaz Vest au avut săptămâna trecută un șoc. Furnizorul orădean de gaz a notificat încetarea serviciilor. „Începând din 1 octombrie 2022, contractul de vânzare-cumpărare gaze naturale (cu servicii incluse de transport, distribuție, înmagazinare) își încetează valabilitatea”, a transmis Distrigaz.

Și consumatorii casnici vor avea de suferit! Tot de luna viitoare, pentru ei prețul va crește la 1.962 lei/MWh, de 10 ori peste tariful din aceeași perioadă a anului trecut!

Se închide robinetul!

Criza gazului face victime! De luna viitoare, Distrigaz Vest renunță la clienții non-casnici, care consumă volume mari. „Încetarea raporturilor contractuale cu dumneavoastră operează din 1 octombrie 2022 cu respectarea unui termen de preaviz rezonabil, respectiv de 30 de zile calendaristice”, menționează notificarea transmisă firmelor din Oradea la începutul săptămânii trecute.

Consumatorii își pot alege alt furnizor sau vor primi unul din oficiu. „În eventualitatea în care în termenul preavizului nu stabiliți un raport contractual în regim concurențial cu un alt furnizor, veți fi preluat de un furnizor de ultimă instanță în condițiile Ordinului ANRE 110/2022”, a explicat compania.

Potrivit notificării, societatea a luat decizia având în vedere „instabilitatea pieței de energie” generată de conflictul din Ucraina, previziunile specialiștilor, care estimează că „prețul gazelor naturale va fi în continuă creștere”, și prevederile legislative care plafonează prețul gazelor naturale. Prin urmare, renunță la clienții non-casnici „pentru a preveni o situație generatoare de costuri mult mai mari, atât pentru noi, ca furnizor, cât și pentru dumneavoastră în calitate de client”.

Adio, firme! 

Contactați de BIHOREANUL, reprezentanții Distrigaz Vest au refuzat să facă orice declarație pe marginea acestei măsuri fără precedent. „După ce 12 ani a făcut eforturi să atragă clienți, compania e nevoită să renunțe la clienți - firme, pentru că nu îi mai poate ține”, a explicat în schimb BIHOREANULUI președintele Asociației Române pentru Protecția Consumatorului de Energie (ARPCE), Septimiu Nicolas (foto). Motivele sunt simple: „Firma trebuie să plătească gazul în avans. Se împrumută, vinde gazul la preț plafonat, după care își primește compensarea de la stat peste câteva luni”.

În condițiile în care prețul gazului pentru firme se menține în continuare plafonat la 370 lei/MWh cu TVA inclusă, iar prețul pe bursă variază între 1.000 - 1.200 lei/MWh, deci aproape triplu, efortul financiar al furnizorilor este considerabil. „Nu au cum să susțină din credite de milioane de euro, în funcție de portofoliul de clienți, mai ales că de fiecare dată cumpără gazul tot mai scump”, spune președintele ARPCE.

De altfel, potrivit presei centrale, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), arbitrul pieței energetice, a avertizat Guvernul că actualul mecanism de plafonare a prețurilor va obliga unii furnizori să renunțe la clienți. „Având în vedere impactul situației actuale din piața de energie asupra furnizorilor/traderilor, considerăm necesară înființarea de către statul român a unor companii de trading (n.r. comercializare) pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață”, se arată în nota ANRE.

„Piața e bulversată”

Decizia Distrigaz Vest de a renunța la consumatorii non-casnici a luat prin surprindere reprezentanții firmelor. „Contractul în vigoare expiră pe 21 septembrie și în fiecare an fac prelungire pe 12 luni. Acum, în loc să primesc prin email anexa la contract, am primit notificarea de reziliere”, a declarat BIHOREANULUI administratorul unei firme.

Client al Distrigaz Vest din 2016, orădeanul a căutat alt furnizor pe comparatorul de prețuri disponibil pe site-ul ANRE. „Piața este bulversată. Dacă inițial erau cam 23 de firme care făceau oferte, acum au mai rămas doar 3 sau 4, iar cifrele nu par actualizate”, spune omul.

Având în vedere situația, va apela la un furnizor pe care îl cunoaște: „Voi trimite o solicitare firmei E. ON Energie, cu care am contract pentru consumul de acasă”. Oricum, compania este unul dintre cei patru furnizori de ultimă instanță la care sunt alocați consumatorii rămași fără sursă de gaz, și are obligația să alimenteze clienții la același preț plafonat de 370 lei/MWh.

De 10 ori mai mult!

O lovitură și mai năucitoare au primit, însă, consumatorii casnici! În paralel cu notificările de încetare a contractelor transmise firmelor, Distrigaz le-a trimis celor circa 14.000 de clienți domestici înștiințări privind majorarea tarifelor: „Perioada de valabilitate a prețului contractual expiră la data de 30 septembrie 2022, astfel că prin prezenta vă transmitem noul preț final contractual care intră în vigoare din 1 octombrie 2022 și este valabil până la 31 martie 2022, respectiv 1.649,56 lei/MWh (fără TVA) și 1.962,98 lei/MWh (cu TVA) pentru categoria de consum C1 (n.r. - cu un consum sub 280 MWh/an, în care se încadrează 90% din clienții casnici)”.

Pentru comparație, tariful este de zece ori peste cel de 185 lei/MWh practicat de Distrigaz Vest în vara anului trecut, când prețurile au crescut în urma liberalizării pieței de energie, dar încă nu explodaseră din cauza suspendării importurilor din Rusia.

Conform OUG adoptate săptămâna trecută, consumatorii casnici vor plăti până în august 2023 tot 310 lei/MWh (cu TVA), iar diferența până la 1.962 lei va fi acoperită de la bugetul de stat. „Este o nebunie! Dacă peste câteva luni statul își dă seama că nu mai are bani de subvenții, facturile vor crește de 6 ori”, s-a lamentat un orădean pe Facebook. Altfel spus, dacă vor să știe cât ar putea costa încălzirea la iarnă fără subvenție, orădenii nu au decât să-și înmulțească cu șase facturile din iarna trecută!

Se caută gaz! 

Explozia prețurilor afectează inevitabil și societatea Termoficare Oradea, care încălzește 69.500 de apartamente de bloc și 3.200 de case. Săptămâna trecută, compania avea contractată o cantitate de 68.000 MWh, adică doar 60% din necesarul pentru o iarnă. „Cantitatea contractată ne asigură consumul populației, dar mai trebuie să acoperim și necesarul pentru consumatorii non-casnici, instituții și firme”, spune directorul Termoficare, Călin Ungur.

Potrivit acestuia, cele două licitații organizate în vară pentru achiziția de gaz au fost anulate din cauza lipsei de ofertanți. „Soluții vom găsi. În cel mai rău caz vom cumpăra gaz de pe bursă, la fel ca anul trecut, pentru că și acolo prețul este plafonat”, spune reprezentantul Termoficare.

Primarul Florin Birta (foto) este însă convins că nu se va ajunge până acolo. „Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri la București, prim-ministrul Nicolae Ciucă ne-a dat asigurări că nu vor fi probleme cu necesarul de gaz al orașului”, spune edilul. Birta e optimist inclusiv în privința prețului gigacaloriei. „Deocamdată nu se pune problema scumpirii încălzirii”.

Până la iarnă, însă, se mai pot întâmpla multe, iar semnele de până acum nu vestesc nimic bun. Mai ales că prețul gazului sare în aer fără încetare!


PANĂ DE CURENT

„Căutați-vă furnizor!”

Criza de pe piața energiei afectează nu doar consumatorii de gaz, ci și pe cei de electricitate. BIHOREANUL a aflat că în urmă cu două săptămâni Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a informat firmele din parcurile industriale, pe care le alimentează cu energie electrică, să își caute alt distribuitor.

Măsura a fost luată după ce furnizorul său, Tinmar Energy SA, și-a anunțat încetarea contractului din 1 septembrie. „Având în vedere situația actuală din piața de energie și faptul că nu sunt disponibile cantități mari de energie electrică la furnizori, vă încurajăm să vă contractați direct energia electrică necesară”, a transmis printr-un email conducerea ADLO.

La sfârșitul săptămânii trecute, ADLO deservea firmele din parcurile industriale cu ajutorul unui furnizor de ultimă instanță. „Cumpărăm în continuare energie electrică pe care o vindem firmelor din parcurile industriale, chiar dacă suntem în căutarea unui furnizor”, a declarat BIHOREANULUI directorul Agenției, Alina Silaghi (foto).

Aceasta spune că notificarea transmisă firmelor a fost doar o informare. „Dacă până acum a cumpăra cantități mari de energie electrică era un avantaj la negocierea prețului, mai nou situația s-a schimbat. Când ai de cumpărat cantități mai mici e mai ușor să obții un contract cu preț ferm pe termen lung. Acesta este motivul pentru care le-am recomandat firmelor să își contracteze singure energia electrică”, spune Silaghi.


TERMEN: AUGUST 2023

Ordonanța „plafonărilor”

Pe 1 septembrie, Guvernul a adoptat o OUG prin care modifică OUG 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Printre altele, perioada de valabilitate a plafonărilor a fost prelungită până la 31 august 2023. În consecință, prețul gazelor rămâne plafonat la 310 lei/MWh (cu TVA) pentru consumatorii casnici și la 370 lei/MWh pentru cei non-casnici.

În cazul energiei electrice, Guvernul a menținut plafonarea la 0,68 lei pe KWh pentru clienții casnici care au avut în 2021 un consum de până la 100 KWh pe lună. În schimb, cei cu un consum între 100 KWh și 300 KWh vor beneficia de un preț plafonat la 0,80 lei/KWh (cu TVA) doar până la un consum de 255 KWh pe lună, diferența urmând să fie achitată la prețul pieței.

Menită să determine populația să economisească energie electrică, măsura a fost inspirată de modelul din Ungaria, unde plafonul maxim este pentru un consum și mai mic, de 210 KWh pe lună.

În cazul consumatorilor non-casnici, IMM-urile și firmele din industria alimentară vor plăti 1 leu/KWh pentru 85% din consumul mediu lunar făcut în 2021 și declarat pe proprie răspundere, diferența urmând să fie achitată la prețul pieței. De plafonare integrală la 1 leu/KWh vor beneficia doar spitalele, instituțiile de învățământ și furnizorii de servicii sociale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Sa aleaga cu discernamant
Din cate inteleg, greseala este a celor care aleg firmele, adica aleg firme care deservesc. Sa aleaga firme care servesc, nu deservesc.
Postat 07 Septembrie 2022, 13:36 de marginan
Tocmai ce am aflat că există Asociația Română pentru Protecția Consumatorului de Energie (ARPCE)
Nu vă supărați, aș vrea să știu mai multe despre ei, cu ce se ocupă, ce fac ei acolo dimineața după ce beau cafeluța la birou. Am impresia că mi-ar plăcea acolo. Cum protejează ei? Fac statistici? Arată cu degetul că nu-i frumos ce fac firmelor? Dacă se poate, și nu deranjez, cine îi finanțează?
Postat 07 Septembrie 2022, 06:41 de Vio_427
Nu știu de unde ați scos prețul de 185 în urmă cu un an...
Când pe 1 iulie, pt mine, client dgv, prețul trebuia să fie de 217 (toate taxele incluse) și din 1 octombrie prețul urma a fi 267. Ști sigur că de când am primit notificarea în iunie am făcut cerere să trec la Enel. Cea mai bună decizie de anul trecut. Încă mai am mailurile de la dgv.
Postat 07 Septembrie 2022, 06:37 de Vio_427
Hai sa ne dixtram, putin, inainte sa plonjam...
[ https://www.catavencii.ro/editorial/vremea-saracilor-si-vremea-bogatilor/ ] ... România a ajuns la cheremul unor ventriloci de divizie județeană, puși în geam pe durata recoltei, cînd săracii sînt buzunăriți de bănci, de corporații, de stat și de clienții politici. Iar cînd democrația și popa nu mai ajută, trebuie chemat doctorul.
Postat 06 Septembrie 2022, 16:01 de excalibur
Fara nicio legatura cu articolul
https://www.bugetul.ro/nunta-mare-in-familia-lui-virgil-popescu-fiica-ministrului-s-a-casatorit-cu-un-cetatean-austriac-david-muniz-insarcinatul-pentru-afaceri-al-ambasadei-sua-a-fost-prezent-la-eveniment/
Postat 06 Septembrie 2022, 15:51 de 1x1
Caraghioși și habarniști ::::)))
Pai ești pe orice subiect habarnista
Postat 06 Septembrie 2022, 14:41 de Sandu2100
Ro-Exit
"Am redus plafonul de la 300 la 255kw, ca sa ne aliniem recomandarilor comisiei europene, de reducere cu 15% a consumului" zise Poetul. A pus Neamtul un militar prim-ministru, ca sa ne apere de rusi, da' el ne apara de GAZUL,PETROLUL SI LEMNELE ROMANESTI. La rezerve de titei suntem pe locul 3 in europa.La nivelul Europei, Norvegia are cele mai mari rezerve, urmată de Marea Britanie şi România. [https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/romania-ocupa-locul-45-in-lume-si-locul-3-in-europa-dupa-rezervele-sale-de-petrol-care-sunt-tarile-cu-cele-mai-mari-rezerve-1432512] la gaze locul 4. Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. Cum au ajuns romanii in mijlocul furtunii? Prin privatizarile EON(statul german), ENEL(statul italian), ENGIE( statul francez), OMV(statul austriac), CEZ etc. Apoi, a trebuit facuta marea LIBERALIZARE, ka curentul si gazul romanesc sa poata fi vindute pe bursa de la amsterdam si viena. "Acest gângav balot de carne" [ https://www.catavencii.ro/ciuca-un-om-ingropat-in-datorii/ ] , dimpreuna cu herr Prezident si cu #echipa cistigatoare nu au singe sa convoace CSAT si sa puna capat saradei. Precum orban, viktor orban. Ne meritam acest cocktail psd-pnl-udmr . La urma urmei, poate karma are planul sa ne scape pe repede inainte de aceasta clica conducatoare, pe versurile "Munții noștri aur poartă, Noi cerșim din poartă-n poartă.” De-am închide-a Țării poartă, Alții ne-ar cerși la Poartă! ...
Postat 06 Septembrie 2022, 12:05 de excalibur
Caraghioși și habarniști toți cei care își dau cu părerea pe acest subiect.
Se contrazic edilii de la o propoziție la alta. Singurii realiști par să fie tocmai speculanții (producători, distribuitori și furnizori) ... care spun clar că încetează contractele cu persoanele juridice și rămân valabile cele cu persoanele fizice, dar la un preț crescut cu 1000%. Una dintre regulile lui Murphy spune că "dacă e să fie mai rău, va fi în mod sigur". Numai retardații și neterminații liberalo-democrați pot să mintă că va fi altfel. Căutați să înțelegeți ce înseamnă "sindromul Stanford Prison" (google vă oferă în detaliu) ... și ce se vrea să se realizeze pe planetă de către "noua ordine mondială liberală". Poate îi mai scuturați un pic după aceea pe toți pămpălăii și fătălăii care nu ați aflat încă de faptul că România este o colonie euro-atlantică, nu o țară cu capul pe umeri și picioarele la locul lor pe sol.
Postat 06 Septembrie 2022, 10:25 de KP
Platiti fraieri... în curând veți munci doar pentru utilități și s-ar putea sa trebuiască să vă mai luați un job.
Stingeți becul ,opriți căldură , și mâncați greieri ,apoi strigați in gura mare slava Ukraina,aplaudați și apoi bucurați-vă că salvați planeta ,profitul pe care l-au făcut șmecherii din energia în perioada acesta este probabil cel mai mare tun din ultimii 100 de ani, știind că statul plătește oricum au ridicat preturile până la cer ,cetățeni au fost cât de cât mulțumiți preturi acceptabile fara să știe cei mai mulți că tot din bani lor va fi plătită diferența, acum gândită- va la următorul lucru după toate acestea Virgil e încă în functie c-am câtă influenta și la ce nivel sunt cei din spatele lui că doar nu va imaginați că Virgil a făcut lucrurile astea așa de capul lui .
Postat 06 Septembrie 2022, 09:25 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON