URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Mai 2024, 11:21

Ar trebui să fie prioritare? Primăria Oradea dezbate public necesitatea amenajării viitoarei grădini termale din Ioşia şi a celei urbane din Nufărul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană va supune dezbaterii publice, joi, în sala mare a Primăriei, necesitatea amenajării viitoarei grădini termale din Ioşia şi a celei urbane din cartierul Nufărul.

„Primăria Oradea invită...”

Prima întâlnire, la care sunt invitaţi reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri, va avea loc de la ora 13, iar cea de-a doua va începe cu o jumătate de oră mai târziu.

„Primăria Oradea invită în data de 16 mai, ora 13:00, entităţile implicate în dezvoltarea locală (structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri, etc. ), în vederea semnării acordului de principiu pentru finanţare, cu scopul de a susţine proiectul cu investiţii ulterioare. Şedinţa va avea loc în sala 117, etaj 1, în incinta Primăriei Municipiului Oradea”, a transmis luni municipalitatea orădeană cu privire întâlnirea organizată pe marginea proiectului privind amenajarea grădinii termale din Ioşia.

Cea de-a doua întâlnire, care va avea ca temă proiectul din cartierul Nufărul, a fost anunţată în termeni similari.

Dezbatere cu reluare

După cum BIHOREANUL a mai scris, cele două întâlniri închid procesul de dezbateri publice pe marginea necesităţii celor două grădini publice.

Acesta a fost organizat de municipalitatea orădeană în perioada 16 aprilie - 15 mai 2024 cu scopul de a consulta populaţia în ce măsură îşi doreşte materializarea fiecăruia dintre proiecte.

Două chestionare, cu câte cinci întrebări mai mult formale, au mai fost supuse dezbaterii publice în octombrie 2023. Asta după ce municipalitatea orădeană a fost nevoită să reia consultările publice din raţiuni birocratice.

Noile reglementări din ghidul de finanţare prevăd că, pe lângă sondarea opiniei populaţiei cu ajutorul chestionarelor, solicitantul fondurilor este obligat să organizeze, în pregătire celor două proiecte, câte o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

În cadrul dezbaterilor părţile sunt invitate să identifice împreună proiecte complementare investiţiei pentru care municipalitatea va cere finanţare, cum ar fi amenajarea unui hotel ori altor facilităţi de turism, pentru a majora impactul investiţiei europene.

Grădini de zeci de milioane de euro

Primăria Oradea intenţionează să ceară finanţare pentru amenajarea grădinilor din Ioşia şi Nufărul prin Programul Regional Nord-Vest, pe axa referitoare turismului balneoclimateric.

Potrivit estimărilor, viitoarea grădină termală Ioşia ar urma să fie realizată pe o suprafaţă de circa 32.400 metri pătraţi, ocupată în prezent de ştrandul cu acelaşi nume printr-o investiţie de 33 milioane euro. 

La fel, viitoarea grădină urbană Nufărul, care urmează să ocupe zona dintre Parcul Salca şi zona comercială Lotus Center, ar urma să fie amenajată, la rândul său, printr-un proiect de 26,5 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Conform legii, datoria publica a autoritatilor locale nu poate fi mai mare de 30%
Conform finantistilor din primarie, daca urca inainte de inchiderea ciclului de finantare la 29%, ca sa se inchida proectele cat mai rapid, atunci la incputul noului ciclu, dupa inca 1 an si decontarea banilor europeni, scade din nou la 10%, fiind vorba in principal de inprumuturi pe termen de 30 ani cu plan de a fi rambursate in 1-2 ani. Ceilalti 10% sunt chiar imprumuturi pe 30 de ani pe proiecte diferite.
Postat 16 Mai 2024, 10:57 de unu
Am trait sa vedem si asta: Multi oradeni ce sustin opozitia pracic chiar argumenteaza sa se faca mai putin :)
Ar merita un articol si despre strandul termal propus la Beius! Mi se pare ieftin daca strandul Iosia nu s-a scumpit decat la 33 mil euro, ca e cam acelasi pret ca si la Nymphaea, dar cu 16 ani mai tarziu, dupa o criza de inflatie
Postat 16 Mai 2024, 10:52 de unu
@KP
Iar nu te-au intrebat "neterminatii" care sa fie prioritatea municipalitatii. Cum e posibil asa ceva? O sa poti dormi la noapte?
Postat 15 Mai 2024, 17:39 de Biggie
Prioritatea municipalității ar trebui să fie, în perioada următorului mandat, reducerea datoriei publice de acum, de la 48% ... sau cel mult 20%.
Altfel, pe termen mediu și lung toți orădenii vor fi extrem de afectați de creșterea fără precedent a taxelor, tarifelor și impozitelor locale. Pentru asta, indiferent de simpatiile politice ale orădenilor, aceștia ar trebui să coboare cu picioarele pe pământ și să aleagă ca primar un finanțist care deslușește bine "tainele" și consecințele obligațiilor publice de plată. Un om care, chiar dacă nu are carismă politică sau aplecare pentru dezbateri inutile, să aibă căderea de a limita la minim prăduiala care "ascunde" de fapt parandărătul specific "neterminaților" care conduc astăzi orașele, județele și țara. Omul poate să "sființească" locul ... dar un partid sau altul în niciun caz.
Postat 15 Mai 2024, 11:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON