URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2023, 18:55

Proiectele viitoarelor grădini din Ioșia și Nufărul, supuse dezbaterii publice. Vezi cum le-a imaginat Primăria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea supune dezbaterii publice proiectele viitoarelor grădini din cartierele Ioșia și Nufărul. Municipalitatea vrea să amenajeze, pe bani europeni, o grădină termală, asemănătoare unui aquapark, pe amplasamentul ștrandului Ioșia și o grădină urbană, adică un parc de mari dimensiuni, pe spațiul delimitat de parcul Salca și complexul comercial Lotus.

Chestionare de formă

Orădenii sunt invitați să se pronunțe asupra acestor investiții în cadrul a două chestionare cu câte cinci întrebări cu privire la gradul de prioritate al acestora și modul în care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului. Termenul limită stabilit de municipalitate este prima zi de luni din luna noiembrie, mai exact până pe 6 noiembrie 2023.

Astfel, în chestionarele cu câte cinci întrebări, orădenii sunt consultați, printre altele, în ce măsură vor contribui fiecare dintre cele două grădini din Ioșia și Nufărul la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor zonei și cât de prioritare le consideră (foto jos).

Demersul municipalității este, însă, unul formal. Orădenii nu au fost întrebați cum își doresc să arate cele două grădini din Ioșia și Nufărul, ce facilități ar fi vrut să cuprindă sau dacă au sugestii care să poată îmbunătăți proiectele. 

Chestionarul cu privire la viitoarea grădină termală din cartierul Ioșia poate fi accesat aici, iar cel referitor la grădina urbană din Nufărul poate fi completat aici.

Pe locul ștrandului Ioșia...

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea grădină termală urmează să fie ridicată pe amplasamentul actualului ștrand Ioșia, amenajat în anii ʼ80.

„Reconfigurarea incintei actualului Ștrand Ioșia se va face astfel: pe o treime din teren se va păstra funcționarea Ștrandului Ioșia, el rămânând în continuare destinat seniorilor orașului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală”, a transmis, luni, Primăria.

Concret, din cei circa 45.000 metri pătrați, reprezentând actuala suprafață a ștrandului, aproximativ 32.400 metri pătrați vor fi rezervați grădinii termale.

Conform indicatorilor tehnico-economici ai investiției, aprobați în martie 2023 de către Consiliul Local Oradea, viitoarea grădină urbană a fost estimată la 165 milioane lei. Aceasta va avea, printre altele, bazine interioare și exterioare, bar cu servire în apă, platforme pentru plajă, zonă de SPA, sală de fitness, punct de alimentație publică cu grupuri sanitare.

Cu SPA, bazin de înot și ponton la Crișul Repede...

Centrul SPA va funcționa în incinta clădirii centrale, cu o suprafață de circa 8.800 mp, concepută cu un etaj parțial. Aceasta va mai cuprinde bazinele interioare, zona de SPA, vestiare, spații tehnice și zonele de food, birouri, foiaiere și o sală de fitness.

Alăturat, ar urma să fie amenajată o clădire secundară cu funcțiuni de depozitare, grupuri sanitare și spații tehnice la subsol.

Viitoarea grădină termală ar mai cuprinde cinci ansambluri de bazine exterioare, un bazin de înot și un bazin de legătură între zonele de interior și exterior.

Vor mai exista un punct de alimentație publică cu grupuri sanitare, un bar cu servire în apă, dușuri exterioare, spații tehnice, platforme din dale de piatră pentru plajă, spații verzi și un ponton pentru plajă pe malul Crișului Repede.

Grădina termală, cu acces din strada Cazaban, va fi deservită în exterior de o parcare cu 147 de locuri, din care 6 locuri vor fi rezervate persoanelor cu dizabilități.

Cel mai mare parc orădean!

În ce privește grădina urbană din cartierul Nufărul, aceasta urmează să dea fie amenajată pe amplasamentul delimitat de parcul Salca și complexul comercial Lotus, după cum a mai arătat BIHOREANUL.

„Va fi un loc special de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial și punerea în valoare a pârâiașului existent, care face legătura cu Peța”, a anunțat Primăria Oradea pe site-ul propriu, la rubrica „Dezbateri publice”.

Viitoarea grădină urbană, cu o suprafață de circa 7 hectare, ar urma să devină cel mai mare parc orădean, destinat pentru plimbare și dotat cu diferite facilități pentru petrecerea timpului liber.

„Proiectul presupune și realizarea unei promenade suspendate, care va face legătura între Peța și Lotus. Accesul la această pasarelă se va face dinspre malul Peței, dinspre Trade Center și dintr-un turn de observație, care va fi amplasat în mijlocul acestui complex botanic și care va fi realizat pe o structură ușoară”, se menționează în comunicat.

Potrivit municipalității, investiția ar urma să fie finanțată prin Programul Regional Nord - Vest.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Afară-i vopsit gardul ... înăutru-i liberalul.
Imaginația edililor îi face să creadă că oamenii sunt fraieri, înghit orice promisiune neonorată și o să-i mai voteze cineva. Imaginația bolnavă a acestor visători se oprește la plantatul arbuștilor și la udat iarba.
Postat 11 Octombrie 2023, 10:26 de KP
Palmieri autohtoni
Ca orice cocalari care "are valoare", arivistii de la Primarie isi doresc palmieri in gradina. Un stejar, un fag sau un tei le creeaza gretzica. Drept care se vor pune cu drujbele pe copacii falnici existenti si-si vor pune palmieri in ghiveci. Fara gust si fara utilitate. Si, din nou, intr-o epoca in care verile devin din ce in ce mai sufocante, Primaria face tot ce poate sa ne lase inconjurati de betoane si, eventual, de bonzai. Pe Cazaban au betonat piateta, taind peste 30 de arbori maturi, pe care noi, locatarii zonei i-am plantat cu 25-30 de ani in urma, au ras jumatate din parcul din spatele Salii sporturilor, construind un bazin de inot, iar acuma le-au pus gand rau si copacilor din strand. Si gata. Ne asigura tot confortul... Astia nu-s in stare sa construiasca ceva integrand in noul proiect spatiul verde si arborii existenti, la care sa adauge altii, cum fac toate tarile care au dat de civilizatia urbana nu doar in ultima generatie. Pe-ai nostri nu-i duce, efectiv, mintea. Culmea ironiei, ne "consulta public" intrebandu-ne cat de bine ne vom simti pe o scara de la 1 la 5, intr-un chestionar cu imtrebari stupide, fara legatura concreta cu proiectul in sine. Din ce in ce mai greu de suportat nesimtirea viniturilor astora ajunsi in fruntea urbei si mentinuti acolo de altii ca ei...
Postat 11 Octombrie 2023, 00:53 de Musti
sandu2100 virginu
Care sunt alea care arata la fel ca in proiect? Bud de lemn din fundul curtii unde stai tu? Mai lasa-ne cu propaganda si minciunile, inclusiv articolul din Bihoreanu te contrazice. Scrie un CV la Putin ca te ia in locul lui Pekov ca stii sa minti mai grosolan ca el. Propaganda asta vezi ca iti duce partidul in jos, si o sa ajungi sa te multumesti cu plata in natura
Postat 10 Octombrie 2023, 20:09 de vasi13
vasi/adi13
Toate arată ca in proiect, dar pe tine nu te duce capul, și asta înseamnă propagandă mai baitule.
Postat 10 Octombrie 2023, 19:43 de Sandu2100
Iar poze ce nu au legatura cu realitatea
Nu va arata asa. Nici un proiect finalizat nu a aratat ca in proiectul initial.
Postat 10 Octombrie 2023, 06:12 de vasi13
Intrebare
Pontonul e aruncat peste dig. OK. Intrebarea e ce se va intampla cu promenada? ea se intersecteaza cu pontonul, dar din imagini nu reiese cum anume. Sper s anu fie ceva tunel. In ce masura va contrinui "gradina" din Iosia la imbunatatirea vietii oradenilor? Haha! Evident, in niciun fel. Preturile vor fi prohibitive pentru oradeni iar clientii vor fi turisti din alte judete, la fel ca in cazul Nymphaea. In schimb, stalpii negri din cladire sunt ceva de vis!
Postat 10 Octombrie 2023, 01:27 de 1x1
PA = Poli Art SRL
Gradina publica Ciuperca conceputa de PA adica eternul abonat Tivadar Daniel - alunecata Gradina publica Iosia conceputa de PA adica eternul abonat Tivadar Daniel - va aluneca in Cris ?( intrebare retorica ) Gradina publica Nufarul conceputa de PA adica eternul abonat Tivadar Daniel - oare asta unde va aluneca ? se va scufunda?( intrebari retorice ) Cu sprijin masiv din partea executantului Abed Nego au doua variante conceptele PA sa alunece sau sa se scufunde. Nu ?( intrebare retorica )
Postat 09 Octombrie 2023, 21:30 de User anonimizat
1600 euro pe luna - Oradea are nevoie de peisagisti francezi, cu experienta, nu fuduli locali
scria Robert intr-un comentariu de acum cateva sapt ca o amenajare cu adevarat reusita si de fapt pastrata e la curtea episcopiei reformate, unde a fost muzeul tarii crisurilor. oricat de bine ar atata pozele si oricat de fuduli ar vrea sa fie cei din consiliul local, maghiarii ar trebui sa fie lasati sa decoreze orasul si parcul si gradinile, ceea ce fac romanii este amatorism caraghios, de prost gust. ***** reamintesc - cei de la episcopia maghiara au adus un PEISAGIST francez, cu scoala si experienta veridica, sa ingrijeasca marele lor parc, cu un salariu de 1600 euro pe luna, plus cazare si masa. o nimica toata fata de cati bani se sifoneaza cu tupeu prin primarie pentru toate balegariile. **** stimata redactie, va rog sa prezentati intr-un articol motivele pentru care au fost taiati cu drujba copacii din parcul 1 decembrie, pe alea principala care da spre casa de cultura. vandalismul acesta nu poate fi uitat sau iertat, iar cei vinovati ar trebui sa fie pedepsiti cu puscarie cu executare!
Postat 09 Octombrie 2023, 21:14 de roger
vai ce flumos
numai palmieri , deja mi-e dor de tisele alea de 100+ de ani , dar palmierii aia da , ca la abu' dhah bi sa fie , apa termala numai in poze si palmieri multi , da multi palmieri sa fie 1001, sa fie frumos , si daca se poate niste spanzuratori negre marca penele , niste nemuritorii in administratie ca la marca pesede , fah aia care populiti acolo pe plantatia bulibashilor brichete aveti?
Postat 09 Octombrie 2023, 19:13 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON