URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
28 Mai 2020, 08:01

Ioşia în "tratament": Ştrandul Ioşia va deveni o "grădină termală", cu bazine interioare şi exterioare, bază de recuperare şi centru SPA 

Ioşia în 'tratament': Ştrandul Ioşia va deveni o 'grădină termală', cu bazine interioare şi exterioare, bază de recuperare şi centru SPA  ŞI RELAXARE, ŞI VINDECARE. Odată ce va fi modernizat, ştrandul Ioşia va deveni şi o bază de tratament, unde se vor face proceduri de recuperare şi de vindecare bazate pe apa geotermală 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a prins gustul bălăcelii! După succesul aquapark-ului Nymphaea, care a devenit în ultimii ani principalul punct de atracţie turistică în oraş, municipalitatea pregăteşte un nou acva-proiect.

Ştrandul Ioşia va fi transformat într-o "grădină termală", adică un loc unde orădenii şi turiştii se vor destinde în linişte, în bazine sau la umbra arborilor. De asemenea, complexul va oferi şi tratamente curative, folosind ca resursă de vindecare apa termală. 

Fără zbenguială 

Ideea modernizării ştrandului Ioşia a apărut în spaţiul public imediat după ce s-au finalizat lucrările la aquapark-ul Nymphaea şi a devenit clar că există un apetit pentru bălăceală. Ce-i drept, complexul are nevoie de renovări serioase. Amenajat în a doua decadă a anilor ’80, ştrandul Ioşia este învechit şi degradat, aşa că majoritatea vizitatorilor pe care îi atrage sunt pensionarii dornici să-şi mai omoare timpul şi să-şi înmoaie oasele în apa termală. 

Ştrandul nu va deveni însă al doilea aquapark al oraşului, ci se va transforma într-un complex în care relaxarea se va face mai "domol". "Nu va fi un loc cu tobogane şi jocuri de apă, cu zbenguială. Se vor folosi proprietăţile curative ale apei geotermale pentru tratamente şi pentru relaxare, în linişte", explică directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea (ADP), Liviu Andrica (foto)

Vindecare cu apă

Proiectul de modernizare a fost depus deja de ADP, spre autorizare, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi prevede că "Grădina termală Ioşia" se va întinde pe o suprafaţă de 3,2 hectare, urmând să aibă bazine interioare şi în aer liber, deopotrivă.

Actuala clădire administrativă a ştrandului va fi demolată şi înlocuită cu una nouă, întinsă pe trei niveluri (subsol, parter şi etaj), unde vor fi amenajate bazine interioare pe o suprafaţă totală de 550 mp. Acestea vor fi umplute cu apă geotermală, dar şi cu apă rece încălzită.

În plus, în clădire va funcţiona un centru SPA, cu saună şi săli de tratamente care folosesc apa geotermală, o sală de fitness, un restaurant şi, desigur, o zonă de vestiare. "Ştim că resursa termală din Ioşia are efecte curative excepţionale şi dorim să o folosim la potenţialul maxim", spune viceprimarul Mircea Mălan. 

La baza de tratament vor fi bine primiţi şi tineri, şi vârstnici, apa termală fiind prielnică pentru afecţiuni ale sistemului nervos, locomotor ori muscular, dar şi pentru articulaţii inflamate ori boli ginecologice. 

Cu terasă peste Criş

Proiectul prevede că vor fi păstrate cele şase bazine exterioare existente, în suprafaţă totală de 2.770 mp, dar vor fi modernizate. Fireşte, vor fi amenajate duşuri exterioare, grupuri sanitare şi zone de plajă.

Se vor păstra şi spaţiile verzi, dar vor fi îmbunătăţite, cu plante specifice microclimatelor din zonele cu apă termală. Totuşi, pentru realizarea proiectului, 83 de arbori şi arbuşti din incinta ştrandului vor fi puşi la pământ. Locul lor va fi luat de alţi 425, promit proiectanţii.

Un alt punct de atracţie al noului complex va fi o terasă care va fi ridicată în consolă, peste Crişul Repede. După ce se vor sătura de bălăceală şi de plajă, orădenii vor putea să ia masa deasupra râului...

Se caută finanţare

Modernizarea ştrandului Ioşia va implica şi amenajarea unei centrale care să exploateze apa geotermală în condiţii moderne. "Lucrăm cu inginerii unei companii din Islanda, Mannvit, cea mai bună din lume în exploatarea apei geotermale", spune viceprimarul Mălan. 

Investiţia este estimată la 12 milioane de euro, iar intenţia Primăriei este să o finanţeze din fonduri europene. "Oradea a depus solicitarea pentru statutul de staţiune balneară, iar când va fi obţinut, va putea accesa fonduri europene dedicate acestor investiţii. Am pregătit proiectul, astfel încât de îndată ce vom putea să-l depunem, să demarăm procedurile necesare", declară directorul Andrica. 

Municipalitatea ia în calcul şi varianta să plătească proiectul din fonduri proprii, dacă o finanţare nerambursabilă nu va fi posibilă. Un lucru e cert: cu lei sau euro, bătrânul ştrand orădean va deveni o grădină termală... 


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre proiectul Primăriei de a transforma ştrandul Ioşia într-o „grădină termală”?

Grădină să fie! Să nu fie dislocaţi copacii care tocmai au ajuns la mărimea potrivită ca să facă din ştrandul Ioşia un loc verde. 
Anamaria Ungureanu

Trebuie aranjat ştrandul Ioşia, iar apoi îngrijit. Are nevoie şi de un bazin cu apă rece, pentru că nu toată lumea suportă apa termală.
Flavia Furtos

Bună ideea de modernizare, dar să fie un ştrand pentru persoane cu venituri medii şi mici, Oradea are nevoie de aşa ceva.
Mircea Almăşan

Ideea este foarte bună, ştrandul are nevoie de modernizare. Dar la final să fie preţuri accesibile pentru popor, nu ca la aquapark.
Anamaria Kovago

Important este să-l facă un loc cu mult spaţiu verde, nu doar betoane, ca la Felix, şi cu preţuri acceptabile, nu 50 de lei intrarea. 
Anonim

Îi ajunge ştrandului Ioşia cât a „ciupercărit”. Dacă se vor păstra beneficii pentru pensionari, să-i treacă printr-un examen medical sumar.
Daniela Vereş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DATI-I DENUMIREA DE STRAND MUNICIPAL ORADEA
PRIMARULE SI NENEA ANDRICA , DACÂ TOT VÂ TRECE SÂ FACETI DIN STRANDUL IOSIA-NORD O GRÂDINÂ TERMALÂ , GANDITI-VÂ BINE SÂ-I DATI DENUMIREA DE STRAND MUNICIPAL ORADEA ,CACI PE CEL VECHI , L-ATI TRANTIT LA PODEA DEVENIN UN AQUAPARC ,ZIS NYMPHAEA . DE ATUNCI ORADEA NU MAI ARE STRAND MUNICIPAL . IAR DACÂ TOT IL MODERNIXZATI , FACETI-L ACCESIBIL PENTRU CETÂTENII ORÂDENI ,PENTRU CEI CU VENITURI MEDII SI MICI PENTRU CÂ , ORADEA ARE NEVOIE DE ASA CEVA . PRETURILE SÂ FIE ACCESIBILE PENTRU NEVOIASI ,MUNCITORI , BRESLASI , PENTRU POPOR , PENTRU CEL DE RAND , NU LA PRETURI ASTRONOMICE , GEN BAILE FELIX SAU AQUAPARK . DATI-NE MULT SPATIU VERDE , LÂSATI-LE DRACU DE BETOANE , POMI , UMBRÂ , SI MAI PRESUS DE TOATE , OPTIMIZATI SI REMODERNIZATI TERENURILE SPORTIVE DIN ACTUALUL STRAND , TERENUL DE FOTBAL-TENIS , SI TERENUL DE VOLEI DE PLAJÂ (DUPÂ MINTEA ACESTUI INDIVID ANDRICA , DUPÂ A LUI PUTERE LE-AR FI DESFINTAT ,DE IERI ) . TOTODATÂ , PREOCUPATI-VÂ SI PENTRU MENTINEREA DE BENIFICII PENTRU PENSIONARI (ORICUM VETI IMBÂTRANII SI VOI ODATÂ), LA INTRAREA IN STRAND , PENSIONARII SÂ TREACÂ PRINTR-UN EXAMEN SUMAR , PENTRU A SE EVITA ,,CIUPERCÂRIA ,, . IN REST , BAFTÂ SI SUCCES !
Postat 29 Mai 2020, 10:30 de ADAM-BELLA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON