URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2018, 18:01

Generic, petrecerea-hibrid

Generic, petrecerea-hibrid foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă la concertul Farfarello, ţinut cu o săptămână înainte, n-au adunat nici măcar 50 de oameni, gazdele au fost nevoite să mute spectacolul formaţiei Generic din Bistro Blues Cafe în restaurantul-mamă de deasupra din pricina numărului mare de bilete vândute. Peste 300 de persoane au cheltuit câte 75 de lei de căciulă [meniu inclus] ca să-l vadă şi să-l asculte pe Dan Ciotoi, venit împreună cu trupa sa pentru prima dată în Oradea.

Pentru societatea românească, Generic a fost şi înger, şi demon. Înger, pentru că, în întunecaţii ani '80, le furniza românilor o alternativă la muzica atent controlată de stat. Erau vremurile în care Generic şi alţii ca ei făceau un soi de revoluţie culturală prin subsolurile societăţii şi îi parfumau pe românii puşi pe petrecere cu mireasma libertăţii de a fi cum vor ei, nu cum vrea partidul unic. Demon, pentru că muzica de mahala, cum i se spunea pe vremea aceea, a născut maneaua, gen muzical ce a rupt poporul în două.

"Am crezut că e 8 martie", a zis Dan Ciotoi cum a apărut pe scenă, surprins de numărul mare de doamne şi domnişoare din sală. A cântat prima melodie din mijlocul publicului pentru a verifica sunetul. Imediat a comandat ridicarea volumului, iar instalaţia de sunet a localului, cam din aceeaşi epocă cu formaţia, a gemut puţin şi s-a pus pe treabă. Apoi a început caravana hiturilor: "Trenul vieţii", "Banii n-aduc fericirea", "Dacă nu te văd o zi", "Domnişoară, domnişoară", "S-a rupt lanţul de iubire", "Fratele meu"... Cântece care în anii 80 circulau din mână în mână şi din gură în gură transformându-i pe cântăreţi în legende fără ca ei să ştie.

A fost aşa de mare aglomeraţia de hituri, încât, la pauză, m-am întrebat ce vor mai cânta în partea a doua. Mi-am făcut griji degeaba, Moş Ciotoi venise cu sacul plin. "Fulgi de nea", "Vagabondul vieţii mele", "Ineluş cu piatră albastră", "Regina nopţii", "Mona", "Oare cum să cred?" şi "S-a mărit armata" împreună cu câteva succese greceşti adaptate în limba română au încălzit gradual atmosfera unei petreceri-hibrid – nici concert, nici spectacol, nici nuntă, dar câte puţin din fiecare. Exact pe gustul românului.

Prima dată au dansat câteva doamne mai îndrăzneţe, apoi li s-au alăturat altele, mai târziu şi câţiva bărbaţi curajoşi, iar spre final, aproape toată sala. Cumva firesc, au apărut şi dedicaţiile cu micile atenţii aferente din partea publicului. Petrecerea părea completă. Când credeam că ne apropiem de sfârşit, Dan Ciotoi a anunţat o nouă pauză şi, implicit, partea a treia a cântării. A fost momentul în care ne-am despărţit, pentru că ce e mult nu-i sănătos. Îmi cer scuze, aşadar, pentru că nu vă spun povestea completă.

Concertul Generic a fost doar începutul. De 8 Martie, tot în Grand Palace, soseşte o altă legendă, formaţia Azur, aflată în turneu aniversar de 40 de ani. Alte cântece, alte amintiri pentru nostalgici. Cu o instalaţie de sunet şi lumini mai performantă şi cu câţiva ospătari în plus, cred că va fi o nouă seara de ţinut minte. Spor la dans!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Tinar prost crescut....
Pt tine sunt ..dumneavoastra..mamika ta nu te-a invatat acest lucru???
Postat 07 Februarie 2018, 14:37 de grigore
Grigore dezamagitu
Grigorita tata, nu te flata cu dezamagirea asa tare caci n-ai cum sa fii... tu nu existi...
Postat 07 Februarie 2018, 09:47 de TanarSiNelinistit
Florin moderatoru...
Doare adevarul?E ok,voi cititi primii..mi -ai facut o bucurie!Sanatate si virtute!Si ce pretentii aveam la tine,pardon dumneavoastra...Tinere...esti alta dezamagire...!
Postat 07 Februarie 2018, 08:53 de grigore
si pentru ca nu i-au putut pune un nume de om l-au botezat tds...
Cum se pricepe tds la toate...! politica, administratie, sport, muzica, natalitate, auto-cretinism... mari specialisti a mai dat haznaua in care s-a nascut... tds ai grija sa iti platesti factura de net la timp sa nu ti-l taie ca sa intri in depresie si nu iti mai gasesti rostul in viata... nu ca ai avea vreunul...
Postat 06 Februarie 2018, 11:54 de TanarSiNelinistit
Lulu draghe..
De ce imi stergi comentariul?
Postat 06 Februarie 2018, 10:11 de grigore
Grigore draghe...
... că meriţi.
Postat 07 Februarie 2018, 00:07 de Moderator
Live music
frumos e si ca incepe sa fie profitabil ca si in Oradea sa organizezi evenimente ca o afacere, ca reusesc sa vanda sute de bilete (desi nu e un bilet grozav de scump, inca nu au platit zeci de mii de oradeni cate 50 de euro pentru un bilet la concert; plus ca in cei 75 lei era inclus si meniul), dar e bine ca lumea incepe sa aprecieze muzica live nu doar cantata in boxe de pe un laptop.
Postat 06 Februarie 2018, 06:19 de unu
CORECȚII
Acolo nu putea să se cânte..., traditionala, coproductiile româno-olandeze....
Postat 05 Februarie 2018, 20:59 de TDS
AZUR RO
Acolo nu prea să se cânte DĂCÂT muzică pentru croitori și croitorese! O fi fost controlata muzica mai ales spre sfârșitul anilor '80 dar....PHOENIX rupsese tot până la fugă, SFINX la fel, FFN, SEMNAL M, METROPOL, MIRAJ, STATUAR, POST SCRIPTUM, EXPERIMENTAL Q, MAGIC, SAVOY( e drept mai apropiați de muzică ușoară traditionla! ) iar pe acest teren AURA URZICEANU făcea furori, ANGELA SIMILEA în coproducție româno-olandeze premiate la Montreux, MARGARETA PÂSLARU premiată MIDEM CANNES, CORINA CHIRIAC -SOPOT, MIRABELA-BRATISLAVA, DIDA DRĂGAN- regină în Germania de est dar și în Berlinul de vest! Mamă, ce controlată era!
Postat 05 Februarie 2018, 20:56 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON