URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2020, 16:52

Geamurile pieţelor orădene au fost demontate, luni, pentru a evita închiderea lor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii Administraţiei Domeniului Public din Oradea au demontat luni, la prima oră, geamurile Pieţelor Decebal şi Nufărul, iar cele de la Centrul de afaceri cu produse agro-alimentare Rogerius au fost deschise larg, pentru a evita, astfel, sistarea activităţii lor

În Piața Cetate nu a fost nevoie de asemenea măsuri, dat fiind că piețarii își vând produsele în aer liber, sub o copertină.

Deschidere totală!

"Am luat toate măsurile necesare pentru a putea păstra deschise pieţele orădene, în interesul comercianţilor şi al cumpărătorilor orădeni", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL directorul APD, Liviu Andrica.

În toate pieţele au fost create fluxuri de intrare şi ieşire separate, astfel încât cumpărătorii să se intersecteze cât mai puţin, au fost reîmprospătate dozatoarele cu dezinfectanţi, iar la intrare au fost dispuse persoane care să măsoare temperatura celor care intră.

Astfel, în piața Nufărul au fost demontate geamurile din lateralul și din spatele clădirii și parte din pereții de tablă, în piața Decebal au fost deschise geamurile de pe cele două părți laterale și au fost create două accese separate.

La fel, la centrul de afaceri cu produse agro-alimentare Rogerius au fost demontate majoritatea ușilor și au fost deschise toate ferestrele pentru aerisirea interiorului. Ușile dezafectate au fost închise cu gratii pentru a orienta accesul publicului în incintă doar prin intrarea principală dinspre stația de tramvai și cea dinspre strada Mihail Sadoveanu.

Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi considerate suficiente pentru a asigura acestor piețe închise caracterul de piețe în aer liber, singurele a căror activitate este permisă în perioada de carantină parțială.

Hotărârea CNSU, aprobată de Guvern, a instituit suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, perminându-se doar „activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară”.

„Noi ne-am asumat funcționarea în actualele condiții având în vedere că am luat toate măsurile posibile. Nu aveam cum să dărâmăm pereții din zidărie”, a spus Andrica.

"E mai bine decât să ne fi închis"

Comercianţii din pieţe s-au declarat mulţumiţi de măsurile luate. "E frig, e curent, dar o să ne obişnuim. E mult mai bine decât să ne fi închis sau decât să ne scoată în stradă, să vindem în ploaie", a spus un comerciant.

Anunţarea de către secretarul de stat Raed Arafat a măsurii de sistare a activităţii pieţelor închise începând din 9 noiembrie a făcut ca orădenii să se înghesuie la cumpărături peste weekend, pentru ca vânzările să scadă dramatic începând de luni. 

"Vindem la jumătate faţă de o zi normală. Eu zic că vânzările nu vor reveni la normal mai repede de miercuri - joi. Mulţi oameni şi-au făcut provizii în weekend, speriaţi că se închid pieţele, şi acum au stocuri, iar mulţi n-au aflat că pieţele din Oradea sunt deschise", a spus un producător agricol.

Pe de altă parte, ADP a anunţat sistarea activităţii Pieţei 100 începând cu data de 9 noiembrie. Celelalte pieţe orădene vor continua să funcţioneze prin demontarea uşilor şi ferestrelor cu program de luni până sâmbătă, inclusiv, între orele 8 - 17.

Duminică pieţele vor fi închise pentru dezinfectarea spaţiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cooperativa "Munca în Zadar" a mai cheltuit ceva din banii noștri, ai contribuabilor !?!
Un prost s-a apucat să închidă piețele ... altul și mai deficitar le-a redeschis ... apoi au venit parlamentarii și au decis că piețele deha închise rămân deschise tuturor, chiar dacă procedura închiderii îi deranjează pe proști !?! Îmi place mult piața din centrul Sibiului ... merită să o vedeți când aveți vreun drum pe acolo. E la fel ca una din Munchen, de cartier ... un fel de "mall" cu de toate, doar pe parter, cu toate închiderile rabatabile și încălzire prin pardosea ori prin corpuri atașate locurilor de stat a comercianților, cu terase și facilități de top. Pe lângă piața sibiană, cele din Oradea sunt de secolul XIX.
Postat 10 Noiembrie 2020, 21:40 de CrisDumi
Ca-n filmele cu prosti...
Actorii principali: guvenrul meu pnl cu primarul meu pnl...spargem geamurile ca sa fie bine si sa nu fie rau :)
Postat 09 Noiembrie 2020, 18:56 de Traian
Va face Birta pe Plac
Sa nu cumva sa va plângeți că-i frig
Postat 09 Noiembrie 2020, 17:22 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON