URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2020, 11:54

Protest în Piaţa Cetate din Oradea: Comercianţii din bazaruri, revoltați că trebuie să închidă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţi din toate pieţele orădene s-au strâns, luni dimineaţă, în Piaţa Cetate, pentru a protesta împotriva măsurii de închidere a bazarurilor, în contextul noilor restricţii impuse de Guvern pentru limitarea cazurilor de Covid-19.

Protestul a început la prima oră, zeci de vânzători mergând în piaţă supăraţi.

"În primăvară, când s-a închis tot, ne-au asimilat supermarketurilor, iar acum ne asimilează pieţelor închise. E o dublă măsură", a spus doamna Doina, care activează în Piaţa Rogerius.

Comercianții afirmă că oricum vânzările au scăzut drastic pe fondul pandemiei şi se tem că noua măsură îi va falimenta.

Micii întreprinzători au spus că și-au investit toţi banii în stocurile de marfă, iar acum riscă să rămână cu ea nevândută.

"Degeaba vor redeschide în ianuarie, pentru că nimeni nu îşi mai cumpără haine de iarnă. Nu le putem ţine nici până anul viitor, că se demodează, va fi pierdere totală", a spus unul dintre ei.

Comercianții susțin că funcționarea bazarului nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea orădenilor.

„În bazar nu e nicio aglomerație. Abia dată vin câteva persoane pe zi. De când cu școala online, cu telemunca și criza economică, oamenii nu își mai cumpără haine”, spune un vânzător.

Micii comercianți sunt disperați. „Mi-am luat credit ca să iau marfă, să am ce vinde. Dacă ne închid, eu din ce îmi plătesc ratele? Eu ce spun băncii? Că n-am putut vinde că m-a închis Guvernul?”, a întreebat retoric o femeie.

În jurul orei 11, în piață se mai aflau circa 30 de protestatari. La faţa locului a fost şi şeful Administraţiei Domeniului Public din Oradea, Liviu Andrica, arătând că susține demersul lor, însă precizând că regulile impuse de autorităţi trebuie respectate.

„Eu sunt de partea dumneavoastră. Nu pe mine trebuie să mă convingeți”, le-a spus Andrica.

Potrivit acestuia, în bazarurile din pieţele orădene activează circa 2.000 de comercianţi.

„Din punctul meu de vedere, nu este mai periculos să îţi cumperi haine din piaţă decât din oricare dintre hipermarketurile orădene", a spus șeful ADP.

Managerul ADP le-a dat asigurări protestatarilor că, în perioada în care bazarurile vor fi închise, nu le va percepe chirie.

„Nu îmi pare corect ca mall-urile și magazinele de produse neesențiale să fie deschise, și să vândă în continuare, iar pe noi să ne închidă. Practic, e concurență neloială”, a spus un comerciant.

Comercianții au anunţat că adună semnături şi se vor adresa prefectului Dumitru Țiplea pentru a-i ajuta.

Protestatarii au hotărât să se întâlnească zilnic în Piața Cetate până când autoritățile vor ține cont de nemulțumirile lor.

Asemenea proteste au avut loc, luni dimineaţă, în mai multe oraşe din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Pe când şi în Bihor/România: ”Omul potrivit, la locul potrivit!”?
I. ”În primăvară, când s-a închis tot, ne-au asimilat supermarketurilor, iar acum ne asimilează piețelor închise. E o dublă măsură", a spus doamna Doina, care activează în Piaţa Rogerius.” 1. ”În mod evident, deciziile dumneavoastră [n.a. Ludovic Orban] discriminează categorii sociale, dar, din păcate, virusul nu discriminează! Se strecoară, la fel, și în piețe și în supermarket-uri! Și la întâlnirile religioase și la cele politice! De ce unele sunt permise și altele nu? De ce, înainte să decidem că trebuie închise piețele, nu stabilim un set de reguli stricte în care ar putea încă să funcționeze? De ce distrugem, în loc să construim, să protejăm, să dezvoltăm? Din incompetență, dezinteres, sfidare? De ce producătorii agricoli care își vindeau produsele în piețe, de ce industria HORECA, de ce creștinii ortodocși trebuie să fie sacrificați în timp ce alții își fac pașii pentru un nou mandat de parlamentar sau ministru?” - Ioana Ramona Bruynseels 2. O întrebare decentă pentru nomenclatura politică bihoreană, cu ceva sânge de dac în instalație: Pe când candidați de Bihor pentru Parlamentul României, ca, de exemplu, clujeanca Ioana Ramona Bruynseels?
Postat 09 Noiembrie 2020, 17:08 de stefan
cautati-va de lucru ca sa puteti supravietui pana in primavara
nasol pt micii comercianti care isi duceau traiul de la o luna la alta vanzand te miri ce in piete. restrictiile acestea sunt aplicate si in afara, nu doar in tara. si totusi, firmele de la borsului angajeaza muncitori in hala de productie, se ofera salarii cu carte de munca de 2000 lei net plus bonuri de masa si asigurare medicala privata, deci ar fi cazul sa se gandeasca la o solutie de supravietuire in aceasta perioada si sa isi caute de lucru, fara a fi nevoiti sa stea in frig, ploaie, zapada, etc. dupa ce vedem pe plan european, probabil ca aceasta situatie va dura pana in primavara, dupa ce se va incepe vaccinarea in masa. pana atunci, oameni buni, cautati-va de lucru urgent!
Postat 09 Noiembrie 2020, 14:44 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON