URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2020, 11:54

Protest în Piaţa Cetate din Oradea: Comercianţii din bazaruri, revoltați că trebuie să închidă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţi din toate pieţele orădene s-au strâns, luni dimineaţă, în Piaţa Cetate, pentru a protesta împotriva măsurii de închidere a bazarurilor, în contextul noilor restricţii impuse de Guvern pentru limitarea cazurilor de Covid-19.

Protestul a început la prima oră, zeci de vânzători mergând în piaţă supăraţi.

"În primăvară, când s-a închis tot, ne-au asimilat supermarketurilor, iar acum ne asimilează pieţelor închise. E o dublă măsură", a spus doamna Doina, care activează în Piaţa Rogerius.

Comercianții afirmă că oricum vânzările au scăzut drastic pe fondul pandemiei şi se tem că noua măsură îi va falimenta.

Micii întreprinzători au spus că și-au investit toţi banii în stocurile de marfă, iar acum riscă să rămână cu ea nevândută.

"Degeaba vor redeschide în ianuarie, pentru că nimeni nu îşi mai cumpără haine de iarnă. Nu le putem ţine nici până anul viitor, că se demodează, va fi pierdere totală", a spus unul dintre ei.

Comercianții susțin că funcționarea bazarului nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea orădenilor.

„În bazar nu e nicio aglomerație. Abia dată vin câteva persoane pe zi. De când cu școala online, cu telemunca și criza economică, oamenii nu își mai cumpără haine”, spune un vânzător.

Micii comercianți sunt disperați. „Mi-am luat credit ca să iau marfă, să am ce vinde. Dacă ne închid, eu din ce îmi plătesc ratele? Eu ce spun băncii? Că n-am putut vinde că m-a închis Guvernul?”, a întreebat retoric o femeie.

În jurul orei 11, în piață se mai aflau circa 30 de protestatari. La faţa locului a fost şi şeful Administraţiei Domeniului Public din Oradea, Liviu Andrica, arătând că susține demersul lor, însă precizând că regulile impuse de autorităţi trebuie respectate.

„Eu sunt de partea dumneavoastră. Nu pe mine trebuie să mă convingeți”, le-a spus Andrica.

Potrivit acestuia, în bazarurile din pieţele orădene activează circa 2.000 de comercianţi.

„Din punctul meu de vedere, nu este mai periculos să îţi cumperi haine din piaţă decât din oricare dintre hipermarketurile orădene", a spus șeful ADP.

Managerul ADP le-a dat asigurări protestatarilor că, în perioada în care bazarurile vor fi închise, nu le va percepe chirie.

„Nu îmi pare corect ca mall-urile și magazinele de produse neesențiale să fie deschise, și să vândă în continuare, iar pe noi să ne închidă. Practic, e concurență neloială”, a spus un comerciant.

Comercianții au anunţat că adună semnături şi se vor adresa prefectului Dumitru Țiplea pentru a-i ajuta.

Protestatarii au hotărât să se întâlnească zilnic în Piața Cetate până când autoritățile vor ține cont de nemulțumirile lor.

Asemenea proteste au avut loc, luni dimineaţă, în mai multe oraşe din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Pe când şi în Bihor/România: ”Omul potrivit, la locul potrivit!”?
I. ”În primăvară, când s-a închis tot, ne-au asimilat supermarketurilor, iar acum ne asimilează piețelor închise. E o dublă măsură", a spus doamna Doina, care activează în Piaţa Rogerius.” 1. ”În mod evident, deciziile dumneavoastră [n.a. Ludovic Orban] discriminează categorii sociale, dar, din păcate, virusul nu discriminează! Se strecoară, la fel, și în piețe și în supermarket-uri! Și la întâlnirile religioase și la cele politice! De ce unele sunt permise și altele nu? De ce, înainte să decidem că trebuie închise piețele, nu stabilim un set de reguli stricte în care ar putea încă să funcționeze? De ce distrugem, în loc să construim, să protejăm, să dezvoltăm? Din incompetență, dezinteres, sfidare? De ce producătorii agricoli care își vindeau produsele în piețe, de ce industria HORECA, de ce creștinii ortodocși trebuie să fie sacrificați în timp ce alții își fac pașii pentru un nou mandat de parlamentar sau ministru?” - Ioana Ramona Bruynseels 2. O întrebare decentă pentru nomenclatura politică bihoreană, cu ceva sânge de dac în instalație: Pe când candidați de Bihor pentru Parlamentul României, ca, de exemplu, clujeanca Ioana Ramona Bruynseels?
Postat 09 Noiembrie 2020, 17:08 de stefan
cautati-va de lucru ca sa puteti supravietui pana in primavara
nasol pt micii comercianti care isi duceau traiul de la o luna la alta vanzand te miri ce in piete. restrictiile acestea sunt aplicate si in afara, nu doar in tara. si totusi, firmele de la borsului angajeaza muncitori in hala de productie, se ofera salarii cu carte de munca de 2000 lei net plus bonuri de masa si asigurare medicala privata, deci ar fi cazul sa se gandeasca la o solutie de supravietuire in aceasta perioada si sa isi caute de lucru, fara a fi nevoiti sa stea in frig, ploaie, zapada, etc. dupa ce vedem pe plan european, probabil ca aceasta situatie va dura pana in primavara, dupa ce se va incepe vaccinarea in masa. pana atunci, oameni buni, cautati-va de lucru urgent!
Postat 09 Noiembrie 2020, 14:44 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON