URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2011, 12:46

Gata cu sesiunile extenuante! Studenţii orădeni vor avea maxim 4 examene într-o sesiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sesiunile de examene ale studenţilor orădeni vor fi mai uşoare. Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat marţi într-o conferinţă de presă că Senatul Universităţii a aprobat modificarea Procedurii pentru iniţierea, aprobarea, monitorizarea şi evaluarea programelor de studii, care conţine şi reglementările privind sesiunile de examene ale studenţilor. Din următorul an universitar, sesiunile vor avea maxim patru examene sau colocvii, indiferent de numărul de discipline studiate în semestrul respectiv.

Studenţii nu vor mai fi extenuaţi

Motivul pentru care s-a luat această hotărâre este de a nu-i extenua pe studenţi, dat fiind că de anul trecut, de când s-a introdus o sesiune de restanţe după sesiunea obişnuită de examene, aceasta din urmă s-a scurtat de la patru săptămâni la trei. "Examenele au fost programate la intervale foarte mici", a declarat Antal.

Rectorul a mai spus că aceasta a fost atât o dorinţă a Senatului Universităţii, cât şi o recomandare făcută de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, care a evaluat Universitatea din Oradea în luna martie.

La disciplinele la care studenţii nu vor da examen în sesiune vor primi notă în funcţie de evaluarea pe parcurs, care cuprinde prezenţa la ore, implicarea studentului la cursuri, seminarii sau laboratoare sau colaborarea cu cadrul didactic, dar şi teste în timpul semestrului.

Anual, în planul de învăţământ al fiecărei discipline, cadrele didactice vor stabili dacă vor da examen sau colocviu în sesiune sau vor face evaluare pe parcurs.

Activitatea la cursuri, o treime din notă

O altă prevedere modificată din aceeaşi procedură schimbă notarea studenţilor. Nota la orice examen sau colocviu a tuturor disciplinelor din facultăţile orădene va avea o pondere de cel puţin 30%, constând în evaluarea pe parcurs a studentului. "Tot timpul am spus că nu agreez nota finală obţinută doar în urma unui examen de două ore", a declarat Antal, susţinând că varianta evaluării pe parcurs e una mai obiectivă.

Modificarea regulamentelor interne este o obligaţie pe care o are fiecare universitate prin noua Lege a Educaţiei Naţionale.

Restructurarea, "bau-bau" pentru unii profesori

Întrunit luni, Senatul Universităţii din Oradea a mai aprobat principiile de restructurare a instituţiei, restructurare care, potrivit lui Antal, sperie cadrele didactice, care se tem de concedieri. "Nu e un bau-bau", a spus rectorul, precizând că restructurarea nu va însemna şi reduceri de personal, ci doar reorganizare.

Articolul 195 din Legea Educaţiei Naţionale prevede că toate catedrele universităţilor se transformă în departamente, iar la nivel naţional departamentele vor fi evaluate şi clasificate în funcţie de performanţă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, toate cadrele similare ale facultăţilor vor fi unite într-un singur departament. De pildă, catedrele de matematică, ce se regăsesc la mai multe facultăţi orădene, se vor comasa formând departamentul de matematică. "

De exemplu, profesorul de matematică de la o anumită facultate va preda în continuare ce predă şi acum, fizic va rămâne pe loc, dar administraţia catedrei se mută, iar el va avea contact cu toţi colegii lui matematicieni", a explicat Antal.

Documentul aprobat în unanimitate de Senat prevede principiile de reorganizare, urmând ca până în luna iunie două comisii numite de rector să lucreze la schema efectivă de restructurare. Această schemă va fi din nou supusă votului Senatului, iar dacă acesta o va vota, Universitatea va avea nevoie şi de o Hotărâre de Guvern pentru a putea începe restructurarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bravo
@aa Domn` innjiner, cu ce e mai oligofrena generatia aceasta fata de tine !? Se pare ca toti dam 4,5 examene. Citeste cu atentie ce ai scris mai jos. Din 16 examene doar 4,5 erau pe bune, restul erau cum erau. Facultateaa pe care o fac nu este textile-pielarie, desi poate ma apuc de asta dupa ce termin actuala facultate, cine stie. Sunt convins ca cea mai utilizata propozitie de catre tine este: "Pe vremea mea se facea scoala!!!" Felicitari ca ati reusit sa terminati o facultate, domn injiner, mai ales in urma cu 10 ani. Putin terminau o facultate atunci, cred ca ati revolutionat gandirea multor tineri din Romania si nu numai.
Postat 20 Aprilie 2011, 10:24 de unul_
superb
MULTE MATERII NICI NU AR AVEA CE SA EXISTE !!!!!!!! POSTURI DE PROFESORI PE DEGEABA CARE AR TREBUI SCOASE !!!!! MI-E SCARBAAAAAAA
Postat 19 Aprilie 2011, 16:17 de tanti
aa
pt UNUL ,mai copile intreaba un inginer care a terminat acum 10 ani ,cam cate examene impreuna cu laboratoare avea de dat pe trimestru. sau tu ai facut textile pielarie?:):)
Postat 19 Aprilie 2011, 16:04 de aa
Sa mori tu !?
@aa Da` tu ce facultate ai terminat de dadeai 16 examene pe semestru? Citeste ce ai scris, te contrazici singur. Cred ca mai oligofren esti tu decat aceasta intreaga generatie.
Postat 19 Aprilie 2011, 13:45 de unul_
aa
da generatia asta ii oligofrena? noi am dat si 16 examene impreuna cu colocvii si seminarii pe sesiune,dar defapt asa e ,ca dadeam 16 ,invatam la 4,5 din ele si restul le aranjam cum puteam.
Postat 19 Aprilie 2011, 13:16 de aa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON