URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2022, 17:17

„Fără precedent”: Comisia Europeană propune o reducere cu 10% a consumului de energie electrică în țările UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană a propus, miercuri, reducerea consumului de energie electrică în țările Uniunii Europene cu 10%, în orele de vârf ținta vizată fiind o scădere cu 5%. Vicepreședintele executiv al CE, Frans Timmermans, a subliniat că măsurile propuse sunt „fără precedent”, însă este vorba despre un răspuns „necesar” în contextul crizei energiei.

„Aceste măsuri fără precedent reprezintă un răspuns necesar la deficitele de aprovizionare cu energie și la prețurile ridicate ale energiei, care afectează Europa. Reducerea cererii este fundamentală pentru succesul general al acestor măsuri: aceasta reduce facturile la energie, împiedică capacitatea lui Putin de a-și folosi resursele energetice ca armă, reduce emisiile și contribuie la reechilibrarea pieței energiei. Un plafon pentru veniturile excedentare va oferi solidaritatea întreprinderilor din sectorul energetic, cu profituri anormal de mari, față de clienții care se confruntă cu dificultăți. Cu toate acestea, mai presus de toate, această criză subliniază faptul că epoca combustibililor fosili ieftini s-a încheiat și că trebuie să accelerăm tranziția către energia din surse regenerabile de origine autohtonă”, a spus Timmermans, citat într-un comunicat transmis de reprezentanța Comisiei Europene în România

Conform comunicatului menționat, trebuie redusă cererea, iar acest lucru poate „avea un impact asupra prețurilor energiei electrice și poate avea un efect global de calmare a tensiunilor de pe piață”.

„Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producția energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra prețului, Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023”, se arată în comunicatul CE.

Țările pot „alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensații financiare”. 

De asemenea, Comisia Europeană mai propune impunerea unui plafon temporar al veniturilor pentru anumite tipuri de producători care utilizează tehnologii cu costuri mai mici (cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară și lignitul) și furnizează energie electrică în rețea la un cost mai mic.

„Acești producători inframarginali au realizat venituri excepționale, cu costuri de funcționare relativ stabile, deoarece centralele electrice pe bază de gaze naturale costisitoare au determinat creșterea prețului angro al energiei electrice pe care îl practică. Comisia propune stabilirea plafonului veniturilor inframarginale la 180 EUR/MWh”, se mai arată în informarea CE.

În al treilea rând, Comisia propune o contribuție de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activitățile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale și al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Prost, dar insista
Una buna de inceput: da, Europa are nevoie de energie autohtona, mai putin dependenta geopolitic, a zis bine aici. Dar gazele de sist cand le dati drumul la exploatare?! Restul rele (si multe): din criza inflationara iesi castigator politic, economic, istoric, global, crescand oferta/productia, nu saracind populatia/natiunea/pozitia globala/economia (scazand consumul/cererea). Cand se scumpeste pretul din cauza ca cererea de energie e mai mare ca oferta, iar putinii producatori fac profit extra, daca le iei profitul prin taxe de solidaritate, le franezi acestor actori experimentati investitiile in noi capacitati de productie de energie, si lungesti criza. Citez parafrazat: “ptr a scadea dependenta de gaz, Comisia propune reducerea consumului cu 5% in orele de varf cand se foloseste gaz pt stabilitatea sistemului. Dar (din pura prostie) cere si reducerea cu dublu, 10% per total, adica cu peste 10% in afara orelor de varf cand oricum nu arzi gaz rusesc..” tot in comunicat zice-se ca “trebuie redusa cererea (aka austeritate si saracie ptr european) ceea ce ar avea un efect de calmare a preturilor globale” (aka, chinezul va cumpara gaz si curent mai ieftin)… deci reprezentantul democratic politic al europenilor se asigura ca altii sa o duca mai bine ca electorii lui. Epoca gazului ieftin rusesc da s-a terminat, ma bucur ca ati deschis ochii si realizat asta, la fel si ca europeanul nu vinde idealurile de libertate si democratie ptr gaz. Surse autohtone sunt necesare ptr siguranta energetica a uniunii! Dar asocierea energiei ieftine cu combustibili e mincinoasa: marea nordului, nordul africii, caucazul ne dau gaz cu drag, doar sa facem conducte/infrastructura. Europa inca are carbune ieftin (si poluant!), precum si gaz de sist, care e ieftin si sigur si curat (in ciuda propagandei rusesti si eco-extremiste!), centralele nucleare pot acoperi cu usurinta 80% din necesarul uniunii, daca se permite. Hidro si lacuri de acumulare inca se pot construi, si toate sunt surse autohtone, nu doar eolian-solar.
Postat 16 Septembrie 2022, 09:22 de unu
„Fără precedent”
Este un precedent. Asta: [ https://saccsiv.wordpress.com/2022/09/06/ursula-von-der-leyen-si-comisarii-vor-avea-salarii-marite-doar-marirea-este-mai-mare-decat-un-salariu-mare-din-romania/comment-page-1/ ]
Postat 15 Septembrie 2022, 11:59 de excalibur
Întrebarea, pentru Bihoreanul mai ales, este ...
... dacă se aude în creierașul vostru mic, cum sună propaganda retardaților de la UE. Și să nu credeți că nu-i cunosc pe mulți dintre ei, mai ales de la Barosso încoace. PPE este grupul celor mai tembeli europeni care puteau exista în politica europeană. Ursula e modelul tâmpeniei absolute ... sluga industriei Pharma și acum a celei a industriei de armament. 10% față de 15% cât anunțase anterior ... reprezintă diferența minții ei de la o săptămână la alta.
Postat 14 Septembrie 2022, 18:19 de KP
Energie subventionata
La aia se refera. Ca doar nu faci economie si la energia din fotovoltaicele tale. Doar se/ne fraieresc la preturi. In orice caz parca vad ca incet facem economie si la zahar, ulei, faina, etc. Facem schimb cu comunistii din nou :).
Postat 14 Septembrie 2022, 17:43 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON