URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2022, 12:13

UE a votat: reducere cu 15% a consumului de gaz, ca măsură de urgență pentru criza generată de ruși

UE a votat: reducere cu 15% a consumului de gaz, ca măsură de urgență pentru criza generată de ruși foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Planul cuprinde reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze între lunile august și martie, însă decizia ar putea deveni obligatorie, în caz de urgență în materie de aprovizionare pe fondul amenințărilor Rusiei.

„Să facem economie înainte de iarnă”

Potrivit Digi24.ro, țări precum Irlanda și Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE, iar alte țări ar urma să obțină derogări pentru industriile critice.

„Scopul reducerii cererii de gaz este de a face economii înainte de iarnă, pentru a pregăti statele pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care folosește continuu sursele de energie ca armă”, se arată într-un comunicat al Consiliului European, citat de Digi24.

„Decizia de astăzi a arătat în mod clar că statele membre vor rezista oricărei încercări a Rusiei de a diviza UE, folosind surse de energie ca armă. Adoptarea propunerii de reducere a gazelor în timp record a întărit, fără îndoială, securitatea noastră energetică comună. Economisirea gazului acum va îmbunătăți pregătirea. Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară pentru cetățenii UE și pentru industrie”, a declarat Jozef Síkela, ministrul industriei și comerțului din Cehia, țară care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Un scenariu probabil

HotNews.ro amintește că, săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca statele membre să îşi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie, comparativ cu consumul mediu din aceeaşi perioadă în perioada 2016-2021. 

"Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană", avertiza atunci preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta avertizase și mai devreme în cursul lunii iulie statele membre ale UE să se pregătească pentru oprirea totală a exporturilor de gaze naturale din partea Gazprom.

Sursa citată mai arată că temerile că Rusia ar putea sista complet exporturile de gaze către Uniunea Europeană s-au accentuat după ce, pe 11 iulie, Gazprom a anunţat că opreşte gazoductul Nord Stream 1 folosit pentru aprovizionarea Germaniei pentru lucrări de mentenanţă. Mai mult, compania energetică rusă a anunţat luni, 25 iulie, că a oprit o altă turbină a gazoductului Nord Stream 1 şi că fluxurile de gaz vor scădea la o cincime din capacitatea normală. Kremlinul susţine că Gazprom nu este de vină pentru riscurile de stocare, reiterând că europenii suferă consecinţele sancţiunilor pe care ei înşişi le-au impus împotriva Rusiei, mai arată sursa citată.

Guvernul României: românii nu vor fi afectați

Pe de altă parte, Guvernul României dă asigurări că nici consumatorii români, nici întreprinderile mici şi mijlocii, nici serviciile sociale şi nici industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

„Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023. Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie.

În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, a anunțat Executivul pe Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ce facem noi la iarnă?
Rog redacția Biihoreanul, cu această ocazie, să solicite cât mai repede autorităților locale informații despre cum va fi iarna la noi și să le facă publice. Ce măsuri se iau din această perspectivă? Vor fi restricții? Va exista agent termic pt încălzire și apă caldă? Au rezerve astfel încât să nu suferim de frig și să ne putem spăla cu apă caldă? Mai sunt câteva luni și vine sezonul rece, care nu știm cum va fi. Ce fac autoritățile locale?????
Postat 28 Iulie 2022, 23:29 de Dinu29
exporturi catre turcia e una, "exporturi" catre UE nu se pot bloca legal
piata e comuna, europeana. Nu putem bloca exporturile catre nemti cum nici ungurii nu pot (fara infringement), daca vrem fonduri europene, investitii straine, lipsa taxelor vamale, drept la calatorie si studii in strainatate. De aceea reducerea de 50% de care au nevoie nemtii o vom simti si noi la 15%.
Postat 28 Iulie 2022, 02:02 de unu
Poanta zilei
La inceput a fost cuvintul. Iar cuvintul nu stia ca Romania produce motorina...Gazul in Romania. Romania isi asigura cca. 80% din consumul anual de gaze din productia interna. Restul il importa. Consumul variaza mult de la vara la iarna. Vara, Omv si Romgaz extrag gazul din sonde (productie) ,jumate merge la consum iar jumate intra in depozite subterane (foste pungi de extractie). Sunt momente cind e mai rentabil sa importi gaz si sa ti-l depozitezi pentru iarna. [ https://www.economica.net/romania-consuma-acum-jumatate-din-gazul-pe-care-il-produce-dar-importa-masiv-gaz-rusesc-ce-e-bine-si-ce-e-rau_170570.html ] "Conform datelor prezentate pe site ul TRANSGAZ, la vârf de consum în România se consumă în iernile blânde peste 710 GWh/zi (67 mil mc/zi), mergând până la 797 GWH/zi (76 mil mc/zi) în ierni cu temperaturi foarte scăzute și perioade lungi de timp." "Luni, 24 iunie 2019, în România s-au produs 261 GWh de gaze naturale-extracţia curentă, asigurată în principal de Petrom şi Romgaz. Consumul total adunat a fost de circa 110 GWh " Deci, cu putin efort, am putea fi independenti 100%. Sau, daca reducem consumul cu 15%, aproape singur ne ajunge gazul romanesc exclusiv. Ce nu e de inteles, este cum calculeaza geniile de la Bruxelles, ca o tara, dependenta 40-50-60% de gaz rusesc, va reusi sa se descurce facind economie de 15%...
Postat 27 Iulie 2022, 19:20 de excalibur
Germania e vinovata, singura ea s-a vulnerabilizat in fata rusiei cu vise pacifiste, negand existenta raului
nu au dat bani pentru Aparare, pentru Nato, au negociat cu Rusii gaz in detrimentul altor tari din UE, s-au vulnerabilizat singuri, si apoi se plang ca sunt violati, si-au inchis toate centralele nucleare si pe carbune de buna voie. Dar au pretentii intr-o UE in chipul si asemanarea lor, in care ei decid, si noi tarile mai mici doar sa inghitim. Iar acum toata Europa trebuie sa fie solidara cu ei. UE e foarte buna, dar Nemtii nu trebuie sa conduca Uniunea. Inca avem nevoie de unanimitate, federalizare in care toate tarile, oricat de mici au optiunea de veto. Marea Britanie ce le mai tinea piept franco-germanilor, dar din pacate, s-au saturat si s-au retras din UE.
Postat 27 Iulie 2022, 16:37 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON