URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2024, 16:09

Filarmonica Oradea anunță un nou dirijor permanent: pe tânărul croat Andrej Vesel (FOTO/VIDEO)

Filarmonica Oradea anunță un nou dirijor permanent: pe tânărul croat Andrej Vesel (FOTO/VIDEO) Foto: Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica Oradea va avea un nou dirijor permanent, începând din octombrie a acestui an, pentru stagiunea 2024-2025, a anunțat luni directoarea instituției, Carmen Rus, într-o conferință de presă. Este vorba despre Andrej Vesel, tânărul dirijor croat care a deschis noul an muzical la Filarmonica Oradea cu nu mai puțin de 3 concerte de succes, toate susținute cu sala plină și cu îndelungi aplauze în picioare. Contractul a fost semnat în fața presei, în cadrul conferinței.

O chimie bună

Dirijorul a mai colaborat cu Filarmonica Oradea, oraș în care a condus și concertul Armonii Festifall, cu participare gratuită, și s-a mai aflat pe scena Enescu Bartok tot în octombrie, cu un concert ce a cuprins și o lucrare în primă audiție semnată de W. Lutosławski. Deoarece lucrarea era nouă, diferită, contemporană, ce a presupus implicare și abordare diferite, „emoțiile membrilor orchestrei au fost pe măsură”. „Vesel s-a dovedit a fi un bun lider, un profesionist cu școala vieneză la activ, care poate să țină în mână orchestra, să-i apropie și pe cei din public și să stabilească legături. A fost o chimie bună”, a subliniat directoarea Filarmonicii, Carmen Rus.

Datorită acestei bune colaborări, Filarmonica Oradea a semnat contractul cu Andrej Vesel (foto), luni, chiar în fața presei, devenind astfel dirijor permanent, începând cu luna octombrie 2024, pentru cel puțin o stagiune.

El i se va alătura celuilalt dirijor permanent al instituției, Janko Zsolt, și îl înlocuiește astfel pe Romeo Rîmbu, pensionat anul trecut.

Cine este Andrej Vesel

„Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmir Krpan. În continuare a urmat cursurile de Dirijat Orchestră cu Johannes Wildner la Universitatea de Muzică din Viena, la încheierea studiilor susținând un concert cu Vienna Radio Symphony Orchestra la „Sala de Aur” de la Musikverein, Viena. În paralel cu cursurile de dirijat-orchestră, a absolvit și cursul de dirijat coral cu maestrul Alois Glaßner. De asemenea, a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice, precum Marin Alsop, Riccardo Chailly, Christian Ehwald, Peter Eötvös, Uroš Lajovic, Andrés Orozco-Estrada, Jukka-Pekka Saraste și alții.

În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, aceasta fiind denumită „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien“, care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus. În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia, precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate „Večernjakova domovnica” la categoria muzică și a Bursei „Richard Wagner” pentru Festivalul din Bayreuth, Germania”, a transmis instituția orădeană.

Planuri noi

În ceea ce privește noua colaborare cu Filarmonica orădeană, Vesel își propune, pe lângă implicarea în viziunea repertorială, repetițiile obișnuite și consilierea artistică, să aducă un nou suflu, pe lângă lucrări clasice, să abordeze lucrări inedite din repertoriul lui, potrivite acusticii sălii, dar și altor locuri, cum ar fi biserici. De asemenea, a gândit noi idei și își dorește să-i motiveze pe membrii orchestrei, la care a apreciat o mare capacitate de auto-depășire și munca în echipă. Își dorește să aibă o colaborare muzicală cu ei, atât ca ansamblu, cât și separat, pe partide.

Până la începerea stagiunii, când pregătește un concert cu program-surpriză, noul dirijor va putea fi urmărit pe scenă în aer liber, în august, alături de pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu.

În altă ordine de idei, directoarea Carmen Rus a anunțat și un eveniment muzical gratuit în data de 6 februarie, de la ora 19, la 100 de ani de la înființarea Societății Filarmonicii, condus de maestrul Janko Zsolt, cu Ancuța Măslină Pop (soprană) și Nicolae Bejan (tenor).

Va fi o reeditare a concertului din 1924, cu aceleași lucrări și chiar cu afișul refăcut întocmai după cel original (foto).

După cum BIHOREANUL a mai scris, primul concert al Societății Filarmonicii a avut loc în sala Cercului Catolic în 6 februarie 1924 sub bagheta lui Vomacska József (foto), cu concursul Corului Bisericii Greco-Catolice, cu lucrări din Muzicescu, Dvořák, Haydn și Massenet.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON