URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2024, 21:01

Festivalul de Teatru de la Oradea va avea loc la început de iunie. Lista celor 26 de spectacole din secțiunea concurs

Festivalul de Teatru de la Oradea va avea loc la început de iunie. Lista celor 26 de spectacole din secțiunea concurs Imagine din spectacolul „The Last Days of Elena and Nicolae Ceaușescu” (foto: www.teatrpolski.pl / Natalia Kabanow)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 1-9 iunie va avea loc cea de-a noua ediție a Festivalul Internațional de Teatru Oradea, care va include și concursul de teatru scurt, iar organizatorii au făcut publică lista spectacolelor alese să fie prezentate în fața orădenilor și în fața unui juriu. Printre acestea se numără, de pildă, „Toxic”, în regia lui Florin Piersic jr., sau „The Last Days of Elena and Nicolae Ceaușescu”, un spectacol adus de o trupă din Polonia.

„Festivalul Internațional de Teatru Oradea își redeschide porțile anul acesta pentru ediția a IX-a în luna iunie, mai exact în perioada 1-9 iunie 2024, continuând tradiția începută în 2013 în formatul unui festival amplu și divers, dar și în 1976 prin Festivalul de Teatru Scurt, cuprins în prezent în cadrul FITO”, au transmis gazdele de la Teatrul Regina Maria. 

De asemenea, FITO va cuprinde secțiunea Off-concurs și secțiunea Outdoor, cu „spectacole valoroase, invitate atât de la teatre importante din România, cât și din străinătate”.

În această fază, Teatrul Regina Maria a anunțat selecția de spectacole care vor participa în secțiunea concurs. Este vorba despre 26 de producții. 

La Oradea se vor juca, printre altele, spectacolul „Mamă” (Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu / regia Mariana Cămărășan), „povestea a două femei cărora li se oferă șansa de a-și împărtăși singurătățile și de a descoperi un motiv real pentru a iubi viața”, spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?” (Teatrul Metropolis București / regia Andrei Măjeri), „povestea relației tumultoase tată-fiu, marcată de teme precum apartenența la comunitate, compasiunea și masculinitatea toxică”, și musicalul „Hedwig and the Angry Inch” (Teatrul Stela Popescu București / regia Răzvan Mazilu), „povestea unei existențe contorsionate între căutarea succesului pe scenă și găsirea împlinirii într-o existență zbuciumată și nonconformistă”. 

De asemenea, orădenii vor putea vedea producția „Toxic” (Teatrul Toma Caragiu Ploiești / regia Florin Piersic Jr.), despre șase cupluri care „își dezvăluie, cu umor, ironie sau sarcasm, problemele conjugale și modul în care fiecare și-ar dori să se dezvolte în relația pe care o are”.

Au fost selectate în concurs și spectacole de teatru din străinătate, cum ar fi „The Last Days of Elena and Nicolae Ceaușescu” (Teatr Polski Bydgoszcz, Polonia / regia / Wojciech Faruga), după o piesă inspirată de evenimentele din România, din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului ceaușist, ori „A scream in the dark” (Companhia Nova de Teatro, Brazilia / regia Lenerson Polonini), un spectacol despre dictatura militară și cenzura din perioada 1964-1985 din Brazilia.

Teatrul Regina Maria va anunța în perioada următoare și celelalte producții care vor putea fi văzute în cadrul FITO, pe lângă cele din secțiunea de Teatru Scurt.


Lista completă a spectacolelor selectate în concurs:

Teatrul Național Radu Stanca Sibiu – MAMĂ
de Marta Barceló / regia: Mariana Cămărășan

Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești – TOXIC
de Bruce Kane / regia: Florin Piersic Jr.

Teatrul Metropolis București – CINE L-A UCIS PE TATA?
dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis / regia: Andrei Măjeri

Teatrul de Nord Satu Mare – LA VIE EN ROSE
un spectacol de Gigi Căciuleanu

Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca – ELEKTRA
adaptare scenică de Ágnes Kali și Botond Nagy după tragedia lui Sofocle / regia: Botond Nagy

Teatrul Stela Popescu București – HEDWIG AND THE ANGRY INCH
de John Cameron Mitchell / regia: Răzvan Mazilu

Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara – ADEVĂRUL
de Florian Zeller / regia: Radu Iacoban

Teatrul German de Stat Timișoara – OAMENI. DE VÂNZARE
un spectacol de Carmen Lidia Vidu

Teatrul Tineretului Piatra Neamț – DOLORES
de Edward Allan Baker / regia: Ciprian V. Nechita

Teatrul Municipal Bacovia, Bacău – O POVESTE SUPER FERICITĂ (DESPRE CUM E SĂ FII FOARTE TRIST)
de Jon Brittain / regia: Horia Suru

Teatrul Odeon, București – REPUBLICA MELANIA
de Irina Nechit / regia Gelu Colceag

One-woman show cu Edith Alibec – TEA AND MILK
de Edith Alibec / regia: Dana Paraschiv

TEATRELLI în co-producție cu Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul Regina Maria Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani – ZEIȚE DE CATEGORIA B
de Alexandra Felseghi, după o idee de Andrei Măjeri / regia: Andrei Măjeri

Teatrul de Stat Constanța – TRILOGIA BELGRĂDEANĂ
de Biljana Srbljanović / regia: Erwin Shimshenson

Teatrul Municipal Baia Mare – DELFINI
o rescriere de Adina Lazăr, după „Singurătatea Pietrelor” de Flavius Lucăcel / regia: Adina Lazăr

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – ONE (WO)MAN SHOW
un spectacol cu și de Zoltan Lovas

Teatrul Dramaturgilor Români, București – URMUZ VA FI NUMELE TĂU
o biografie poetică după viața și opera lui URMUZ alcătuită de Gavriil Pinte / regia: Gavriil Pinte

Teatrul „Maria Filotti” Brăila – FALSA SERVITOARE
de Marivaux / regia: Alexandru Mâzgăreanu

Teatrul de Vest Reșița – VIAȚA E VIS
de Pedro Calderón de la Barca / Toma Enache

Teatrul de Artă, București – AMERICAN BUFFALO
de David Mamet / regia: Bogdan Budeș

Reactor de Creație și Experiment, Cluj-Napoca – RAȚA!
de Cleopatra Constantinescu / regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Companhia Nova de Teatro, Brazilia – A SCREAM IN THE DARK
un spectacol de Lenerson Polonini

Theater Werkstatt Hannover, Germany – FOR HEAVEN’S SAKE, ICARUS!
regia: Ahmed Ezzat Elalfy

Teatrul Csokonay Debrecen, Ungaria – NINCSTELENEK/ DEPOSEDAȚI
de Borbély Szilárd / regia: Botos Bálint

Teatrul Jokai Bekescsabai, Ungaria – AZ ÖLTÖZTETŐT / CABINIERUL
de Varsányi Anna / regia: Krisztina Tarsoly

Teatr Polski Bydgoszcz, Polonia – THE LAST DAYS OF ELENA AND NICOLAE CEAUȘESCU
dramaturgie: Julia Holewińska / regia: Wojciech Faruga

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON